Pensii facultative si pensii private
Pensii facultative si pensii private
Am un salariat care are pensie facultativa. Unde pot sa pun suma care se retine lunar, avand in vedere ca influenteaza calculul impozitului. ? Va rog dati-mi o solutie. Multumesc
Pensia facultativă poate fi de maxim 15% din venitul salarial brut al asiguratului. Pensia influenţează impozitul şi nu invers. Influenţează impozitul pentru că se admite o sumă de maxim 200 EUR ca fiind pensie facultativă deductibilă. Restul reprezintă sumă deductibilă pentru angajat sau angajator, după caz.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
nu te supara tomac , dar eu spun un exemplu, am un rest de plata de 700 lei ron si platesc un impozit pe salariu de 86 ron , daca voi face pensie facultativa cu 50 lei ron lunar, voi plati tot 86 lei impozit salariu in schimb restul meu de plata va fi de 650 lei . este corect asa cum inteleg eu? astept un raspuns
Nu. Merge pe 613, recomandabil pe analitic, dar in acest caz trebuie un acord încheiat între angajator şi angajat.cretuc97 scrie:Nu cred ca am mentionat ca pensia e suportata de societate. Tot 421 se foloseste?
Tot legat de acest subiect, în acest caz acea pensie nu se trece ca deductibilă la salariat ci la calculul impozitului pe profit datorat de firmă.
@popescuv
Nu este asa chiar. Cei 50 lei pensie vor diminua venitul impozabil (similar unei deduceri suplimentare) in asa fel incit impozitul pe salar va fi mai mic, nu 86 lei.Restul de plata, da, va fi diminuat, dar nu cu 50 lei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Daca asociatului respectiv ii sunt recunoscute aceste drepturi prin acte (statut, hotarare AGA,...) , cred ca se poate incadra in cei 200 euro/an deductibili.popescuv scrie:patronul meu a incheiat o polita pentru pensia facultativa a unui asociat din societate , mentionez ca asociatul nu este angajat, este corect sa inregistrez aceasta polita de asigurare ca si o cheltuiala deductibila ?