TICHETE DE MASA SI SPOR DE VECHIME LA CONCEDIU DE ODIHNA

chmarae99

TICHETE DE MASA SI SPOR DE VECHIME LA CONCEDIU DE ODIHNA

#1 Mesaj de chmarae99 »

Am o nedumerire: tichetele cadou de ce se includ in salariul realizat?? Textul legii stipuleaza ca aceste tichete nu sunt luate in calcul la salariul realizat lunar. La mine este un caz aparte. Primesc statele de plata gata intocmite, la randul meu introduc statele de plata in Saga.....dar....surpriza: nu sunt la fel. Am diferente de impozit pe venituri din salarii, si la mine in saga mai putin la rest plata. M-am apucat muncitoreste sa dezleg misterul: tichetele s-au cumulat la total salariu realizat. Mai mult: deducerea personala se diminueaza pentru ca e mai mult la salariu realizat. In alta ordine de idei :nu avem in Saga un calcul la indemnizatia de concediu de odihna asa cum avem la concedii medicale? Foarte complicat pentru mine, pentru ca cei care ma verifica sunt de parere ca am privat oamenii de bani prin statele de plata din Saga. Fac acest lucru pentru a exista corelatie intre declaratii si state de plata. Ce ma fac?? :evil: Plus ca ar trebui sa existe o rubrica separata pentru tichetele de masa in statele de plata ca sa vada si omul ce si cum.... :idea:

balazse

Re: TICHETE DE MASA SI SPOR DE VECHIME LA CONCEDIU DE ODIHNA

#2 Mesaj de balazse »

Referitor la tichetele de masa, vezi CF:
68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:
a) sume primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire:
- salariile de bază;
....
- valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanță, acordate potrivit legii;
Deducere:
Art. 56
88. Deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală se acordă pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază, în limita venitului realizat.
Deducerea personală este stabilită în funcţie de venitul brut lunar din salarii realizat la funcţia de bază de către contribuabil şi numărul de persoane aflate în întreţinerea acestuia.
Cu ce ai privat oamenii? De ce nu este bun calculul facut de Saga?

eugen01

#3 Mesaj de eugen01 »

1.Dati un exemplu de calcul de concediu de odihna.Si o sa apara si explicatiile de rigoare.
2.Tichetele de masa sunt tratate distinct de Tichetele cadou.Mai multe amanunte gasiti in topicul de mai jos.
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=9&t=3585

Tichetele de masa apar distinct pe fluturasi, e una din optiunile de Tiparire.

cupsae

#4 Mesaj de cupsae »

Nici mie nu mi se pare corect sa diminueze deducerea omului pentru ca impozitul aferent valorii tichetelor de masa este in acest caz mai mult decat dublu.

eugen01

#5 Mesaj de eugen01 »

In topicul despre tichete cadou (link-ul l-am dat anterior) a fost dezbatuta problema Tichetelor de Masa si a Tichetelor cadou.

romand435

#6 Mesaj de romand435 »

Buna ziua,

Tichetele de masa nu sunt venituri din salarii. Exista o lege speciala a tichetelor de masa.
In codul fiscal nu precizeaza exact ca tichetele de masa influenteaza deducerea personala. depinde de fiecare persoana cum interpreteaza legea. Pana se va spune clar acest lucru, fiecare face cum crede ca e bine.
Majoritatea persoanelor ( auditori, finantisti, contabili) pe care am intrebat, toti mi-au dat acelasi raspuns: ca nu influenteaza deducerea personala.
Cel mai bine ar fi ca programul sa aiba optiune sa poti sa alegi modul de calcul a salariilor ( la configurare sau in alta parte.)

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Pentru RomanD435
Faptul ca postezi acelasi lucru in mai multe topic-uri nu o sa primesti un raspuns mai repede.
Ti-am postat un extras din Codul Fiscal aici:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 455#p92455
De altfel, aici sunt doar utilizatori al programului Saga si nu angajati de la Saga care ar putea modifica programul.
Daca doresti sa faci sugestii pentru modificarea programului poti contacta echipa Saga prin una din posibilitatile postate aici:
http://www.sagasoft.ro/contact.php

romand435

#8 Mesaj de romand435 »

Multumesc pentru raspunsul "generos" si ca esti asa amabil cu incepatorii

1. Am postat in doua topic-uri pentru ca nu am fost sigura ca am postat bine in primul, nu in speranta de a primi un raspuns mai rapid. Pentru ca din ianuarie ma chinui cu programul si nu reusesc sa-i dau de cap, chiar daca am vb si cu cei de la Saga, am primit niste raspunsuri.... deloc ajutatoare. Deci nu e vorba de primirea mai rapida a raspunsurilor.
2.Fara suparare, dar nu am stiut ca nu sunt si angajati de la Saga.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Cred ca sunt, totusi, destul de amabil.
De altfel prin cele postate nu vreau sa fac morala, ci doar sa ajut. Daca nu l-am facut asa cum trebuia, imi cer scuze.

romand435

#10 Mesaj de romand435 »

Multumesc pentru ajutor si revenind la tema initiala:

Tichetele de masa au fost introduse si sunt acordate in baza Legii nr 142/1998 din 13 iulie 1998 privind acordarea tichetelor de masa.
„Tichetul de masa reprezinta suma de bani ce poate fi utilizata de salariat pentru achitatrea mesei sau achizitionarea de produse alimentare...... si deductibila la calculul impozitului pe profit......
La art 8 – aspecte fiscale initiale conexe= nu se iau in calcul nici pentru angajator, nici pentru salariat la stabilirea drepturilor si obligatiilor care se determina in raport cu venitul salarial.”

Aspecte fiscale din codul fiscal si norme: Impozitul pe venit:
Veniturile angajatilor din tichetele de masa si drepturile de hrana acordate de angajatori, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu sunt considerate venituri salariale, potrivit art 55, alin (4) lit b din Codul Fiscal.

Nu prea am timp sa postez toate articolele cu referire.

balazse

#11 Mesaj de balazse »

Ar fi bine sa faci un pic de "update" la informatiile din punct de vedere al legislatiei (si aici nu doresc sa fiu ironic).
Daca citesti OUG.58/2010 (http://www.vsc.ro/weblog/2010/06/28/ord ... -26062010/), vei gasii urmatorul text:
Art. IV. - La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta:
...
b) se abroga prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 260 din 13 iulie 1998, cu modificarile si completarile ulterioare. Prevederile privind scutirea de la plata contributiilor sociale obligatorii stabilite potrivit art. 8 din Legea nr. 142/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, raman in vigoare.
Daca citesti Codul Fiscal valabil pentru 2011 (http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Co ... e_2011.htm) vei gasii doar urmatorul text:
Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget; Norme metodologice
a1) *** Abrogat;
a2) *** Abrogat;
b) drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare;
Nici unde nu apare in text "tichetele de masa", iar hrana acordata de angajator nu inseamna tichete de masa.

Daca nu te-am lamurit sa-mi zici.

eugen01

#12 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 5&start=30
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... asa#p68151 (Septimiu & Tomac) si multe alte topicuri pe aceasta tema (cam 235 de rezultate intinse pe 16 pagini).
sau..pentru opinii ..contra:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... dou#p82394

(am intervenit doar pentru ca problema se pare ca o reprezinta Tichetele de masa, evident toate interventiile nu urmaresc decat elucidarea, intelegerea unei probleme)

balazse

#13 Mesaj de balazse »

romand435 scrie: Majoritatea persoanelor (auditori, finantisti, contabili) pe care am intrebat, toti mi-au dat acelasi raspuns: ca nu influenteaza deducerea personala.
Daca exista auditor sau finantist care ti-a dat in scris oficial punctul lor de vedere bazat pe acte normative, sunt si eu curios de ce scriu in ele, astfel daca detii asa ceva ti-as da o adresa de mail unde te-as ruga sa-mi trimiti.

eugen01

#14 Mesaj de eugen01 »

romand435 scrie:Aspecte fiscale din codul fiscal si norme: Impozitul pe venit:
Veniturile angajatilor din tichetele de masa si drepturile de hrana acordate de angajatori, in conformitate cu legislatia in vigoare, nu sunt considerate venituri salariale, potrivit art 55, alin (4) lit b din Codul Fiscal.
1.Nu stiu de unde ati citat paragraful respectiv.In orice caz, este "combatut" (ca sa zic asa) de art.1 alin.3 din CF;
2.Deducerea (personala suplimentara) lunara este afectata mai mult sau mai putin in functie de VBL.Prin acordarea de Tichete masa (sau TicheteCadou) se modifica VBL.Depinde daca exista persoane sau nu in intretinere, depinde daca repectivul angajat a primit in perioada respectiva o prima in bani pentru depasire de plan (Alte Venituri).In functie de acesti factori aplicam deducerea reglementata de art.56 alin.1 si alin.2 CF si/sau omfp 1016/18iul2005 prevazut la art.45 alin.1 CF;

(sper sa se inteleaga ca dezbatem, polemizam asupra unei spete, probleme, neintelegeri etc...nu asupra unei persoane;daca pasajele sunt prea lungi, pentru a nu incarca topicul e de ajuns sa trecem numarul, data, emitent, al actului normativ la care dorim sa facem referire)

romand435

#15 Mesaj de romand435 »

Am gasit in legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa

Scrie răspuns