chivuc scrie:Cum iti da statul acei bani, firma trebuie sa aibe deschis cont la trezorerie, cand sunt dati acei bani, (firma ii primeste cu intarziere sau la termen care e termenul?)???
Din câte ştiu eu, se fac formele la ANOFM, pentru că le trebuie repartiţie în muncă de la şomaj. Subvenţia este prevăzută de art.85 din Legea 76/2002 pentru şomeri în vârstă de peste 45 ani.
Nu eşti obligată să ai cont la trezorerie, banii se pot vira şi-n contul curent la banca comercială la care îl ai deschis.
Pentru a primii banii, probabil că există niste norme interne ale lor, cum ar fi viza declaraţiei de la şomaj sau eventuale deconturi cum se întocmeau pentru subvenţia acordată conform OG 35/1997.
Iată textul legii:
Art. 85. - (1) Angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată şomeri în vârstă de peste 45 de ani sau şomeri întreţinători unici de familii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă egală cu un salariu minim brut pe ţară în vigoare, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(2) De aceleaşi facilităţi beneficiază şi angajatorii care au sub 100 de angajaţi şi încadrează în muncă pe durată nedeterminată persoane cu handicap, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 2 ani.
(3) Angajatorii care încetează din iniţiativa lor raporturile de muncă sau de serviciu ale persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2), anterior termenului de 2 ani, sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare persoană şi dobânzile aferente, calculate la nivelul celor acordate de trezoreria statului pentru bugetul asigurărilor pentru şomaj.
(4) Prevederile alin. (3) nu se aplică în situaţia în care încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu are loc din iniţiativa sau din motive imputabile angajatului.
.......
Cum se completeaza in SAGA statul de salarii pt salariatul respectiv??
.......
Normal ca pentru orice alt angajat.
......................
Cum se completeaza in declaratii pt acest angajat??
......................
Înscrii la anexa 2 la rubrica recuperat cd.art.85 sau la restituit cf.art.85 după caz, suma aferentă subvenţiei.
În SAGA în declaraţia de şomaj, ecranul de sus.
.........
Pt. ITM statul e diferit fata de ceilalti angajati??
.........
Nu.
Şi ca articole contabile
4371=741 cu subvenţia care se suportă din fondul de şomaj.
şi dacă e cazul (suma datorată de angajator, este inferioară sumei subvenţiei):
445=741 cu suma de primit de la stat.
Dacă eşti microintreprindere, contul 741 nu face parte din baza de impozitare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.