NELAMURIRE

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
halastauanc

NELAMURIRE

#1 Mesaj de halastauanc »

am intrat la verificare furnizori si am dat verificare pe doi furnizori in dreapta , buton mic si imi spune asa: diferente la corelatia cu stornarea si data , si diferente la incasari in casa/banca/decont si data : la ambele ma intreaba daca doresc stergerea corelatiilor , oare am gresit ceva sau nu am bifat sau salvat ceva?
ma ajutati va rog?

halastauanc

Re: NELAMURIRE

#2 Mesaj de halastauanc »

cred ca apare asa pentru ca am achitat rotunjit facturi , adica in loc de 483,51 valoarea facturii am achitat 485 lei, sau am achitat 2,3 facturi cu o factura storno , asta fac de la inceputul anului de cand am programul dar eu doar acum am dat verificare pe furnizor si am observat ca ma anunta de diferente si ma intreaba daca vreau sa sterg corelatii sau sa reglez, chiar chestii din alte luni , ce sa fac? sa las asa? mi-e teama sa nu dereglez ceva. dar sunt si nelamurita ca poate nu am facut ceva cand trebuia. ma jutai va rog?

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Acceptati stergerea corelatiilor pentru ca SAGA face lucrurile gandit.
Nu se poate sa am facturi platite in plus si sa le las asa.
Stergeti corelatiile, si dati REGLARE automata FIFO.
Va fi bine.
Incetati cu platile rotunjind sumele in sus. Platiti dar rotunjiti in jos daca tot simtiti aceasta nevoie.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

halastauanc

#4 Mesaj de halastauanc »

1. pot sa dau stergere corelatii si daca sunt din luna a3-a?
nu se intampla nimic cu lunile inchise?
2. cum adica sa rotunjesc platile in jos?
adica daca am de platit vodafone 598.58 lei si la ghiseu ma intreaba daca achit 600.00 lei, si eu zic da , cum inregistrez atunci asta ?. ( eu ma duc la intrari pe factura resp. si achit chitanta prin 5311 cu 600 lei. si ea imi apare atunci achitata acolo in dreapta facurii cu minus diferenta adica -1.42 lei care reprez plata in plus . poate nu fac bine?)
asa achit si la curent si la apa si la etc... sa achit suma fixa ?

multumesc.

cernatv

#5 Mesaj de cernatv »

La ghiseu, de acum inainte, o sa spui NU si o sa platesti exact cat este pe factura.

halastauanc

#6 Mesaj de halastauanc »

si corelatiile? aveam doua nelamuriri , 1 si 2

balteanuc692

#7 Mesaj de balteanuc692 »

Si daca platiti in plus, de achitat factura in SAGA o achitati exact cat e ea. Diferenta o treceti in 461 analitic (sau 4091, dupa cum spunea D-l Toma.. prevalenta economicului asupra juridicului :mrgreen: ) pentru fiecare furnizor iar cand veti avea platit in minus la urmatoarele facturi, completati din 461 analitic. (sau 4091)

halastauanc

#8 Mesaj de halastauanc »

am inteles sa fac analitic la 461 pt. fiecare furnizor la care achit rotunjit, ca la 401 .
mai bine platesc fix. dar eu n-am stiut asta pana acum si am multe corelatii. si am intrebat: le dau stergere chiar daca sunt din luna a 3-a? n-o sa se intample nimic si o sa se regleze? as vrea sa imi raspundeti va rog.
as vrea sa mai fac o paranteza, fara suparare : eu citesc cu drag pe forumul acesta si invat multe ( sunt departe de a fi o experta si mai am multe de invatat) , m-a incantat si lozinca " aici ne tutuim..." , am vazut tot felul de discutii si pe langa tematici, frumos. eu am alta problema:cand am o intrebare , tot timpul la subiect si n-au fost multe (vreo 3,4 de cand am saga), eu am ghinionul sa mi se raspunda foarte evaziv .. su uneori dintr-o nelamurire dau in alta, ca si acum de ex. de ce oare am asa ghinion?
deci va rog tare mult din suflet , cititi va rog mai sus si-mi raspundeti? intrebarea 1 si 2 ?
multumesc

balteanuc692

#9 Mesaj de balteanuc692 »

In primul rand nu am zis sa achitati in 461 rotunjit ci doar diferenta care va ramane dupa ce achitati 401. In al doilea rand, precis aveti facturi cu plus ramase de achitat si facturi cu minus (platit mai mult la ele). Daca intrati in meniul furnizori si luati furnizorul in cauza separat, incercati sa stingeti facturile cu minus cu cele cu plus prin butonul Reglare avansuri/stornari.

halastauanc

#10 Mesaj de halastauanc »

da, fac analitic 461 pt. fiecare furnizor pt. care platesc rotunjit ca sa bag acolo diferenta . asta am zis. nu?
multumesc , sper sa ma descurc cu reglarile , daca nu ...revin :( .

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

Haideti sa nu complicam foarte mult lucrurile.
Chiar daca TomaC are o alta abordare trebuie sa privim cu calm lucrurile si sa vedem si alte solutii.
1. Sunt cu TVA la incasare (TVA la plata) si am de platit o factura de 598,80 lei. Eu platesc 600 lei (ca in exemplul de mai sus).
Inregistrari:
La suma de plata voi trece EXACT cat este suma de achitat cu care eu m-am inregistrat la INTRARI, adica 598,80 lei folosind formula contabila 401.00001 = 5121.00001 (presupun ca lucram cu analitice si la Banca)
Salvez!
2. La numar de document voi punem exact acelasi numar de ordine de plata (OP), voi trece manual (adica nu mai selectez furnizorul pentru ca deja il am pe randul de deasupra) 401.00001 = 5121.00001 si voi trece manual suma de 0,80 lei. NU BIFEZ NICIO FACTURA in ecranul din dreapta care se va deschide pentru ca nu am ce sa bifez (deja am "stins factura cu un rand mai sus). Salvez. Voi primi un mesaj de atentionare. Ii dau dreptate, si totusi accept inregistrarea celor 0,80 lei ca fiind "CORELATA" CU NICIO FACTURA.
3. In timp voi tine cont de cei 0,80 lei si voi avea la un moment dat o factura de plata de 100 lei, dar voi plati 99,20 lei, si chiar atat voi si trece.
4. Merg la SITUATII FURNIZORI si ma duc la furnizorul meu cel cu cei 0,80 lei si voi da reglare sume.

Nu am dorit niciodata sa intru in polemica dar mi se da urmatoarea situatie:
1. Se plateste suma de 100 lei prin banca catre un furnizor. Nimic mai mult. Asta este informatia.
Contabil eu trebuie sa reflect aceasta operatiune CHIAR DACA NU AM FACTURA INTRODUSA LA INTRARI PENTRU CA NU EXISTA.
Fac o inregistrare contabila care - reiau - reflecta realitatea: am platit un furnizor pentru care nu am factura.
Este adevarat ca impactul asupra evidentei si a TVA incepand cu Ian-2013 ma obliga la niste restrictii. Le voi adapta sau ma voi adapta dar in niciun caz nu schimb niste reguli.
Suma platita prin casa/banca este o suma bruta si nu neta (adica ea contine TVA si nicidecm nu este fara TVA).
DIn memorie imi aduc aminte ca s-a discutat aceasta speta: daca incasez o suma fara sa am factura emisa sunt obligat sa colectez TVA si ca atare sa-l virez.
Totusi orice program de contabilitate nu este plastelina ca sa intindem de el dupa nevoi. Nu pot fi prevazute toate exceptiile si ar deveni o "bestie" plina de bife si contrabife.
Nu!
In cazul in care platesc un furnizor (fie el in plus) respect formula contabila 401 = 5121 . N-am nicio treaba ca nu este obligatia de plata creeata (nu am factura la intrari).
La fel in cazul incasarii fara factura emisa (5121 = 4111).
Contul 409X pentru furnizor este un cont care trebuie sa aiba NUMAI SUME NETE (fara TVA) iar pentru clienti (contul 419) la fel.
Este neprofesionista inregistrarea contabila pentru avansuri primite:
5121/5311 = 419
Respectiv pentru avansuri platite:
409X = 5121/5311
Presupunem ca predati contabilitatea catre un coleg cu care nu veti vorbi pentru ca nu vreti.
De unde stie el ce contine contul 409X sau 419? "Patronul" nu stie, nu-si aminteste...Ce facem?
Nu schimb destinatia economica interpretand altfel decat este normal o operatiune contabila.

balazse

#12 Mesaj de balazse »

Scuze PaturcaI, dar daca unitate aplica TVA la incasare inseamna ca nota de reglare (trecere de pe 4428 pe 4426) se face la plata facturii, mai exact la asocierea platii cu factura, deoarece atunci se genereaza nota contabila, ca urmare nu poti face inregistrarea 401=5xxx fara sa alegi o factura.
De altfel, ca sa fie preluat si in jurnal cumparari plata trebuie efectuata in luna emiterii facturii sau ulterior si nu intr-o luna anterioara (deja am avut un asemenea caz).
Din pacate technic nu exista alta posibilitate decat a utiliza contul 409.

paturcai

#13 Mesaj de paturcai »

Tehnic putem utiliza 401 sau 4111fara sa asociem nicio factura iar la regularizare (in momentul unei plati corecte sau incasari corecte, care sa "stinga sumele) reluam inregistrarea pe minus (minus 401 respectiv minus 4111) si repunerea corecta a sumei.
;)

halastauanc

#14 Mesaj de halastauanc »

multumesc . de acum asa voi face.
mai intreb odata cu riscul de a parea batuta in cap:
acum cand intru pe fiecare furnizor in parte si dau verificare si imi spune daca doresc stergerea corelatiilor chiar daca sunt si din alte luni pot sa aleg " da" fara a deregla ceva?

balazse

#15 Mesaj de balazse »

Dupa parerea mea nu trebuie asa de usor sters corelatiile, ii drept ca s-a gresit ceva cu acea asociere (de exemplu s-ar asociat mai mult decat trebuia, sau la plata unei facturi s-a ales si o factura de storno care trebuia asociat separat cu factura), dar trebuie verificat din ce perioada este documentul si la ce facturi se face referire. Daca sunt anterior a utiliza TVA la incasare atunci se poate sterge asocierea, dupa care refaci.
Totusi atentie mare ca perioada cand faci verificarea sa fie inclusa si luna in curs, altfel nu este corect ceea ce doresti sa faci.

Pentru PaturcaI
Doar prin "articole contabile" se pot face inregistrari pe 401/4111 direct pe sintetic, daca esti cu TVA la incasare nu te lasa programul sa salvezi, asta la casa/banca/deconturi.

Scrie răspuns