L.200/2006-Fd. de garantare pt. plata creantelor salariale

ardeleann

L.200/2006-Fd. de garantare pt. plata creantelor salariale

#1 Mesaj de ardeleann »

Pt. ca si pe alte forumuri de specialitate se agita colegii pe aceasta tema si autoritatile in loc sa lamureasca lucrurile adopta pozitia "strutului" am sa fac o precizare:

Lege nr. 200 din 22/05/2006
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 453 din 25/05/2006
Intrare in vigoare: 01/01/2007
privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale
....................................

CAPITOLUL II
Constituirea Fondului de garantare

Art. 5. - (1) Resursele financiare ale Fondului de garantare se constituie din:
a) contribuţia angajatorilor;
b) venituri reprezentând dobânzi, majorări de întârziere pentru neachitarea în termenul de plată a contribuţiei la Fondul de garantare, precum şi din alte sume provenite din surse admise de lege;
c) sume provenite din recuperarea debitelor create în condiţiile prezentei legi, altele decât cele provenind din contribuţiile la Fondul de garantare.
(2) Resursele financiare constituite potrivit prevederilor alin. (1) se prevăd distinct la partea de venituri a bugetului asigurărilor pentru şomaj.
(3) Resursele financiare constituite potrivit alin. (1) sunt destinate în exclusivitate pentru finanţarea categoriilor de creanţe salariale prevăzute de prezenta lege, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de gestionare a Fondului de garantare.
(4) Cheltuielile pentru finanţarea categoriilor de creanţe salariale prevăzute de prezenta lege, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de gestionare a Fondului de garantare se prevăd distinct la partea de cheltuieli a bugetului asigurărilor pentru şomaj.
(5) În cazul în care veniturile Fondului de garantare depăşesc cheltuielile efectuate potrivit prevederilor prezentei legi, excedentele anuale rezultate se reportează în anul următor şi se pot utiliza pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute la art. 13 alin. (1).
(6) Eventualele deficite înregistrate în situaţia în care veniturile sunt depăşite de cheltuielile Fondului de garantare se acoperă din disponibilităţile înregistrate în anii precedenţi.
Art. 6. - (1) Execuţia de casă a sumelor aferente Fondului de garantare se realizează prin Trezoreria Statului.
(2) Disponibilităţile financiare ale Fondului de garantare se păstrează la Trezoreria Statului şi sunt purtătoare de dobânzi.
Art. 7. - (1) Angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la Fondul de garantare, în cotă de 0,25%, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariaţi.
(2) La data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi cota contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj de angajatorii prevăzuţi la alin. (1), stabilită potrivit legislaţiei în vigoare, se diminuează cu 0,25 puncte procentuale.
Art. 8. - (1) Angajatorii au obligaţia de a declara lunar contribuţia la Fondul de garantare la organul fiscal competent, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează drepturile salariale.
(2) Termenul de declarare a contribuţiei la Fondul de garantare constituie şi termen de plată.
(3) Modelul şi conţinutul declaraţiei privind obligaţiile de plată la Fondul de garantare se aprobă prin ordin al ministrului finanţelor publice.
(4) Pentru neplata contribuţiei datorate la termenul prevăzut la alin. (1) şi (2) se aplică majorări de întârziere, în condiţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 9. - (1) Activitatea privind înregistrarea fiscală, declararea, stabilirea, verificarea, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia la Fondul de garantare se realizează de Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile sale subordonate, potrivit legii.
(2) Contribuţia la Fondul de garantare se administrează potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Organele fiscale prevăzute la alin. (1) vor proceda la actualizarea din oficiu a informaţiilor conţinute în vectorul fiscal din registrul contribuabilului, cu obligaţia referitoare la contribuţia la Fondul de garantare.
(4) Sumele realizate din activitatea de colectare prevăzută la alin. (1) se varsă la Fondul de garantare.

............................................

Deci nu va mai agitati cu declaratul cu 010 pt. FD. de garantare...in acest sens art. 9 alin.3 este f. clar

mereutad482

#2 Mesaj de mereutad482 »

Art. 7. - (1) Angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la Fondul de garantare, în cotă de 0,25%, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariaţi.
(2) La data intrării în vigoare a prevederilor prezentei legi cota contribuţiei datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj de angajatorii prevăzuţi la alin. (1), stabilită potrivit legislaţiei în vigoare, se diminuează cu 0,25 puncte procentuale.
Aceasta contrib se calculeaza pt salariatii pensionari?

ionescug551

#3 Mesaj de ionescug551 »

Ai dreptate,dar din cauza prevederilor cu plata si depunerea trimestriala a obligatiilor pentru micro si Cifra Afaceri de pina la 2000000 euro va trebui depusa declaratia 010 in varianta noua ,care cuprinde si fondul de garantare.Asta e!

munteanud411

FD garantare

#4 Mesaj de munteanud411 »

mereutad482 scrie:
Art. 7. - (1)
Aceasta contrib se calculeaza pt salariatii pensionari?
buna intrebare !
Am si eu un pensionar, cu timp partial- nu plateste ,logic, somaj, si vad ca nici firma nu plateste Fd.garantare.
Exista totusi posibilitatea de a plati Fd garantare si pt ei daca bifezi casuta corespunzatoare din fisa salariatului.
Probabil ca cei de la SAGA or fi citit legea mai cu atentie decit noi, ma tem insa ca daca in lege nu scrie nimic, conform obiceiului romanesc, ce nu scrie in lege se aplica la toata lumea, pe principiul ca ce nu e interzis de lege este permis.
Dan-
http://schimbativiata.webs.com/

mereutad482

#5 Mesaj de mereutad482 »

Exista posibilitatea de a plati Fd garantare si pt pensionari daca bifezi casuta corespunzatoare din fisa salariatului.
Si totusi SAGA "nu vrea" sa faca "articol contabil" pt aceasta contributie calculata pentru pensionari.
Este evidentiata doar in statul de plata tiparit , nu este preluata si in balanta ...

Nu stiu daca se calc sau nu pt pensionari , dar cu siguranta aici e o mica eroare in program.

Scrie răspuns