HG 150/2011
-
HG 150/2011
Buna ziua.
Potrivit HG 150/2011, art. 42 lit g din CF la punctul 7.2 din norme Art. 42g):
72. În înțelesul Codului fiscal nu sunt cuprinse în bunurile mobile din patrimoniul personal deșeurile valorificate prin centrele de colectare a deșeurilor de metal, hârtie, sticlă și altele asemenea, veniturile realizate fiind supuse impunerii potrivit prevederilor cap. IX «Venituri din alte surse».”
Asadar ii retinem omului impozit 16%, dar asupra bazei, nu dupa ce am scazut fondul de mediu de 3%(dupa spusele celor de la Finante Mures).
Problema este ca de acum incolo trebuie sa declaram lunar aceste impozite in Declaratia 100 si sa avem o evidenta clara pt. fiecare Pf din cele 1.000.... cate ne vin, pe fiecare CNP in parte pentru a declara anual aceste venituri in Declaratia 205.
Cerem o mana de ajutor celor de la Saga, poate ne ajuta in acest sens. Asteptam eventuale propuneri di partea domnilor tomac, paturcai, balasze etc. domni cu mai multa stiinta in ale programului si ale contabilitatii.
Va rog sa ne spuneti cum sa procedam? Sa introducem fiecare adeverinta de colectare, pe fiecare Cnp in parte ca si achizitii? Mentionez faptul ca pana acum faceam centralizatoare pe zile.
Va multumesc
Potrivit HG 150/2011, art. 42 lit g din CF la punctul 7.2 din norme Art. 42g):
72. În înțelesul Codului fiscal nu sunt cuprinse în bunurile mobile din patrimoniul personal deșeurile valorificate prin centrele de colectare a deșeurilor de metal, hârtie, sticlă și altele asemenea, veniturile realizate fiind supuse impunerii potrivit prevederilor cap. IX «Venituri din alte surse».”
Asadar ii retinem omului impozit 16%, dar asupra bazei, nu dupa ce am scazut fondul de mediu de 3%(dupa spusele celor de la Finante Mures).
Problema este ca de acum incolo trebuie sa declaram lunar aceste impozite in Declaratia 100 si sa avem o evidenta clara pt. fiecare Pf din cele 1.000.... cate ne vin, pe fiecare CNP in parte pentru a declara anual aceste venituri in Declaratia 205.
Cerem o mana de ajutor celor de la Saga, poate ne ajuta in acest sens. Asteptam eventuale propuneri di partea domnilor tomac, paturcai, balasze etc. domni cu mai multa stiinta in ale programului si ale contabilitatii.
Va rog sa ne spuneti cum sa procedam? Sa introducem fiecare adeverinta de colectare, pe fiecare Cnp in parte ca si achizitii? Mentionez faptul ca pana acum faceam centralizatoare pe zile.
Va multumesc
-
Re: HG 150/2011
si eu am o firma de colectare a deseurilor , astept cu interes orice propunere pt.stocarea c.n.p.-urilor si a impozitului datorat .
ar trebui ca aceste persoane sa le introducem in meniul ,,salariati" ca sa putem face decl.100 si 205?
ar trebui ca aceste persoane sa le introducem in meniul ,,salariati" ca sa putem face decl.100 si 205?
Eu aș recomanda introducerea prin intrări a fiecărei colectări. Problema e că nu există suport în SAGA pentru reținerea directă a impozitului și nici pentu declarații ce derivă din această operațiune.
S-ar putea face o chestie de genul:
- operez intrarea (achiziția) deșeului la 100 lei de exemplu.
- operez plată prin 5311, dar numai pentru 84% din achiziție adică 84 lei
- operez plată prin 446 analitic impozit pe venit diferența, ce reprezintă impozitul
Însă în D100 s-ar declara distinct prin completare manuală, suma ce a fost operată ca reținere la sursă.
S-ar putea face o chestie de genul:
- operez intrarea (achiziția) deșeului la 100 lei de exemplu.
- operez plată prin 5311, dar numai pentru 84% din achiziție adică 84 lei
- operez plată prin 446 analitic impozit pe venit diferența, ce reprezintă impozitul
Însă în D100 s-ar declara distinct prin completare manuală, suma ce a fost operată ca reținere la sursă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Multumesc mult.
Asa m-am gandit si eu(sa avem cat mai multa munca), ca doar avem destule achizitii de la Pf.
Introducem fiecare Adeverinta de colectare, ii dam plata cu 4473 Fd mediu3%, apoi plata 446analitic impozit 16%, iar restul prin 5311.
Lunar suma ce ne apare in 446analitic o preluam in Declaratia 100.
La sf. anului dam listarea furnizorilor Pf pe tot anul, iar pentru fiecare in parte facem declaratia 205, unde la venituri impozitate punem TSC aferent respectivei PF, calculam 16% si apoi verificam ca totalul impozitului din Declaratiile 205=totalul impozitului din Declaratiile 100 pt anul respectiv.
Asa m-am gandit si eu(sa avem cat mai multa munca), ca doar avem destule achizitii de la Pf.
Introducem fiecare Adeverinta de colectare, ii dam plata cu 4473 Fd mediu3%, apoi plata 446analitic impozit 16%, iar restul prin 5311.
Lunar suma ce ne apare in 446analitic o preluam in Declaratia 100.
La sf. anului dam listarea furnizorilor Pf pe tot anul, iar pentru fiecare in parte facem declaratia 205, unde la venituri impozitate punem TSC aferent respectivei PF, calculam 16% si apoi verificam ca totalul impozitului din Declaratiile 205=totalul impozitului din Declaratiile 100 pt anul respectiv.
Se poate face un export în excel a intrărilor pe tot anul și se pot prelucra (cu subtotal pe furnizor) sau se pot folosi informațiile din ecranul D394.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
o intrebare a-si avea, sunteti:boitosc829 scrie: Asadar ii retinem omului impozit 16%, dar asupra bazei, nu dupa ce am scazut fondul de mediu de 3%...
1. SC ... centru de colectare a deseurilor de metal, hartie, sticla si alte (exp. REMAT)
sau
2. SC ... dezmembrari auto
Pun aceasta intrebare pentru ca, tin evidenta la o SC "dezmembrare auto" program RABLA (colector validat 2011) si administratorul societatii a fost informat ca, din valoarea autoturismului predat la dezmembrare de catre persoana fizica, (in schibul acesta primeste un TICHET) societatea noastra, trebuie sa retina 16% impozit si respectiv 3% fond de mediu, din valoarea autoturismului predat.
Acest lucru nu mi se pare corect pentru ca noi suntem "dezmembrare auto" si nu "centru de colectare a deseurilor" unde se aplica aceste retineri

[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]
este un pic cam greu de lucrat, insa va propun urmatoarele:
achizitii deseuri persoana fizica - analitic 462.... in loc de CUI putem insera CNP-ul
inregistrarea se efectueaza prin ecranul intrari iar contarea se face 371=462.... cu valoarea integrala a deseului receptionat
apoi inregistram taxa de mediu
446 analitic la 462 cu minus
stopajul la sursa
practic valoarea de plata a adeverintei de primire si plata este diminuata cu cele doua stopaje pe care o inchidem tot din ecranul de intrari
cu privire la declararea la APM .. aici avem o problema pt ca nu toate desurile colectate se declara .. dar daca facem o "magazie" pt asta ne-am putea descurca usor cu conditia ca poate cei de la saga o sa introduca la articele si stocul dupa fiecare operatiune
declaratia 100 se va incarca manual .. dar asta nu este o problema deoarece avem deja analiticul constituit in 446 ..
cel putin eu asa lucrez...
daca aveti si alte solutii le putem discuta
achizitii deseuri persoana fizica - analitic 462.... in loc de CUI putem insera CNP-ul
inregistrarea se efectueaza prin ecranul intrari iar contarea se face 371=462.... cu valoarea integrala a deseului receptionat
apoi inregistram taxa de mediu
stopajul la sursa
practic valoarea de plata a adeverintei de primire si plata este diminuata cu cele doua stopaje pe care o inchidem tot din ecranul de intrari
cu privire la declararea la APM .. aici avem o problema pt ca nu toate desurile colectate se declara .. dar daca facem o "magazie" pt asta ne-am putea descurca usor cu conditia ca poate cei de la saga o sa introduca la articele si stocul dupa fiecare operatiune
declaratia 100 se va incarca manual .. dar asta nu este o problema deoarece avem deja analiticul constituit in 446 ..
cel putin eu asa lucrez...
daca aveti si alte solutii le putem discuta
La un punct de colectare fier se retine 3% si 16%,sume colectate ca retinere la sursa,care se declara si vireaza.Pana aici este foarte clar,dar nu inteleg mai departe. Daca la livrare nu s-a mentionat pe factura din care 3% si clientul a platit valoarea intregii facturi,mai am obligatia sa platesc 3% pe diferenta?Va rog lamuruiti-ma si pe mine ca nu inteleg!Va multumesc!
Si nu poate corecta factura? Dupa parerea mea ar fi trebuit sa plateasca (dar asta este o parere).
Cand colectezi se retine (de la persoane fizice):balicae scrie:La un punct de colectare fier se retine 3% si 16%,sume colectate ca retinere la sursa,care se declara si vireaza.Pana aici este foarte clar,dar nu inteleg mai departe. Daca la livrare nu s-a mentionat pe factura din care 3% si clientul a platit valoarea intregii facturi,mai am obligatia sa platesc 3% pe diferenta?Va rog lamuruiti-ma si pe mine ca nu inteleg!Va multumesc!
- 16%
- 3%
Cand predai la client (exp. REMAT):
...............................% 4111 = 97
(fier cechi) 703 ...................... 100
(3% fond mediu)635 ................ -3
si daca SC este platitor de TVA, atunci se scrie TAXARE INVERSA.
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]
Eu niciodata n-am trecut pe factura cele 3%, ci doar la informatii suplimentare, ii gresit?
Ulterior am facut 635=4111 pentru cele 3%.
Ulterior am facut 635=4111 pentru cele 3%.
REMAT - ul la noi asa cere, pe Factura sa fie mentionat si "Fond Mediu 3%"
Eu il mentionez la informatii suplimentare, si este acceptat si asa. Ex: fond mediu 3% = 19 lei.
-
la ce pozitie in declaratia 100?