Import NON-UE

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
chezanr652

Import NON-UE

#1 Mesaj de chezanr652 »

Buna ziua! Am rugamintea, daca se poate, sa ma indrume cineva pentru inregistrare import Pakistan. Nu gasesc in program un modul pentru importuri, taxe vamale etc.

septimiuv

Re: Import NON-UE

#2 Mesaj de septimiuv »

la administrare - configurare societati pui bifa la "cu operatii in valuta"
apoi la operatii vei avea intrari valuta

chezanr652

#3 Mesaj de chezanr652 »

Multumesc foarte mult

chezanr652

#4 Mesaj de chezanr652 »

Buna ziua. Mai am o intrebare referitor tot la importuri.
De fapt am nevoie de ajutor pentru inregistrarea unui import in conta. Nu stiu unde sa inregistrez taxele vamale si transportul pe teritoriul RO pt ca acestea sa fie reflectate in pretul de achizitie.
Va multumesc!

balazse

#5 Mesaj de balazse »

Pai in partea sus iti apare "cont taxa" acolo introduci contul in care sa-ti inregistreze taxa valama, iar la "cont comision" introduci contul in care sa-ti inregistreze comisionul vamal.
In ceea ce priveste transportul, in partea de mijloc-dreapta (vertical) ai butonul "facturi asociate (transport)" si inregistrezi acolo transportul.
Cand ajungi la introducerea produselor ai rubrica "taxa vamala", "comisiona vama" si introduci acolo sumele, iar la "repartizat" vei trece suma care vrei sa o repartizezi din "facturi asociate".
Desi niciodata n-am inregistrat facturi din import, doar a trebuie sa-l testez 5-10 min sa vad ce si cum.
Eu iti propun pentru viitor sa-l creezi o firma "test" si acolo poti sa faci diverse teste sa vezi ce si cum functioneaza.

chezanr652

#6 Mesaj de chezanr652 »

Cu scuzele de rigoare... m-am grabit putin sa scriu mesajul anterior desi, la fel, mi-au trebuit doar cateva minute. si mi-am lamurit toate necunoscutele.
Acum, ceea ce indraznesc sa intreb este: De ce oare introduc o valoare (pret, taxa, ce o fi) si programul rontunjeste sumele dupa bunul plac? Sau chiar le schimba, dar, doar in momentul in care dau salvare. Pana atunci, oricat m-as plimba pe linia respeciva de inregistrari nu se modifica nimic.
In "Setari diverse" nu am gasit nimic care mi-ar fi de ajutor.

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Indrazneste linistit, de aceea suntem aici sa ne ajutam.
Ar trebui sa ne dai un exemplu concret.
Din cunostintele mele la unele facturi in valuta o sa ai mici diferente, dar acestea sunte de cateva banuti (1-5 banuti la o factura).
Aceste diferente vin de la formulele de calcul, adica introduci un pret in valuta pe baza caruia este calculat pretul in ron, iar pe baza pretului in ron se calculeaza valoare in ron.
Din pacate momentan la "intrari-valuta" nu functioneaza la fel ca la "intrari", adica introduci valoarea in valuta si dupa care sa modifici daca exista diferente valoarea in ron, exista o anumita formula care nu te lasa (adica sa iti iasa suma in valuta inmultit cu cursul valutar).
Din aceasta cauza o sa ai diferente intre factura introdusa si situatia furnizori, deoarece in situatie furnizori se preia suma in valuta si inmultita la cursul introdus la "intrari-valuta" (diferente de 1-3 bani), care de obicei eu le rezolv printr-o nota contabila la articole contabile (unde introduc doar suma in lei, fara a selecta valuta) 473...=401... .

chezanr652

#8 Mesaj de chezanr652 »

Ma ucide importul asta... :(
Situatia este urmatoarea:
Am transport intern respectiv de la vama pana la firma. As dori sa-l reflect in pretul de achizitie dar daca inregistrez factura la "facturi asociate" cu moneda ron si curs 1, programul imi calculeata tva in vama si-l inregistreaza ca atare.
Ce variante am sa inregistrez cheltuielile din Ro aferente importului in receptie?

tomac

#9 Mesaj de tomac »

Nu există suport pentru așa ceva.
Totuși, se poate modifica, manual, înainte de validare, suma TVA în vamă
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chezanr652

#10 Mesaj de chezanr652 »

Nu-mi permite sa modific nimic la tva in macheta . poate nu ma descurc eu.... .
Sunt recunoscatoare sa ma ajutati sa ies din impasul acesta. Va multumesc foarte mult!

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Vă permite în partea de detalii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ivane642

#12 Mesaj de ivane642 »

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la urmatoarea situatie:
Firma X platitoare de TVA importa bunuri din SUA. La data sosirii marfurilor in vama, furnizorul din SUA transmite comisionarului vamal factura cu valoarea produselor, la care acesta din urma calculeaza taxe vamale si TVA.
Firma X plateste taxele vamale si TVA-ul, ridica produsele din vama, iar dupa 2 saptamani primeste o factura de la furnizorul din SUA cu valoarea produselor + costul transportului pana la frontiera.(asadar, cu o valoare mai mare decat cea la care s-au calculat si platit taxele vamale si TVA-ul in vama).
Ce e de facut in aceasta situatie?
Dupa cum vad eu lucrurile, firma este obligata sa inregistreze marfurile la costul de achizitie, care include atat costul transportului, cat si taxele vamale. Insa in cazul acesta, trebuie sa prezinte noua factura la Biroul vamal, pentru a-i recalcula taxele si TVA-ul, si sa plateasca diferenta.
Intrebarea este: ce suma trece in decontul de TVA de inregistrat la sfarsitul trimestrului in care a avut loc importul:suma platita, sau suma datorata, urmand sa plateasca diferenta de TVA ulterior?
Va rog sa ma ajutati cu feedback-ul d-voastra.
Multumesc tare mult.

paturcai

#13 Mesaj de paturcai »

Cu siguranta ca nu va mai puteti intoarce in vama sa spuneti ca ati primit o alta factura cu o alta valoare.
Daca veti face recalcularea la acelasi curs si veti plati (facand corect notele contabile, de fapt lasand SAGA sa faca acest lucru) nu veti avea nicio problema.
Fizic marfurile au fost vamuite doar valoric poate fi o diferenta care nu trebuie sa fie in niciun caz trecuta cu vederea.
Daca mai sunt taxe vamale de achitat veti face plata in contul in care ati primit taxele initiale. (COmision vamal si taxe vamale).
Nu va jucati cu Vama. Or fi ei inceti dar si cand se pun in miscare nu se mai pot opri.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

balazse

#14 Mesaj de balazse »

Din pacate nu am avut asemenea cazuri, dar totusi de ce sa platesc taxe vamale si TVA pentru o prestare de serviciu (transport marfa)?
Daca ti-ar fi facturat o firma din Romania transportul la fel l-ai fi inclus in baza de calcul?

paturcai

#15 Mesaj de paturcai »

Daca transportul ar fi venit in acelasi timp cu marfurile asa ar trebui: se include in pretul de cost, asta apropos de firma din Romania care ar fi facturat transport.
Plata TVA din proprie initiativa - in cazul relatat un pic mai sus - este corect si chiar nu antreneaza nimic, nicio raspundere.
Din amintiri, stiu ca refacerea unei declaratii de vamuire este cu amenda. Asa retin eu, nu stiu daca de atunci s-au schimbat lucrurile. Nu cred ca s-au schimbat in bine orisicum.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns