ce tip de aviz se completeaza pentru rumegus
ce tip de aviz se completeaza pentru rumegus
Sunt un foarte nou utilizator de Sumal , avize primare si avize secundare , si pana ma familiarizez cu tot ce tine de legislatie pt materiale lemnoase mai dureaza ceva timp . Maine trebuie sa trimit o masina cu rumegus unei firme cu care am facut contract , si nu am gasit pana acum ce fel de aviz trebuie sa completez - primar sau secundar . Soferul a venit si i-am scris un aviz primar . Am gresit ?
La sfarsitul lunii cumulez avizele si fac factura - se incadreaza la taxare inversa ?
La sfarsitul lunii cumulez avizele si fac factura - se incadreaza la taxare inversa ?
-
Re: ce tip de aviz se completeaza pentru rumegus
secundar pt rumegus si laturoaie (deseuri debitori) --- nu se aplica taxarea inversa
primar pt lemn rotund si pt capete busteni (calaburi) ----se aplica taxarea inversa
primar pt lemn rotund si pt capete busteni (calaburi) ----se aplica taxarea inversa
-
pentru rumegus si laturoaie eu completez primar deoarece cel secundar mi s-a spus de catre itrsv ca este doar pentru cherestele iar cel primar pentru restul .
-
ciudat...de 5 ani ma ocup de asta, si recent am fost la control cu avizele la itrsv si nu ne-a facut nici o observatie nimic...
si e logic pt ca aviz primar = materie prima, tot ce e neprelucrat...secundar= ce rezulta din materia prima, rumegus, laturoaie...cherestea
si e logic pt ca aviz primar = materie prima, tot ce e neprelucrat...secundar= ce rezulta din materia prima, rumegus, laturoaie...cherestea
Pentru documentare :
http://www.suceava.regimsilvic.eu/Site/ ... 0SUMAL.htm
Din Norme:
,,Art. 4
(1)Documentul de însotire a materialelor lemnoase, altele decât cherestelele, este avizul de însotire primar.
(2)Documentul de însotire pentru cherestele este avizul de însotire secundar."
http://www.suceava.regimsilvic.eu/Site/ ... 0SUMAL.htm
Din Norme:
,,Art. 4
(1)Documentul de însotire a materialelor lemnoase, altele decât cherestelele, este avizul de însotire primar.
(2)Documentul de însotire pentru cherestele este avizul de însotire secundar."
-
da...cred, e si scris...dar dc nu a facut nimeni observatii???
tocmai am sunat la itrsv suceava si mi s-a zis asa...eu am zis ce scrie in norme....dar ei au spus ca au primit ordin de la minister si li s-a spus ca pt tot ceea ce rezulta in urma debitarii se foloseste avizul secundar...
Eram in dubii...acum probabil ramane la latitudinea fiecaruia cum foloseste avizele????:D
tocmai am sunat la itrsv suceava si mi s-a zis asa...eu am zis ce scrie in norme....dar ei au spus ca au primit ordin de la minister si li s-a spus ca pt tot ceea ce rezulta in urma debitarii se foloseste avizul secundar...
Eram in dubii...acum probabil ramane la latitudinea fiecaruia cum foloseste avizele????:D
La alt gater din localitate rumegusul pe care acestia il vand altor societati il factureaza folosind taxarea inversa . Cum e corect cu taxare inversa sau cu t.v.a. ?
O alta intrebare- laturoaiele rezultate din gaterare noi le folosim ca lemn de foc - trebuie si hala incalzita cu ceva . Ce articole contabile sa fac pentru evidentierea laturoaielor arse ca si lemn de foc ? trebuie sa le trec si in registrul de evidenta a mat. lemnoase la iesiri ?
O alta intrebare- laturoaiele rezultate din gaterare noi le folosim ca lemn de foc - trebuie si hala incalzita cu ceva . Ce articole contabile sa fac pentru evidentierea laturoaielor arse ca si lemn de foc ? trebuie sa le trec si in registrul de evidenta a mat. lemnoase la iesiri ?
-
rumegusul il facturam cu tva...si la fel, dupa atatea controale nu a facut nimeni vreo observatie...pentru cea de a doua intrebare stiu ca s-ar putea da in consum propriu, dar nu stiu cum!
Laturoaie ca lemn de foc
eu asa fac:
1.transfer la combustibil ..3022=345
2. Pe baza bon consum...6022=3022
Daca tot suntem la ,,material lemnos",as avea o intrebare:
Mai calculati si declarati contributia de 2% la Fondul pentru mediu ce reprezinta valoarea de vanzare a masei lemnoase cumparate ?
Daca nu,de cand nu se mai datoreaza de operatorii economici care introduc masa lemnoasa intru-un proces de prelucrare?
Multumesc.
eu asa fac:
1.transfer la combustibil ..3022=345
2. Pe baza bon consum...6022=3022
Daca tot suntem la ,,material lemnos",as avea o intrebare:
Mai calculati si declarati contributia de 2% la Fondul pentru mediu ce reprezinta valoarea de vanzare a masei lemnoase cumparate ?
Daca nu,de cand nu se mai datoreaza de operatorii economici care introduc masa lemnoasa intru-un proces de prelucrare?
Multumesc.
-
Imi puteti spune cum procedati si in sumal cu consumul propriu?
In ceea ce priveste intrebarea dvs cu 2% la fd de mediu...patronii nu stiu nimic, iar eu de cand ma ocup cu asta nu am calculat si platit niciodata...
In ceea ce priveste intrebarea dvs cu 2% la fd de mediu...patronii nu stiu nimic, iar eu de cand ma ocup cu asta nu am calculat si platit niciodata...
Sumal-ul nu-l completez eu.
Primesc doar situatia depozitului de busteni si cherestea ,care evidentiaza intrarile , iesirile si stocul (un fel de fise de magazie )
Legat de contributia pentru fd. mediu ,sa stiti ca trebuia calculata contribuţia 1% prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005,
aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, de operatorul economic care cumpăra masa lemnoasă pe picior şi/sau sortimentele de lemn brut obţinute în urma exploatării.
Primesc doar situatia depozitului de busteni si cherestea ,care evidentiaza intrarile , iesirile si stocul (un fel de fise de magazie )
Legat de contributia pentru fd. mediu ,sa stiti ca trebuia calculata contribuţia 1% prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. f) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005,
aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 105/2006, de operatorul economic care cumpăra masa lemnoasă pe picior şi/sau sortimentele de lemn brut obţinute în urma exploatării.
-
am inteles, multumesc!
-
ref consum propriu in sumal:
1. faci pv de sortare (lemn rotund in bustean de gater) - daca e cazul
2. faci pv de gaterare (intra bustean de gater si iese cherestea, laturoaie/resturi de fabricatie, rumegus) - atentie la balanta masie lemnoase intrari=iesiri,
3. bonul de consum (pt. consum propriu) se introduce la : depozite/documente de iesire - bonuri de consum
Pt toate astea trebuie sa ai definite macar doua gestiuni : materie prima (bustean) si produs finit(cherestea/laturoaie/rumegus)
1. faci pv de sortare (lemn rotund in bustean de gater) - daca e cazul
2. faci pv de gaterare (intra bustean de gater si iese cherestea, laturoaie/resturi de fabricatie, rumegus) - atentie la balanta masie lemnoase intrari=iesiri,
3. bonul de consum (pt. consum propriu) se introduce la : depozite/documente de iesire - bonuri de consum
Pt toate astea trebuie sa ai definite macar doua gestiuni : materie prima (bustean) si produs finit(cherestea/laturoaie/rumegus)
-