Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca se poate cu urmatoarea problema:
Am un salariat cu CIM norma de 6 ore in functia vanzator ziare.
Doreste sa se angajeze la alta societate cu CIM norma de 8 ore si la mine sa ramana cu contract de colaborare pe aceeasi functie.Este legal? In codul muncii nu am gasit o asemenea specificatie.
Multumesc anticipat.
conditii legale de colaborare
- fagarasa176
Re: conditii legale de colaborare
nu este nimic ilegal...poti sa ai cate contracte vrei....
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Art 942 si urmatoarele din codul civil spune altceva.
In prezent, convenţiile civile se încheie în temeiul art. 942 şi următoarele Codul civil. O persoană juridică poate încheia convenţii civile cu persoane fizice şi PFA-uri pentru desfăşurarea unei activităţi sau prestarea unui serviciu numai dacă se respectă condiţiile universal valabile care stau la baza încheierii oricărei convenţii civile: activitatea să aibă caracter ocazional, întâmplător; să nu fie înscrisă în obiectul de activitate al unităţii şi nici prevăzută a se realiza prin posturile cuprinse în statutul de funcţii al unităţii; pentru o asemenea activitate nu se pot stabili cu exactitate timpul de muncă, calificarea executantului, mijloacele de realizare; pentru realizarea activităţii nu se justifică încadrarea de personal cu contract individual de muncă, nici chiar cu timp parţial.
Practica judecătorească şi autorităţile fiscale consideră că o asemenea convenţie este posibilă doar pentru o prestaţie unică, ocazională, şi nu pentru activităţi regulate, desfăşurate pe o perioadă de timp nelimitată sau mai lungă decât cere prestaţia.
În concluzie, în condiţiile în care activitatea pe care urmează să o desfăşuraţi la întreprinderea respectivă respectă condiţiile enunţate mai sus, este posibilă încheierea unei convenţii civile.
Deci si eu prind mult curaj cand ma uit in jur.....
In prezent, convenţiile civile se încheie în temeiul art. 942 şi următoarele Codul civil. O persoană juridică poate încheia convenţii civile cu persoane fizice şi PFA-uri pentru desfăşurarea unei activităţi sau prestarea unui serviciu numai dacă se respectă condiţiile universal valabile care stau la baza încheierii oricărei convenţii civile: activitatea să aibă caracter ocazional, întâmplător; să nu fie înscrisă în obiectul de activitate al unităţii şi nici prevăzută a se realiza prin posturile cuprinse în statutul de funcţii al unităţii; pentru o asemenea activitate nu se pot stabili cu exactitate timpul de muncă, calificarea executantului, mijloacele de realizare; pentru realizarea activităţii nu se justifică încadrarea de personal cu contract individual de muncă, nici chiar cu timp parţial.
Practica judecătorească şi autorităţile fiscale consideră că o asemenea convenţie este posibilă doar pentru o prestaţie unică, ocazională, şi nu pentru activităţi regulate, desfăşurate pe o perioadă de timp nelimitată sau mai lungă decât cere prestaţia.
În concluzie, în condiţiile în care activitatea pe care urmează să o desfăşuraţi la întreprinderea respectivă respectă condiţiile enunţate mai sus, este posibilă încheierea unei convenţii civile.
Deci si eu prind mult curaj cand ma uit in jur.....
petred scrie:Deci si eu prind mult curaj cand ma uit in jur.....

Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
cred ca fagarasa se referea la contracte de munca part-time .. ca poti avea cate vrei.. (s-a grabit cand a scris).
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
- fagarasa176

Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Ei lasă. Există o excepție la cele postate de petred. Și anume convețiile, contractele civile întocmite de economiști cu firme ce au cifră de afacere mai mică de 35000 EUR. În aceste situații legea contabilității prevede explicit posibilitatea încheierii cu acestea a unor astfel de contracte chiar dacă e vorba de o activitate ce nu e ocazională.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.