Timpul de munca
Timpul de munca
Am citit canda mai demultisor pe forum ca se vorbeste despre o modificare la codul muncii care spune ca se vor putea face angajari cu 2 ore de exemplu intr-o luna de zile, sau efectiv cat vrei tu. E vreo sansa sa intre in vigoare, sau poate nu am inteles eu bine?!
E vorba de art.101 din Codul Muncii
Anterior modificării prin OUG 55/2006, acesta avea următorul conţinut:
ART. 101
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
(3) Durata saptamanala de lucru a unui salariat angajat cu contract individual de munca cu timp partial este inferioara celei a unui salariat cu norma intreaga comparabil, fara a putea fi mai mica de 10 ore.
(4) Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga al aceluiasi angajator, care presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial. Atunci cind nu exista un salariat comparabil se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil acelui angajator sau dispozitiile legislatiei in vigoare.
După modificare, acest articol are următoarea formă:
ART. 101
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptaminal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Anterior modificării prin OUG 55/2006, acesta avea următorul conţinut:
ART. 101
(1) Angajatorul poate incadra salariati cu program de lucru corespunzator unei fractiuni de norma de cel putin doua ore pe zi, prin contracte individuale de munca pe durata nedeterminata sau pe durata determinata, denumite contracte individuale de munca cu timp partial.
(2) Contractul individual de munca cu timp partial se incheie numai in forma scrisa.
(3) Durata saptamanala de lucru a unui salariat angajat cu contract individual de munca cu timp partial este inferioara celei a unui salariat cu norma intreaga comparabil, fara a putea fi mai mica de 10 ore.
(4) Salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga al aceluiasi angajator, care presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial. Atunci cind nu exista un salariat comparabil se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil acelui angajator sau dispozitiile legislatiei in vigoare.
După modificare, acest articol are următoarea formă:
ART. 101
Salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptaminal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Iti multumesc frumos, intre timp am studiat si eu. Sunt foarte curioasa cum vor reactiona cei de la ITM si daca nu ma vor face sa ma plimb de o suta de ori cu un astfel de contract. Deci, pentru convingerea mea, e ok si un contract de munca cu 1 ora pe luna, asa-i? Asta inseamna un salariul de incadrare de 370/20?
-
program partial de lucru (1h)
cand va fi disponila varianta saga pt program de lucru de o ora? multumesc!!
timpul de munca
pentru acest salariat angajat cu 1 sau 2 ore, cf contractului incheiat la ITM , datoriile angajatorului respectiv ale angajatului sunt la fel ca pentru un angajat cu norma intreaga ?
timpul de lucru
contract de munca incheiat la ITM cu 2 ore /zi -salariul de X Ron -atributiuni -contabil
Eu tot nu inteleg ce vrei sa afli de fapt, dar pot sa iti spun ca salariul poate fi stabilit incepand de la salariul minim pe economie (care am inteles ca e deocamdata 390 lei) raportat la numarul orelor lucrate pe luna, iar contributiile sunt cele pentru un angajat cu norma intreaga. Fisa postului tu o stabilesti, si in functie de asta iti stabilesti drepturi si obligatii si de o parte si de alta.