inregistrare facturi valuta

popescui928

inregistrare facturi valuta

#1 Mesaj de popescui928 »

buna ziua,
ce tip de operatiune ( F, T, E N ) se selecteaza pentru o intrare in valuta ( factura emisa fara tva de la un furnizor din UE catre o firma din Romania ) si la iesiri in valuta ( factura emisa de firma din Romania fara TVA catre o firma din UE ) Ambele firme sint inregistrate in scopuri TVA
multumesc

balazse

#2 Mesaj de balazse »

Depinde ce se livreaza, precum ce se achizitioneaza. Ar trebui sa ne dai mai multe detalii ca sa te putem ajuta.

popescui928

#3 Mesaj de popescui928 »

firma din Romania factureaza firmei din UE prestari sevicii ( transport ) si primeste facturi de la diverse firme din UE de piese auto, combustibil
multumesc

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

popescui928

#5 Mesaj de popescui928 »

Este forte interesant ghidul trimis dar in acelasi timp si foarte stufos De aceea va rog mai concret, daca se poate .
multumesc

tomac

#6 Mesaj de tomac »

In principiu, daca faceti LIC sau AIC de bunuri si servicii (acele servicii ce se incadreaza ca loc al prestarii in art.133 alin.2), adica acele LIC sau AIC pentru care exista obligatia depunerii declaratiei recapitulative D390:
- la Iesiri puneti "F - Factura" si cota zero de TVA pentru LIC sau Export
- la Intrari puneti "T - taxare inversa" pentru AIC de bunuri si/sau servicii
In rest studiati ghidul.Daca aplicati regulile de acolo veti intelege ce anume se selecteaza sau ce anume se va declara in D390 si in decontul de TVA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

budileanue344

factura material lemnos UE

#7 Mesaj de budileanue344 »

va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:patronul a livrat material lemnos unei firme di austria care i-a dat un cod de inregistrare ,pe factura i-a trecut taxare inversa iar acum cand -a adus actele contat ca este codul de inregistarre eronat . ce este de facut in eceasta situatie?
Multumesc

tomac

#8 Mesaj de tomac »

In mod normal, in cazul in care se emite factura, se inscrie taxare inversa doar daca partenerul este din tara.Daca e din UE si e inregistrat in scopuri de TVA e operatie pe factura, scutita cu drept de deducere.
Asa ca s-ar opera cu tip "Factura" si TVA zero.
Verificati inca odata codul de TVA.Austria are coduri de TVA ce au o litera in fata, litera "U".Astfel daca in RO un cod de TVA poate fi "RO 12345", in Austria acesta ar fi "AT U12345". Poate cind l-ati introdus nu l-ati introdus corect. Daca e incorect codul, solicitati-l inca odata partenerului.Este posibil sa-l fi notat cineva gresit.
Daca e notat corect si apartine unui neplatitor de TVA, trebuie sa emiteti o factura cu TVA.O stornati pe prima si emiteti una corecta.

budileanue344

#9 Mesaj de budileanue344 »

multumesc pentru ajutor,am introdus codul AT U24900105 apare ca si platitor de tva insa imi da alt nume si o alta adresa...

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Verificati ca nu cumva sa existe 2 adrese pe factura. Este foarte posibil ca cel ce plateste sa fie cel ce a furnizat codul de TVA, iar locul de descarcare sa fie la o alta societate si alta adresa.

popescui928

#11 Mesaj de popescui928 »

pentru serviciile de transport pe care le prestez firmei din UE , aceasta imi asigura motorina pe care la sfirsitul lunii o factureaza cu TVA Cum inregistrez aceste facturi in contabilitate si in declaratia 390 ?
multumesc

tomac

#12 Mesaj de tomac »

6022=401 inregistrarea lor. Sau. ma rog, prin intrari valuta pe intrare cu tip "Factura"
TVA facturat se include in pret devenind taxa nerecuperabila pt.dvs.
Nu se declara in D390 nefiind AIC

racasant

Re: inregistrare facturi valuta

#13 Mesaj de racasant »

Daca factura emisa in valuta de Tarom si care se inreg ca Factura cu tva 0 (SCDD) se trece in D390? multumesc

tomac

Re: inregistrare facturi valuta

#14 Mesaj de tomac »

Nu.

Scrie răspuns