Achizitie intracomunitara -regim special-

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
adriela11

Achizitie intracomunitara -regim special-

#1 Mesaj de adriela11 »

O firma platitoare de TVA, inregistrata in ROI Achizitioneza un autoturism second hand dintr-o tara UE si pe factura scrie:
- "Triunghiular: Co-contractorul este raspunzator sa plateasca TVA conform Directiva 2006/112/EC art. 141 & 197".

Vanzator: persoana juridica inregistrat in scopuri de TVA.
Intrebare:
1. In acest caz daca eu vand cu adaos, platesc TVA doar la marja de profit?
2. Sau pot emite factura doar cu cota de TVA din Romania si sa fac taxare inversa la factura de achizitie?
3. Cum imi pot da seama daca furnizorul meu aplica regimul special sau regimul normal?

Din ce stiu eu daca furnizorul care aplica regimul special atunci eu nu deduc TVA si cand emit factura de vanzare aplic TVA-ul la marja de profit, iar daca furnizorul nu aplica regimul special atunci eu trebuie sa colectez TVA (adica in cazul in care scrie "Triunghiular: Co-contractorul este raspunzator sa plateasca TVA conform Directiva 2006/112/EC art. 141 & 197 )?

Multumesc mult!

balteanuc692

Re: Achizitie intracomunitara -regim special-

#2 Mesaj de balteanuc692 »

Dupa parerea mea, operatiunea nu intra la regimul special pentru bunuri second-hand. Ca sa intre aici, pe factura trebuia sa se faca trimitere, conf. Art. 226 Alin. (14) din directiva 112/2006 CCE, la art. 326 din aceeasi directiva. S-a facut trimitere la art. 141 & 197 din aceeasi directiva, ceea ce denota faptul ca furnizorul nu a aplicat regimul special pentru bunuri second hand.

Ca atare, la achizitie faceti taxare inversa iar la vanzare in Romania emiteti factura cu TVA 24%.

Scrie răspuns