amortizare neacoperita

gainai987

amortizare neacoperita

#1 Mesaj de gainai987 »

Buna seara,
Am si eu o intrebare:cum procedez cu un mijoc fix, care a fost vandut dar banii obtinuti nu acopera amortizarea.
Ex;amortizare 5000, pret vanzare 3000.Ce fac cu diferenta de 2000?
Trebuie sa mentionez ca este vorba despre o interprindere individuala.
Multumesc anticipar pentru raspuns!

balazse

Re: amortizare neacoperita

#2 Mesaj de balazse »

Bine ai venit pe forum!
Ce treaba are valoarea amortizata cu pretul de vanzare?

eugen01

#3 Mesaj de eugen01 »

"Ce fac cu diferenta de 2000?"

In baza art.43 lit.c(conditii generale) si lit.d din omfp 1040 (actualizat si raspublicat) o treceti pe cheltuieli deductibile.
Strict din aceasta tranzactie, o sa reiasa pierdere.
Partea haioasa, e sa nu aveti parte de un inspector fiscal ce se va prevala de sintagma:
"b)să fie cuprinse în cheltuielile exercitiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite;"

http://www.sagasoftware.ro/?p=1117

gainai987

#4 Mesaj de gainai987 »

Multumesc frumos pentru raspuns, dar nu inteleg cum inregistrez diferenta de 2000!!!!O scriu pur si simplu"cheltuiala deductibila " in registrul de incasri si plati (noi avem conta in partida simpla) 2000 lei?Fisa mijlocului fix nu s-a inchis la amortizare , raman cei 2000!Cand se inregistreaza cand a avut loc vanzarea sau la sf anului?

eugen01

#5 Mesaj de eugen01 »

pai .. apeland din nou la omfp1040:
1. Art. 46 Pentru fiecare fel de cheltuieli se va întocmi Fisa pentru operatiuni diverse, iar totalul lunar al acestora se va înregistra în Jurnalul privind operatiuni diverse pentru cheltuieli.
Pentru cheltuielile cu amortizarea se va întocmi Fisa pentru operatiuni diverse.
2. Art. 49.Înregistrarea în evidenta contabilă în partidă simplă a bunurilor mobile si imobile se face la valoarea de achizitie, de productie sau la pretul pietei, după caz.
Cheltuielile cu amortizarea pentru bunuri se admit la deducere, în conformitate cu reglementările din titlul II din Codul fiscal.
Sunt amortizabile, în conformitate cu prevederile legale, numai bunurile înregistrare în Registrul-inventar (cod 14-1-2/a).
3. Art. 51.Orice sumă plătită, respectiv încasată, în numerar sau prin bancă se va
înregistra în mod obligatoriu, cronologic, în Registrul-jurnal de încasări si plăti (cod 14-1-1/b).
Cheltuielile deductibile plafonate se stabilesc astfel încât la sfârsitul anului fiscal să se încadreze în prevederile legale.
4. Art. 52.Venitul net sau pierderea fiscală se calculează astfel: din totalul sumelor încasate, evidentiate în col. 5, respectiv 6, din Registrul-jurnal de încasări si plăti, se scad cheltuielile cu amortizarea fiscală a bunurilor si drepturilor, evidentiate în Fisa
pentru operatiuni diverse, si totalul sumelor plătite, evidentiate în col. 7, respectiv 8, din Registrul-jurnal de încasări si plăti, si se adună sumele plătite pentru cumpărarea bunurilor amortizabile si totalul cheltuielilor nedeductibile, care se preia din centralizatorul cheltuielilor nedeductibile, acest centralizator întocmindu-se cu ajutorul unui document cumulativ.
Concluzii:
1.Amortizarea nu se inregistreaza in RJPI.(nu este iesire/intrare de numerar);
2.Se inregistreaza in luna/data vanzarii (ma rog...iesirii din evidenta).

gainai987

#6 Mesaj de gainai987 »

Sunt mai praf ca la inceput!Acum sunt total in ceata!
Eu m-am apucat de acum conta acum cateva luni si uite asa a venit sf anului.Cine facea asta inainte, facea amortizarile la sf anului, nu lunar si aduna frumusel toate amortismentele mijloace lor fixe din anul respectiv ex. 15000 lei pe care ii inergistra in registrul de incasari si plati pe cheltuiala la sf anului pe 31.12 cand se facea inventarul!Si cam asta era cu amortizarile!Acum nu mai inteleg nimic, cum se procedeaza cu amortizarile?

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Completeaza la "imobilizari" data vanzarii bunului si vezi ce iti genereaza la inchidere de an la validarea amortizarii.

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

gainai987>
Hai sa ..iesim un pic din ceata, si pentru o baza teoretica, sa citim cu atentie dialogul Tomac & vinczellero,
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=14&t=11535

Mai departe, dpdv tehnic, presupun ca folositi programul SagaPS...ei bine in formul respectiv, gasiti diverse topice de utilizare a respectivului program.

Scrie răspuns