facturi avans

neaguc3

facturi avans

#1 Mesaj de neaguc3 »

am emis facturi de avans, am colectat TVA pe care l-am virat,
nu am livrat marfa si nu am primit nici un ban de la beneficiar.
Din eroare s-a inregistrat in contabilitate 419 - 411 cu sumele respective,
la control de fond Fiscul a considerat ca am realizat venit si a calculat
impozit pe profit de la data erorii pana in prezent si majorari si penalitatii.
Daca firma nu a incasat nici un ban , platesc aceste sume?
Astept solutii..............

paturcai

Re: facturi avans

#2 Mesaj de paturcai »

Daca avansurile erau din "epoca", firesc ca Fiscul a devenit susceptibil la ce se intampla.
Avansul era pe baza unui contract. In contract este trecut si termenul la care se face livrarea bunurilor.
Daca..contract nu e, nimic nu e!
Daca puteti dovedi fiscului - si mai ales in contestatie - ca livrarea se facea la o anumita data iar Fiscul a omis acest lucru sunt sanse ca sa fie recunoscut acel avans ca avans si nu ca o livrare susceptibila de marfuri/servicii.
Puneti-va-n locul lor: daca ati vedea un avans de 3 ani neinchis nu ati deveni susceptibil?
Ma intreb de ce v-a convenit sa platiti un TVA la niste bani pe care nu i-ati primit, marfuri/servicii n-ati livrat/prestat, si atunci de ce?!
Sa nu va suparati dar sunt intrebari care se degaja din starea de fapt pe care ati prezentat-o.
Mai rau: faptul ca nu ati primit niciun ban, va obliga sa stornati facturile de avans, asa i-ati creat furnizorului un TVA de recuperat, chiar daca a fost platit de dumneavoastra la emiterea facturii.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Ceea ce a făcut fiscul e un abuz. Mai ales dacă avansul e încasat pentru o viitoare livrare de bunuri.
Depuneți contestație împotriva actului administrativ fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

neguraa420

#4 Mesaj de neguraa420 »

ma puteti ajuta putin?nush daca am inregistrat corect...

am emis factura avans 419=4111
am incasat avansul 5121 = 4111

acum cand livrez marfa, facturez aceeasi suma si voi avea 4111=701
si pentru stingerea datoriei fac 419= 4111

procedez corect?

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Nu. Ai inversat primul articol contabil. Nu este 419=4111 ci, invers 4111=419.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

neguraa420

#6 Mesaj de neguraa420 »

da...asa este... :oops:
multumesc!

neguraa420

#7 Mesaj de neguraa420 »

dar apoi mai trebuie sa fac o factura stornare avans?administratorul asa spune...

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

NM 69 alin 3 (la art.155 alin.1 din CF)
Regularizarea facturilor emise de către furnizori/prestatori pentru avansuri, sau în cazul emiterii de facturi parţiale pentru livrări de bunuri sau prestări de servicii, se realizează prin stornarea facturii de avans la data emiterii facturii pentru contravaloarea integrală a livrării de bunuri şi/sau prestării de servicii. Stornarea se poate face separat sau pe aceeaşi factură pe care se evidenţiază contravaloarea integrală a livrării de bunuri şi/sau prestării de servicii. Pe factura emisă se va face o referire la facturile de avans sau facturile parţiale emise anterior, atunci când se emit mai multe facturi pentru aceeaşi operaţiune, în conformitate cu prevederile art. 155 alin. (5) lit. n) din Codul fiscal. În cazul operaţiunilor pentru care baza impozabilă este stabilită în valută, la regularizare se vor avea în vedere prevederile art. 1391 din Codul fiscal şi pct. 22. Nu se impune regularizarea de către beneficiarul care are obligaţia plăţii taxei, conform art. 150 alin. (2) - (6), art. 151 sau art. 1511 din Codul fiscal, în cazul facturilor de avans sau a facturilor parţiale emise de furnizorii de bunuri sau de prestatorii de servicii.
Practic, daca am emis o factura seria PF 1001 Den serviciu/Produs AVANS cf contract 666 total 1000 ron, cand vom emite factura finala serie PF 1545 vom avea doua pozitii adica:
1.Potcoave 10 buc PU 200 Total Linie 2000
2.Stornare ff PF 1001/data 1 buc PU minus 1000 Total Linie minus 1000
Total factura 1000 ron
Articolul 155 sireacu'..... :roll:
(In Saga avem o mica problema de estetica, ...daca stornam prin click-aire Buton (cu modificarile aferente datei si numar de factura, reglare in Situatii etc..)..ceea ce inseamna ca Stornarea va fi prima pozitie)

neguraa420

#9 Mesaj de neguraa420 »

eu nu prea inteleg...pe factura de avans scria avans cherestea...38900...apoi am facut inregistrarile de mai sus, iar eu am facturat mai apoi doar o parte din marfa pt acel avans, de ex. la 4111=701 am 9000 si apoi voi avea 419=4111 cu 9000... si mai am 29900 lei avans incasat pentru care voi mai emite treptat cate o factura...si nu inteleg cum e cu stornarea:((

eugen01

#10 Mesaj de eugen01 »

ofofof..."Iar trandafirului alt nume de-i vei da....tot trandafir se va chema" :roll:
Potcoave, etnobotanice...cherestea...facturile tot trebuie sa le intocmim.Concret daca am emis factura de avans insemna ca s-au incasat banii.Din acest moment aceasta factura de avans (achitata) o putem considera "trezorerie" pentru PSL-urile pe care trebuie sa le prestam clientului si nu mai avem treaba cu 419.Pe fiecare factura partiala, vom avea grija sa trecem la rubrica info suplimentare (partea de jos a facturii) conform contract nr. XXXX/data.Dupa un numar de facturi (sa zicem sase) odata cu ultima livrare facem factura finala ce va cuprinde sapte pozitii.Mai e cazul sa reiau cu exemplu numeric ? :roll:
Ultima oară modificat Mie Iul 13, 2011 7:14 pm de către eugen01, modificat de 3 ori în total.

neguraa420

#11 Mesaj de neguraa420 »

...si fiecare factura, pana la cea finala o voi achita din 419...cred ca am inteles...multumesc mult de tot!!!

eugen01

#12 Mesaj de eugen01 »

Revin pentru ca am strecurat o indicatie eronata in raspunsul de mai sus si nu am fost corectat. :oops:
Daca avem mai multe facturi partiale (aferente unui contract) ar fi bine sa asociem plata lor cu factura de Stornare a avansului conform tutorial Saga.

neguraa420

#13 Mesaj de neguraa420 »

:)...cred ca ati modificat (sters) si exemplul cu intocmirea ultimei facturi...

eugen01

#14 Mesaj de eugen01 »

dap ...m-am gandit ca nu mai e necesar..sunt totusi destul de multe topicuri pe aceasta tema.Dar ...hai sa luam calea cea mai simpla.Avem factura de avans ( 38 900), pe care o avem achitata prin JB iar in ecranul Iesiri ,detalii, am ales nedefinit iar pentru cont am ales analiticul la 419 definit in prealabil in Plan Conturi.La den psl scriem "avans conform contract 666/data".Dupa un timp T emitem factura de 9000 (alegem cont 7xx), la info sup scriem "conform contract 666/data" si nr /data factura de avans..Validam....s.a.m.d. pentru urmatoarele facturi.Cand vom ajunge ca suma facturata sa fie egala cu suma din factura de avans, click-aim Stornare pe factura de avans.Saga va adauga o factura identica doar cu un s mititel , aceeasi data, iar valorile vor fi cu minus.Vom modifica numarul si data.Validam.Mergem in ecran Situatii Listari Clienti...si procedand conform tutorial vom "achita" facturile emise conform contract.

neguraa420

#15 Mesaj de neguraa420 »

:)...multumesc !

Scrie răspuns