Productie agricultura
Productie agricultura
Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti si mie cum se inregistreaza productia pentru o firma de agricultura.
Re: Productie agricultura
Buna dimineata,
de productia neterminata intrebati?
de productia neterminata intrebati?
Sper sa va ajute!
Ca introducere se recomanda evidenta pe conturi analitice pentru fiecare cultura, cel putin pentru conturile 331 si 711. Din practica a reiesit ca si in cazul celorlate conturi, atunci cand se lucreaza cu analitice, evidenta si urmarirea este mult mau buna. Inregistrarea cantitativ-valorica este de preferat celei global valorice.
Achizitia de materii prime, materiale:
%
=
401
301 Achizitia de materii prime
3022
Achizitia de combustibili
3025 Achizitia de seminte
3028 Achizitia de alte materiale
4426 TVA aferent
Consumul acestora si inregistrarea productiei neterminate
601 = 301 Consumul de materii prime
6022
=
3022
Consumul de combustibili
6025
=
3025
Consumul de seminte
6028
= 3028 Consumul de alte materiale
331
=
711
Inregistrarea productiei in curs
Repartizarea celorlalte cheltuieli (603, 604, 605, 608, 611, 612, 613, 614, 622, 623, 624, 625,
626, 628, etc.) se poate face proportional cu suprafata cultivata atunci cind este vorba de cheltuieli de regie. Cheltuielile specifice se repartizeaza pe cultura pentru care au fost efectuate. De exemplu: cheltuielile cu amortizarea tractoarelor se pot repartiza proportional pe toate culturile dar cheltuielile cu depozitarea griului nu pot fi repartizate pe cultura de rapita.
Inregistrarea 331 = 711 se va face cu suma produselor, serviciilor si altor cheltuieli (preferabil pe analitice)
Atentie: atunci cind societatea are mai multe culturi (de ex griu, porumb, orz) aceste cheltuieli si implicit productia neterminata, se vor inregistra proportional cu suprafata cultivata, in cazul cheltuielilor comune tuturor culturilor. Cheltuielile specifice fiecarei culturi se vor inregistra numai pe aceasta cultura.
Nu uitati: o cultura se incheie cu lucrari de desfiintare a culturii. Si acestea trebuiesc repartizate pe cultura respectiva.
La recoltare
Pe baza notelor de cintar se poate sti exact cantitatea produsa. Atentie la modul de lucru pe cantitati: in agricultura se poate lucra pe cantitati fizice sau pe cantitati utile. Determinarea cantitatii utile se poate face numai dupa analizarea calitatii produselor. Ca producator este recomandat sa lucrati la fizic.
Inregistrarile sunt urmatoarele: (se poate folosi ca intermediar contul 711, daca nu doriti o
inregistrare de genul 345 = 331)
711 = 331 Descarcarea contului de produ
345 = 711 Incarcarea conturilor de produs
sau
345 = 331 O alternativa la cele doua inreg
Daca nu aveti spatii de stocare proprii, va trebui sa depozitati produsele in custodie:
711 = 345 Descarcarea contului de produ
354 = 711 Incarcarea conturilor de produs sau
354 = 345 O alternativa la cele doua inreg
Uneori, din cultura curenta, se pastreaza material pentru seminte.
3025 =
711
Incarcarea conturilor de seminte
711 = 345 Descarcarea conturilor de prod
Vinzarea produselor
4111 = % Vinzarea produselor finite
701
4427
711 = 354 Descarcarea contului de produ
Ca introducere se recomanda evidenta pe conturi analitice pentru fiecare cultura, cel putin pentru conturile 331 si 711. Din practica a reiesit ca si in cazul celorlate conturi, atunci cand se lucreaza cu analitice, evidenta si urmarirea este mult mau buna. Inregistrarea cantitativ-valorica este de preferat celei global valorice.
Achizitia de materii prime, materiale:
%
=
401
301 Achizitia de materii prime
3022
Achizitia de combustibili
3025 Achizitia de seminte
3028 Achizitia de alte materiale
4426 TVA aferent
Consumul acestora si inregistrarea productiei neterminate
601 = 301 Consumul de materii prime
6022
=
3022
Consumul de combustibili
6025
=
3025
Consumul de seminte
6028
= 3028 Consumul de alte materiale
331
=
711
Inregistrarea productiei in curs
Repartizarea celorlalte cheltuieli (603, 604, 605, 608, 611, 612, 613, 614, 622, 623, 624, 625,
626, 628, etc.) se poate face proportional cu suprafata cultivata atunci cind este vorba de cheltuieli de regie. Cheltuielile specifice se repartizeaza pe cultura pentru care au fost efectuate. De exemplu: cheltuielile cu amortizarea tractoarelor se pot repartiza proportional pe toate culturile dar cheltuielile cu depozitarea griului nu pot fi repartizate pe cultura de rapita.
Inregistrarea 331 = 711 se va face cu suma produselor, serviciilor si altor cheltuieli (preferabil pe analitice)
Atentie: atunci cind societatea are mai multe culturi (de ex griu, porumb, orz) aceste cheltuieli si implicit productia neterminata, se vor inregistra proportional cu suprafata cultivata, in cazul cheltuielilor comune tuturor culturilor. Cheltuielile specifice fiecarei culturi se vor inregistra numai pe aceasta cultura.
Nu uitati: o cultura se incheie cu lucrari de desfiintare a culturii. Si acestea trebuiesc repartizate pe cultura respectiva.
La recoltare
Pe baza notelor de cintar se poate sti exact cantitatea produsa. Atentie la modul de lucru pe cantitati: in agricultura se poate lucra pe cantitati fizice sau pe cantitati utile. Determinarea cantitatii utile se poate face numai dupa analizarea calitatii produselor. Ca producator este recomandat sa lucrati la fizic.
Inregistrarile sunt urmatoarele: (se poate folosi ca intermediar contul 711, daca nu doriti o
inregistrare de genul 345 = 331)
711 = 331 Descarcarea contului de produ
345 = 711 Incarcarea conturilor de produs
sau
345 = 331 O alternativa la cele doua inreg
Daca nu aveti spatii de stocare proprii, va trebui sa depozitati produsele in custodie:
354 = 711 Incarcarea conturilor de produs sau
354 = 345 O alternativa la cele doua inreg
Uneori, din cultura curenta, se pastreaza material pentru seminte.
3025 =
711
Incarcarea conturilor de seminte
711 = 345 Descarcarea conturilor de prod
Vinzarea produselor
4111 = % Vinzarea produselor finite
701
4427
711 = 354 Descarcarea contului de produ
Multumesc frumos. As fi vrut sa stiu daca in program pot evidentia toate cheltuielile pe culturi la sectiunea "Productie". Eu aici inregistrez productia obtinuta la recoltare, iar cheltuielile pe fiecare cultura in parte lunar le fac in Excel.As fi vrut sa le tin in Saga.
Se pot evidenția și în SAGA. În ecranul Producție, după ce alegeți în ecranul de configurare societăți pe pagina setări diverse opțiunea legată de producție cu ciclu lung de fabricație.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Puteti sa-mi recomandati va rog o carte privind monografia contabila si documentele necesare in agricultura.Multumesc.
1. http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... ura#p92682
2. In plus fata de monografia de mai sus, nu ar fi rau sa citim IAS 41, si de ce nu Ghid pentru intelegerea si aplicarea IAS 41 , Editura CECCAR, 2004
2. In plus fata de monografia de mai sus, nu ar fi rau sa citim IAS 41, si de ce nu Ghid pentru intelegerea si aplicarea IAS 41 , Editura CECCAR, 2004
buna ziua,
lucrez in Saga C din ian.2013, am o societ. care se ocupa cu agricultura (5 culturi - grau, orzoaica, rapita, fl.soarelui, porumb); lucrez cu analitice la 331 (5 analitice); din ianuarie 2013 vin in balanta cu sold la 331.1, 331.4 si 331.5, acum la aprilie 2013 am consumuri motorina, seminte, pesticide (fac bon consum la fiecare in parte);
intrebare: in Saga C (integrat) fac articolele de mana 331=711 ? sau prin comenzi? modulul productie pe termen lung ma ajuta?
cum fac sa-mi fie mai simplu si mai clar?
lucrez in Saga C din ian.2013, am o societ. care se ocupa cu agricultura (5 culturi - grau, orzoaica, rapita, fl.soarelui, porumb); lucrez cu analitice la 331 (5 analitice); din ianuarie 2013 vin in balanta cu sold la 331.1, 331.4 si 331.5, acum la aprilie 2013 am consumuri motorina, seminte, pesticide (fac bon consum la fiecare in parte);
intrebare: in Saga C (integrat) fac articolele de mana 331=711 ? sau prin comenzi? modulul productie pe termen lung ma ajuta?
cum fac sa-mi fie mai simplu si mai clar?
Da.modulul productie pe termen lung ma ajuta
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... &start=105 (robut & Tomac)tomac scrie:Se pot evidenția și în SAGA. În ecranul Producție, după ce alegeți în ecranul de configurare societăți pe pagina setări diverse opțiunea legată de producție cu ciclu lung de fabricație.
-
va multumesc!!!
Am porumb 2013 - 48900 kg, inregistrate in productie, din care 29420 kg e porumb stricat si as dori sa-l scot din gestiune.
Ar trebui sa-l scad ca si o cheltuiala nedeductibila, nu?
Daca fac articole contabile : 345-6588.nd - scad doar suma din balanta ( tin sa mentionez ca nu am avut analitice la 345. de abia de anul acesta am facut analitice)
Cum sa fac sa scad si din gestiune pe produsul respectiv si din balanta suma?
Va multumesc!
Ar trebui sa-l scad ca si o cheltuiala nedeductibila, nu?
Daca fac articole contabile : 345-6588.nd - scad doar suma din balanta ( tin sa mentionez ca nu am avut analitice la 345. de abia de anul acesta am facut analitice)
Cum sa fac sa scad si din gestiune pe produsul respectiv si din balanta suma?
Va multumesc!
345=6588 e încărcare în gestiune nu descărcare
În 2015 vorbim despre 347. Pentru produse agricole distruse de calamități se întocmește articol contabil 6587=347 sau 345 dacă nu sunt produse agricole
Nota pentru produse degradate este 711=345
Nu neapărat se va considera cheltuială nedeductibilă. Sunt nedeductibile
De asemenea, la TVA se va ajusta TVA numai dacă nu sunt îndeplinite cumulativ aceste condiții
În 2015 vorbim despre 347. Pentru produse agricole distruse de calamități se întocmește articol contabil 6587=347 sau 345 dacă nu sunt produse agricole
Nota pentru produse degradate este 711=345
Nu neapărat se va considera cheltuială nedeductibilă. Sunt nedeductibile
Așadar dacă nu aveți poliță de asigurare cheltuiala este nedeductibilă.c) cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a activelor corporale constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, pentru care nu au fost încheiate contracte de asigurare, precum şi taxa pe valoarea adăugată aferentă, dacă aceasta este datorată potrivit prevederilor titlului VI. Nu intră sub incidenţa acestor prevederi stocurile şi mijloacele fixe amortizabile, distruse ca urmare a unor calamităţi naturale sau a altor cauze de forţă majoră, în condiţiile stabilite prin norme;
De asemenea, la TVA se va ajusta TVA numai dacă nu sunt îndeplinite cumulativ aceste condiții
1. degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse în această categorie şi produsele accizabile pentru care autoritatea competentă a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada că bunurile au fost distruse;
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Pentru 2014 era vorba. Am inversat cand am scris nota mai sus. Am facut procesul verbal, administratorul l-a aprobat. Nu este asigurare si de aceea vroiam sa pun cheltuiala nedeductibila. Am inregistrat cheltuiala prin articole contabile iar ca sa-l scad din stocuri am intrat pe productie si am introdus porumb 2013 , cantitate cu minus. Problema este ca imi scade de doua ori suma din balanta pe 345. Daca introduc prin articol contabil 711 cu 345 nu mi se va scade cantitate. Undeva gresesc , dar nu-mi dau seama unde. Si daca doriti sa ma ajutati cum as putea sa modific fiecare produs existent deja in 345.analitic.
In primul rand sterge inregistrarile din articole contabile si productie.
Apoi, intri in "Alte operatii cu stocuri" > "Operatii speciale" si adaugi o linie cu cantitatea respectiva, cu optiunea "Descarcare cantitate", iar la cont corespondent introduci contul de cheltuiala nedeductibila. In coloana explicatie o sa treci pe scurt natura operatiei si cauza.
Dupa salvare, validare si dupa inchiderea gestiunii, o sa ti se genereze un articol contabil de descarcare de gestiune.
Ramane sa operezi manual, ajustarea de TVA, daca nu vei putea demonstra, cu acte contabile, distrugerea cantitatii respective.
Apoi, intri in "Alte operatii cu stocuri" > "Operatii speciale" si adaugi o linie cu cantitatea respectiva, cu optiunea "Descarcare cantitate", iar la cont corespondent introduci contul de cheltuiala nedeductibila. In coloana explicatie o sa treci pe scurt natura operatiei si cauza.
Dupa salvare, validare si dupa inchiderea gestiunii, o sa ti se genereze un articol contabil de descarcare de gestiune.
Ramane sa operezi manual, ajustarea de TVA, daca nu vei putea demonstra, cu acte contabile, distrugerea cantitatii respective.
Pentru TomaC
Ce se intampla daca exista o unitate cu activitate de agricultura unde tot stocul este pe 345? Si asa s-a si lucrat pe anul 2015.
Cum ar trebui sa procedez incepand cu 2015?
Ii drept ca in loc de 701 s-a modificat pe 7017, dar sincer in planul de conturi (din programul Saga) nici nu am gasit 347 (desi programul este actualizat la zi).
Ce se intampla daca exista o unitate cu activitate de agricultura unde tot stocul este pe 345? Si asa s-a si lucrat pe anul 2015.
Cum ar trebui sa procedez incepand cu 2015?
Ii drept ca in loc de 701 s-a modificat pe 7017, dar sincer in planul de conturi (din programul Saga) nici nu am gasit 347 (desi programul este actualizat la zi).