stat - partea II

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
septimiuv

stat - partea II

#1 Mesaj de septimiuv »

am concediu odihna neefectuat pt un salariat care pleca in cursul lunii si s-a decis palta acestui concediu :D
cum fac sa evidentiez chestia asta pe stat ? (tinand cont ca trebuiesc retinute toate obligatiile)

p.s. cred ca ar trebui revizuita treaba cu salariile sunt multe chestii pt care trebuie sa-ti bati capul rau ... cel putin la concedii medicale e nebunie... gresesc ?

Doriana

#2 Mesaj de Doriana »

o varianta compatibila cu saga cum e acum ... ar fi ( nimic nu-i perfect ) treci ore lucrate, sa zicem 5 zile si 10 zile concediu... desi stiu ca de fapt respectivul nu-i la lucru , dar alta varianta eu una nu vad.... stiu la ce situatie te referi, am avut si eu una asa in apr, dar cand si-a scris lichidarea am pus-o pe fata sa faca si cererea de concediu, deci 2 in 1, si a fost ok... cum procedezi , tu stii.... :lol:
Concluzia este momentul in care te-ai plictisit sa mai gandesti...

septimiuv

#3 Mesaj de septimiuv »

trebuie sa fie statul impecabil ca am 25 de szalariati cu salarii de peste 4.500 RON si le dau la controlat la cineva de de la ei... nu pot sa fac compromisuri prea mari... :evil: ... ca imi iau aia neamurile si mai ma arata si cu degetu' :cry:

Doriana

#4 Mesaj de Doriana »

da daca vrea bani pe concediu , pune-l pe tipu ala sa scrie cerere de concediu ... :wink:

septimiuv

#5 Mesaj de septimiuv »

chestii d-astea merg la buticuri... nu la o firma de calibrul lor... omu pleaca si i se plateste concedu... e simpla treaba... numai ca nu pot face statul :evil:

Doriana

#6 Mesaj de Doriana »

la noi nu-i butic, sunt 2 magazine de incaltaminte textile... da atunci nu vad stat impecabil... poate doar ceva gen art. bla bla cod muncii, la care zice ca la plecare se regularizeaza concediul, ceva de genul ... legile nu- s hobby -ul meu , stii doar 8)

adica ceva gen fisa calcul salrial sa se vada ca nu si-a luat concediu si ca e dreptul lui sa i se plateasca la plecare.... tte descurci tu... :wink:

oprea

concediu compensat

#7 Mesaj de oprea »

Cred ca o solutie ar fi sa creezi o noua pozitie in fisierul salarii pt respectivul salariat,iar la punct de lucru selectezi ,,co compensat"-astfel va apare in centralizator cu retinerile si toate calculele aferente.

Administrator

#8 Mesaj de Administrator »

Cu scuzele de rigoare pentru ca la ora asta nu cred ca mai pot rationa corect, intreb:
Daca pui la ore de CO, numarul de ore pentru care trebuie calculat concediul si la ore lucrate exact cat a lucrat, de ce nu-i OK? Faptul ca omu', de fapt nu a fost in concediu nu mi se pare o problema. Statul nu-i pontaj.

septimiuv

#9 Mesaj de septimiuv »

s-a rezolva... nu stiu cum si mi-e frica sa intreb :D

visand123

#10 Mesaj de visand123 »

Nu este in ordine, deoarece somajul la angajat se calc bine, la zilele lucrate dar somaj unitate se calc aiurea, la total cu suma de CO neefectuat.
Tb gasita o alta solutie pt plata CO neefectuat
Va rog

chivuc

#11 Mesaj de chivuc »

Are cineva salariati peste 45 ani pt care firma beneficiaza de acea subventie de la stat (conform legii 76/2002)?
Cum iti da statul acei bani, firma trebuie sa aibe deschis cont la trezorerie, cand sunt dati acei bani, (firma ii primeste cu intarziere sau la termen – care e termenul?)???
Cum se completeaza in SAGA statul de salarii pt salariatul respectiv??
Cum se completeaza in declaratii pt acest angajat??
Pt. ITM statul e diferit fata de ceilalti angajati??
Mentionez ca stiu doar ce documente trebuie sa/si depuna slariatul la somaj. Si atat!

tomac

#12 Mesaj de tomac »

chivuc scrie:Cum iti da statul acei bani, firma trebuie sa aibe deschis cont la trezorerie, cand sunt dati acei bani, (firma ii primeste cu intarziere sau la termen – care e termenul?)???
Din câte ştiu eu, se fac formele la ANOFM, pentru că le trebuie repartiţie în muncă de la şomaj. Subvenţia este prevăzută de art.85 din Legea 76/2002 pentru şomeri în vârstă de peste 45 ani.
Nu eşti obligată să ai cont la trezorerie, banii se pot vira şi-n contul curent la banca comercială la care îl ai deschis.
Pentru a primii banii, probabil că există niste norme interne ale lor, cum ar fi viza declaraţiei de la şomaj sau eventuale deconturi cum se întocmeau pentru subvenţia acordată conform OG 35/1997.

Iată textul legii:
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri întreţinători unici de familii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu un salariu minim brut pe ţară în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De aceleaşi facilităţi beneficiază şi angajatorii care au sub 100 de angajaţi şi încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Angajatorii care încetează din iniţiativa lor raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană şi dobânzile aferente, calculate la nivelul celor acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(4) Prevederile alin. (3) nu se aplică în situaţia în care încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.

.......
Cum se completeaza in SAGA statul de salarii pt salariatul respectiv??
.......
Normal ca pentru orice alt angajat.

......................
Cum se completeaza in declaratii pt acest angajat??
......................
Înscrii la anexa 2 la rubrica recuperat cd.art.85 sau la restituit cf.art.85 după caz, suma aferentă subvenţiei.
În SAGA în declaraţia de şomaj, ecranul de sus.

.........
Pt. ITM statul e diferit fata de ceilalti angajati??
.........
Nu.

Şi ca articole contabile
4371=741 cu subvenţia care se suportă din fondul de şomaj.
şi dacă e cazul (suma datorată de angajator, este inferioară sumei subvenţiei):
445=741 cu suma de primit de la stat.

Dacă eşti microintreprindere, contul 741 nu face parte din baza de impozitare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Doriana

#13 Mesaj de Doriana »

am avut asemenea caz la o firma anul trecut.... depui declaratia asa cum a scris tomac la anexa 2, apoi faci copie dupa decl vizata si mai primesti de la ei un formular in care completezi datele angajatului respectiv, orele luna in curs lucrate si contul firmei unde vrei sa primesti banii, va fi la banca unde ai cont pe firma..... si depui declaratia aia in 3 ex si copie dupa decl. vizata , pana in 25, iar banii ii primesti in cont cam in 30-45 zile ...real.
Ultima oară modificat Lun Sep 05, 2005 10:41 pm de către Doriana, modificat 1 dată în total.

chivuc

#14 Mesaj de chivuc »

multumesc tomac si doriana. M/ati mai luminat putin, restul voi mai vedea si la fata locului. Am intrebat si de declaratii, itm sa nu fac multe drumuri la institutiile cu pricina.
tomac scrie:Subvenţia este prevăzută de art.85 din Legea 76/2002 pentru şomeri în vârstă de peste 45 ani.
tomac scrie: da asa e, am gresit eu.
tomac scrie:Cum se completeaza in declaratii pt acest angajat??
......................
Înscrii la anexa 2 la rubrica recuperat cd.art.85 sau la restituit cf.art.85 după caz, suma aferentă subvenţiei.
Pai care din ele? E vorba de sal min 310 ron cu care se subventioneaza, si tot 310 e salariul angajatului.
tomac scrie: Dacă eşti microintreprindere, contul 741 nu face parte din baza de impozitare.
nu, sunt platitoare de imp pe profit.

tomac

#15 Mesaj de tomac »

chivuc scrie:multumesc tomac si doriana.
Nu ai pentru ce. Cu plăcere.Oricând.
chivuc scrie:Pai care din ele? E vorba de sal min 310 ron cu care se subventioneaza, si tot 310 e salariul angajatului.
Nu confunda subvenţia cu salariul. Subvenţia se acordă la nivelul unui salariu minim şi se deduce din fondul de şomaj datorat de angajator.
Întâmplarea face ca tu să ai salariul egal cu subvenţia, pentru că la fel de bine salariatul putea fi încadrat cu 450 lei de exemplu, iar subvenţia va fi tot 310 lei.
Vei introduce în anexa 2 la declaraţia pentru şomaj doar subvenţia de care beneficiezi.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns