ajutor

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
fetcua518

ajutor

#1 Mesaj de fetcua518 »

am preluat o firma cu profil -macelarie-va rog sa-mi spuneti unde gresesc deoarece la NIR imi apare TVA, am creat conturi pentru macelarie -productie ( gestiune cantitativ valorica) si conturi pentru macelarie - marfuri ( gestiune global valorica), evaluare marfuri la pret vanzare gestiuni distincte

nepotelum385

Re: ajutor

#2 Mesaj de nepotelum385 »

Buna seara! La configurare ati ales neplatitor de TVA?

balazse

#3 Mesaj de balazse »

Si, chiar daca ar fi platitor de TVA, care ii problema ca apare TVA-ul de pe factura?

nepotelum385

#4 Mesaj de nepotelum385 »

balazse scrie:Si, chiar daca ar fi platitor de TVA, care ii problema ca apare TVA-ul de pe factura?[/u]
Cred ca aici vrem sa ne clarificam unele probleme , sa cerem o parere , un sfat , nu mi se pare un raspuns colegial.
O seara placuta?

balazse

#5 Mesaj de balazse »

In primul rand ar trebui utilizat butonul raspunde si nu citeaza.
Sincer n-am vrut sa jignesc pe nimeni cu intrebarea, din puctul meu de vedere este normala intrebarea, si nici macar nu am primit un raspuns, ca urmare nu stiu cum sa ajut.

robut

#6 Mesaj de robut »

Am o macelarie care intocmeste un singur NIR pentru carcasa primita si piesele rezultate din transare, cu pretul de vanzare aferent.Camera de transare este alaturi de magazinul de desfacere deci nu necesita transport. Intrebarea mea este: pot inregistra piesele rezultate din transare in gestiunea global valorica-comert cu amanuntul fara a o mai trece prin procesul de productie, bon consum, transfer..........?
Vreau sa evit intrarea de "n" ori in meniuri......care duc la acelasi rezultat.
Multumesc.

eugen01

#7 Mesaj de eugen01 »

R> imho, nu (daca e sa luam in coniderare ca trebuie sa respectam/reflectam adevarul economic)
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... armangerie

robut

#8 Mesaj de robut »

Eugen,
am citit tot ce am gasit pe forum inainte de a posta, insa mi se pare "ametitor" sa inregistrez un document de 4 ori-materie prima-productie-intrari transfer-iesiri transfer....speram o ''simplificare" a
adevarului economic, daca tot e asa greu de implementat transferul dintr-o gestiune cantitativ valorica intr-una global valorica.
Inteleg ca-ti place productia.......si mie, am respectat adevarul economic :)

eugen01

#9 Mesaj de eugen01 »

R>
Poate din acest motiv nu se mai produce (aproape) nimic in Romania....prea multa hartzogaraie dom'le ! :-)

Acuma...sincer nu vad cum se poate reflecta/justifica o achizitie de carcasa (cont 371) , urmata de dezasamblare in diverse componente (cont 345 s.am.d) dintre care unele pot fi vandute ca atare, sau ca si semifabricate (ma rog diverse combinatii) pentru alte produse/marfuri.Ne obliga chiar definitiile marfurilor si produselor, din omfp 3055.
O solutie, ( o linie dreapta ca sa zic asa) in acest caz, ar fi sa inregistram productia pe o singura zi o singura data.Adica la sfarsitul zilei sa primim un raport/nota cu tot ce s-a produs, sa facem transferul o singura data.
(Fireste ca eram sigur ca ati citit tot ce se putea citi, am pus link-ul poate ajuta pe alti colegi mai noi in ale..Saga)

balteanuc692

#10 Mesaj de balteanuc692 »

Se poate si direct prin 371, eu asa am lucrat cativa ani inainte sa folosesc SAGA. Dar e mai clar prin productie (asta e si tema la lucrarea mea de licenta, am si un tabel de calculatie a costurilor facut de mine in excel :mrgreen: )
Inainte faceam asa: prima linie era carcasa de porc cu kg ei si pretul de intrare (atat) si urmatoarele linii erau piesele obtinute, fiecare cu cantitatea lor si pretul de vanzare. La totaluri se vedea diferenta prin 378 si 4428.

fagarasa176

#11 Mesaj de fagarasa176 »

balteanuc692 scrie: (asta e si tema la lucrarea mea de licenta, am si un tabel de calculatie a costurilor facut de mine in excel :mrgreen: )
Si din poza nu reiese ca ai capul mare :lol:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

balteanuc692

#12 Mesaj de balteanuc692 »

:lol: Nu pare ca am capul mare dar creierul tot lejer sta :lol:
Calculatia costurilor in acest caz e mai complexa pentru ca avem o singura materie prima din care reies mai multe produse finite. Un porc poate sa fie mai gras, altul mai cu carne si mereu difera costul pe produs finit :wink:

eugen01

#13 Mesaj de eugen01 »

F> Curajosule ! :wink:
B> E o dezbatere mai mult sau mai putin lunga despre acest mod de a tine contabilitatea productiei (prin 371).Pe scurt, ar trebui sa avem un POC beton, avand in vedere ca in Romania e vorba de "prevalenta fiscalitatii asupra contbailitatii".
Cum merge licenta ?

balteanuc692

#14 Mesaj de balteanuc692 »

Merge. Am ales studiul de caz bazat pe o macelarie cu 5 magazine, puncte de desfacere a produselor rezultate din macelarie dar si diferite marfuri cumparate ca atare spre a fi revandute. In mare, prezint o monografie contabila a lunii decembrie 2012 a acestei firme cu tot ce inseamna si anume: productie, depozit (unde tin stocurile in gestiune cantitativ-valoric), salarii, mijloace fixe cu amortizari, leasinguri, cheltuieli de toate felurile, magazinele (unde tin gestiuni global-valorice), calculul descarcarii de gestiuni prin K, calculul TVA, calculul impozitului pe profit... si balanta, bilantul la sfarsit de an... declaratia 101...
Mi-am scanat studiul de caz prin Viper, am 1% plagiat :mrgreen: . In schimb, la teorie... nu va zic cat am plagiat :lol:

eugen01

#15 Mesaj de eugen01 »

Felicitari ! :)
Cat despre partea de teorie...nu-ti face probleme.Doar nu reinventam roata.

Scrie răspuns