Semnare sigitala a PDF-urilor

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
fucece

Semnare sigitala a PDF-urilor

#1 Mesaj de fucece »

Buna forumistilor si "La multi ani!"

Sunt curios daca a mai intampinat cineva problema mea, cu toate ca imi vine sa pun pariu ca da...

Stiu ca pentru a depune online declaratiile, se poate face in 2 moduri :
1 - descarci fisierele tip de pe site-ul ANAF, sau
2 - creezi .pdf-urile tale din Saga si le semnezi.

Apoi, orice varianta ai fi ales, incarci declaratiile pe site-ul ANAF.

Eu am ales varianta a 2-a dar m-am blocat la semnarea pdf-urilor create. Deci: generez D390 din Saga, cu PDF Creator. O fac .pdf. Apoi deschid fisierul si cand vreau sa dau "sign" casuta respectiva imi este total inactiva.

Si mai e o diferenta intre cele 2 tipuri de pdf. La cel dat jos pe la ANAF, am o bara mov in partea de sus (semn ca poate fi semnat digital). Cele create din Saga cu PDF Creator nu au nici o bara colorata sus, sunt doar simple pdf-uri.

Stie cineva ce setari trebuie facute in PDF Creator pentru a-mi crea documente care sa le pot semna? Mai lucreaza cineva ca mine?

Se multumeste!

fagarasa176

Re: Semnare sigitala a PDF-urilor

#2 Mesaj de fagarasa176 »

fucece scrie:tiu ca pentru a depune online declaratiile, se poate face in 2 moduri :
1 - descarci fisierele tip de pe site-ul ANAF, sau
2 - creezi .pdf-urile tale din Saga si le semnezi.
Varianta 2 descrisa de tine nu se poate...merge doar cu pdf descarcat de pe situl anaf http://www.anaf.ro/public/wps/portal/!u ... kkwMTAwUzI!/
Se numesc pdf'uri inteligente...pdf'urile pe care le generiz tu cu o imprimata virtuala nu pot fi semnate
Citeste si http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... lectronica
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

fucece

#3 Mesaj de fucece »

Mersi Fagarasa. Am observat ca merge doar cu varianta celor de la ANAF. Dar daca am cumpara un adobe acrobat pro (6.0, 7.0 sau 8.0) - mai vechie, oricum - nu am putea semna pdf-ul generat de Saga? cine stie oare? pdf 9.0 costa cam 1900-2000 lei, deci nu prea se merita...

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

nu e vorba de aceasta.
e vorba de formularul PDF nu de programul Adobe Acrobat Reader.
fisier PDF obisnuit se poate citi dar nu are "prevazut" partea de semnatura digitala.
astea de la ANAF sunt PDF "inteligente" tocmai pt ca permit atasarea unei semnaturi digitate care nu are nimic de-a face cu faptul ca va cumparati Adobe acrobat reader.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ungureanup

#5 Mesaj de ungureanup »

Pentu a lucra mai usor vezi ca in partea de jos a formularului pdf pus la dispozitie de ANAF ai un buton "Import fisier.xml"; In Saga la Declaratia 100, 102, 300 ai butonul Generare xml; introduci o discheta si apesi butonul Generare xml, apoi in formularul ANAF apesi butonul "Import fisier xml" si faci importul fisierului salvat pe discheta; astfel ai obtinut declaratia dorita.

fucece

#6 Mesaj de fucece »

Harganiec, eu ziceam de Acrobat, nu de reader. Ala costa, readerul e gratis. Dar am gasit un link foarte clar pe celebrul Google :)

http://thomas.gusset.name/cms/index.php ... 54&lang=de

E in engleza, dar scrie foarte clar ce se poate si ce nu. Deci rezulta ca se poate crea din Saga un .pdf care sa-l semnezi, daca ai Adobe Acrobat (nu reader!). Chiar si 6.0 sau 7.0

herganiec

#7 Mesaj de herganiec »

eu cred ca te complici iar solutia data de Saga si ungureanup cu 2 posturi mai sus e foarte la indemana fiecaruia si fara costuri suplimentare.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

fucece

#8 Mesaj de fucece »

Da, corect. Vroiam doar sa verific daca merge si in alte moduri, dar cel aratat de unguranup e cel mai bun. De fapt, cred ca e singurul valabil. Am facut acelasi lucru si cu adobe acrobat, dar nu genereaza fisierul la fel, nu are buton de validare, etc. se multumeste, ungureanup!

stire

#9 Mesaj de stire »

am si eu o intrebare , imputernicirea aceea pe care ti-o da administratorul poate fi certificata de un avocat ?
:?: :cry:
Never say never !

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Nu e nevoie de autentificare sau certificare a împuternicirii. Doar dacă semnați și depuneți declarații pentru vreun contribuabil mare sau mijlociu. Atunci vă trebuie împuternicire autentificată. Autentificarea se face de către notar.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

vasiloiu

#11 Mesaj de vasiloiu »

5. Privind împuternicirea de la contribuabil: în situaţia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat, se prezintă documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil. Dacă există calitatea titularului certificatului calificat de .....
Asa zice pe portalul anaf

Tomac ai dus o declaratie 150 la fisc, doar cu imputernicire fara autentificarea notarului ?
Eu le-am spus patronilor sa autentifice imputernicirea, cu toate ca sunt contribuabili mici. Am gresit?
Va rog un raspuns, poate nu au ajuns toti la notari?
multumesc

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Degeaba zice portalul ANAF așa.
Da, am depus, și vă dau și baza legală a afirmațiilor mele: Ordinul ANAF 858/2008, art.7.
Art. 7. - (1) Pentru utilizarea serviciului "Depunere declaraţii on-line" existent pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, de către persoanele prevăzute la art. 6, în calitate de reprezentanţi legali sau împuterniciţi, desemnaţi de către contribuabili pentru semnarea declaraţiilor prevăzute la art. 1 alin. (1), se vor efectua următoarele operaţiuni:
a) înregistrarea persoanei care deţine certificat digital calificat, ca utilizator al serviciului "Depunere declaraţii on-line", prin transmiterea, în format electronic, a documentului de confirmare a certificatului calificat, existent pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, semnat digital de către solicitant şi confirmat prin semnătura electronică a autorităţii de certificare, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare a serviciului "Depunere declaraţii on-line";
b) depunerea formularului 150 "Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat", existent pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, portalul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare a serviciului "Depunere declaraţii on-line".
(11) În cazul utilizării serviciului "Depunere declaraţii on-line" pentru depunerea declaraţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. j) de către contribuabilii persoane fizice ce semnează în nume propriu declaraţia, se va efectua operaţiunea prevăzută la alin. (1) lit. a).
(2) Modelul şi conţinutul formularului 150 "Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat", precum şi conţinutul documentului de confirmare a certificatului digital calificat sunt prevăzute în anexa nr. 3.
(3) Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat se completează, se transmite electronic şi se listează prin funcţionalităţile puse la dispoziţie de serviciul "Depunere declaraţii on-line".
Exemplarul listat, semnat şi ştampilat de către contribuabil, conform legii, se depune de către persoana împuternicită pentru semnarea declaraţiilor fiscale, la organul fiscal competent pentru administrarea contribuabilului.Nota Indaco
(4) Cererea în format hârtie va fi însoţită de următoarele documente:
- documentul de identitate a solicitantului, în original şi în copie;
- documentul eliberat de contribuabil, din care rezultă dreptul solicitantului de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil.

vasiloiu

#13 Mesaj de vasiloiu »

multumesc mult

andronee

#14 Mesaj de andronee »

Asa spune legea numai ca la finante cer imputernicire la notar.Am patit-o eu acum 1 saptamana ptr un contibuabil mic.
Legat de asta am si eu o intrebare, ati reusit sa va logati si sa transmiteti 112 ? Daca da la ce adresa? Ca pe e-guvernare dupa selectarea certif si intod pin apare user neautorizat.Depun on line de circa 2 ani cu certif valid.

tomac

#15 Mesaj de tomac »

Și mie mi-au cerut la o administrație fiscală (nu la cea din Beiuș :) ). O singură dată. Am solicitat să mi se arate baza legală și mi-au arătat ordinul legat de depunerea declarațiilor de către contribuabilii mari și mijlocii. Apoi ne-am lămurit, după ce am indicat eu exact unde ce și cum scrie.

Scrie răspuns