TVA- SAGA C

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Mesaj
Autor
visand123
Mesaje: 20
Membru din: Mar Ian 05, 2016 12:00 am

TVA- SAGA C

#1 Mesaj de visand123 »

Salut!
Am si eu o problema , poate cineva ma va ajuta.Am o firma inregstrata in Saga C si nu imi inchide TVA, butoanele de validare nu se pot folosii. Solutii???? :cry:

Avatar utilizator
Administrator
Mesaje: 486
Membru din: Mar Mai 17, 2005 11:53 pm

#2 Mesaj de Administrator »

Dar cele de devalidare, sunt active?

Avatar utilizator
schiopui
Mesaje: 115
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Botosani
Contact:

tva

#3 Mesaj de schiopui »

Poate ai bifa pe TVA trimestrial < Uitat-te in ,,Configurare societati,,>

visand123
Mesaje: 20
Membru din: Mar Ian 05, 2016 12:00 am

#4 Mesaj de visand123 »

am bifat trimestrial, nu sunt active nici cele de devalidare :roll:
Asta sa fie gresala, nu trebuia bifat trimestrial, dar mai am o firma cu tva trimestrial si imi inchide ct de TVA

Avatar utilizator
schiopui
Mesaje: 115
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Botosani
Contact:

Tva

#5 Mesaj de schiopui »

pune bifa trimestrial ....

Avatar utilizator
Administrator
Mesaje: 486
Membru din: Mar Mai 17, 2005 11:53 pm

#6 Mesaj de Administrator »

Daca este bifat "Trimestrial", atunci TVA-ul se inchide tot trimestrial.

visand123
Mesaje: 20
Membru din: Mar Ian 05, 2016 12:00 am

#7 Mesaj de visand123 »

Am rezolvat.Multumesc mult :D

chivuc
Mesaje: 338
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: BRASOV
Contact:

Re: TVA- SAGA C

#8 Mesaj de chivuc »

da chiar asa, si la firma mea tva-ul e la trimestru si inchideam conturile de tva manual in articole contabile, cum??? - sa debifez in configurare societate chestia cu tva-ul, ....pai nu mi se altele ce au legatura cu TVA-ul la trimestru cum ar fi dec 300 ?????
Astept un semn.....

Doriana
Mesaje: 527
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Timisoara
Contact:

#9 Mesaj de Doriana »

la configurare firma bifezi tva trimestrial, si cand inchizi luna, tva poti inchide doar la 3 luni, evident aasa faci si decl 300 dupa ce ai inchis tva la 3 luni.... in restul lunilor listezi jurnalele cumpar si vanz... :wink:
Concluzia este momentul in care te-ai plictisit sa mai gandesti...

chivuc
Mesaje: 338
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: BRASOV
Contact:

#10 Mesaj de chivuc »

:? De fapt completez dec 300 cu programul de la finante, pe viitor nu se stie cit timp voi avea sa ma joc, dar luna nu trebuie inchisa pt a avea balanta completa???? :?: :?:

Doriana
Mesaje: 527
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Timisoara
Contact:

#11 Mesaj de Doriana »

inchizi luna adica chelt si venituri, nu inchizi tva-ul lunar 8)
Concluzia este momentul in care te-ai plictisit sa mai gandesti...

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#12 Mesaj de tomac »

chivuc scrie:... dar luna nu trebuie inchisa pt a avea balanta completa???? :?: :?:
Si de ce nu ai balanta completa, daca inchizi TVA-ul numai trimestrial?
Oricum, dupa modificarile aduse legii contabilitatii, balanta este intocmita "de regula lunar", conturile de venituri si cheltuieli nefiind obligatoriu a fi inchise lunar.
Documente lunare obligatorii sunt registrul jurnal, cartea mare, jurnalele de cumparari si vinzari (pentru platitorii de TVA) si nicidecum balanta.

Uite art.19 si urmatoarele, din Legea contabilitatii 82/1991 Republicata intrata in vigoare la 17/01/2005
Art. 19. - (1) În contabilitate, profitul sau pierderea se stabileşte cumulat de la începutul exerciţiului financiar. Închiderea conturilor de venituri şi cheltuieli se efectuează, de regulă, la sfârşitul exerciţiului financiar.
(2) Rezultatul definitiv al exerciţiului financiar se stabileşte la închiderea acestuia.
(3) Repartizarea profitului se înregistrează în contabilitate pe destinaţii, după aprobarea situaţiilor financiare anuale.
(4) Pierderea contabilă reportată se acoperă din profitul exerciţiului financiar şi cel reportat, din rezerve şi capital social, potrivit hotărârii adunării generale a acţionarilor sau asociaţilor.
(5) La instituţiile publice rezultatul execuţiei bugetare se stabileşte anual prin închiderea conturilor de cheltuieli efective şi a conturilor de surse din care au fost efectuate.

Art. 20. - Registrele de contabilitate obligatorii sunt: Registrul-jurnal, Registrul-inventar şi Cartea mare. Întocmirea, editarea şi păstrarea registrelor de contabilitate se efectuează conform normelor elaborate de Ministerul Finanţelor Publice.
Art. 21. - Registrele de contabilitate se utilizează în strictă concordanţă cu destinaţia acestora şi se prezintă în mod ordonat şi astfel completate încât să permită, în orice moment, identificarea şi controlul operaţiunilor contabile efectuate.
Art. 22. - Pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operaţiunilor efectuate se întocmeşte balanţa de verificare, cel puţin anual, la încheierea exerciţiului financiar, sau la termenele de întocmire a situaţiilor financiare periodice.
Art. 23. - Persoanele prevăzute la art. 1 care utilizează sisteme informatice de prelucrare automată a datelor au obligaţia să asigure prelucrarea datelor înregistrate în contabilitate în conformitate cu normele contabile aplicate, controlul şi păstrarea acestora pe suporturi tehnice.
Art. 24. - Înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor determinate de fuziunea, divizarea sau încetarea, potrivit legii, a activităţii persoanelor prevăzute la art. 1 se face pe baza documentelor corespunzătoare întocmite în asemenea situaţii.
Art. 25. - Registrul-jurnal, Registrul-inventar şi Cartea mare, precum şi documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva persoanelor prevăzute la art. 1, timp de 10 ani, cu începere de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite, cu excepţia statelor de salarii, care se păstrează timp de 50 de ani.
Art. 26. - În caz de pierdere, sustragere sau distrugere a unor documente contabile se vor lua măsuri de reconstituire a acestora în termen de maximum 30 de zile de la constatare, potrivit reglementărilor emise în acest scop.

Art. 27. - (1) Exerciţiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale şi, de regulă, coincide cu anul calendaristic.
(2) Durata exerciţiului financiar este de 12 luni.
(3) Exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic:
a) pentru sucursalele cu sediul în România, care aparţin unei persoane juridice străine, cu excepţia instituţiilor de credit, entităţilor autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi societăţilor de asigurare, dacă exerciţiul financiar diferă pentru societate;
b) pentru filialele consolidate ale societăţii-mamă, precum şi pentru filialele filialelor, cu excepţia instituţiilor de credit, entităţilor autorizate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare şi societăţilor de asigurare, dacă exerciţiul financiar diferă pentru societatea-mamă.
(4) Exerciţiul financiar al unităţilor nou-înfiinţate începe la data înfiinţării, potrivit legii.
(5) Exerciţiul financiar al unei persoane juridice care se lichidează începe la data încheierii exerciţiului financiar anterior şi se încheie în ziua precedentă datei când începe lichidarea. Perioada de lichidare este considerată un exerciţiu financiar, indiferent de durata sa.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns