Ordonanta 47 - modificari la OG 28
comert cu amanuntul
am avut control de la garda,mi s-a spus ca in cazul in care societatea are dom de activ comert cu amanuntul...nu se poate intocmi chitanta ptr o factura de iesire sa zicem,ci trebuie sa treaca totul prin casa de marcat...in cazul acesta cum mai introducem facturile de iesire in program...ca raman ne achitate...
da...asa e,...dar ma poate cineva ajuta...sa-mi dea sau sa-mi spuna legea care stabileste lucrul acesta...ca nu ai voie sa intocmesti chit in cazul in care faci comert cu aman...si apoi...nu inteleg exact procedura....daca am raportul zilnic z intocmesc monetar sa zicem ....trebuie sa inregistrez toata valoarea la venituri din vanzari pe baza raport zilnic....daca intocmesc fact de iesire,si vreau sa o inregistrez...veniturile se dubleaza....ma poate ajuta cineva...
- floream317
nu ti se dubleaza deloc. ti-a dat septimiu cel mai bun exemplu. tu cind cumperi ceva si doresti sa ti se dea factura, in loc de chitanta primesti bon fiscal. asa trebuie sa faci si tu. dar acum am si eu o intrebare:un patron, cind elibereaza o factura(mai rara),ii da si chitanta. asta inseamna ca nu mai bate pe casa. este normal? daca ma gindesc, eu zic ca este ptr. ca se scade cu incasarea din chitanta, dar este voie?
Multumesc mult anticipat!
P.S.- a avut control si nu i-a zis nimic. probabil ca legea (nu o cunosc) este interpretabila. zic si eu. si daca ma gindesc si mai bine, ar fi cel mai corect sa nu taie chitanta ci sa elibereze bon ca sa treaca prin casa. gindesc cam prea mult, mi se pare mie.
Multumesc mult anticipat!

P.S.- a avut control si nu i-a zis nimic. probabil ca legea (nu o cunosc) este interpretabila. zic si eu. si daca ma gindesc si mai bine, ar fi cel mai corect sa nu taie chitanta ci sa elibereze bon ca sa treaca prin casa. gindesc cam prea mult, mi se pare mie.

MARIA
pai despre asta e vorba...in primul rand societatea are domeniu de activ comert cu aman....astfel,nu are dreptul sa intocmeasca chit pentru incasarea valorii unei facturi,ci doar bon de casa....dar eu as fi dorit sa inregistrez la iesiri si facturile de iesire in perspectiva intcmirii decl 394....nu le pot ptr ca mi se maresc veniturile....in momentul in care inregistrez si monetarele zilnice...
- floream317
eu iti spun cum gindesc eu dar asteptam pareri avizate: eu vind cu amanuntul respectiv cu bon de casa. vine cineva si imi ia toate baxurile de cola si imi cere factura. ce fac? scriu factura de iesire cu val+tva, bat pe casa suma respectiva si atasez bonul fiscal la factura omului asa cum este normal. inregistrez factura de iesire si o dau incasata prin bonul respectiv cu suma respectiva. bineinteles ca pe bon va fi suma mai mare dar o parte din ea reprezinta acea factura. si asa am ajuns la exemplul lui septimiuv care in doua cuvinte a spus ce am spus eu acum in 100. intelegi? mai este varianta de care ti-am zis cu chitanta dar nu stiu cit de legala este. cert este ca la control nu i-a zis nimic. poate ca au fost "baieti buni", nu stiu. aceasta este logica mea, nu neaparat buna dar.....eu asa as face.
va rog frumos, daca am gresit sa ma corectati ca sa poata intelege bine ce are de facut.
Multumim mult pentru ajutor!
va rog frumos, daca am gresit sa ma corectati ca sa poata intelege bine ce are de facut.
Multumim mult pentru ajutor!

MARIA
- floream317
Re: comert cu amanuntul
De unde şi până unde? Nu are temei afirmaţia. De ce nu aş putea încasa cu chitanţă? Nu există o astfel de interdicţie.foltuta scrie:am avut control de la garda,mi s-a spus ca in cazul in care societatea are dom de activ comert cu amanuntul...nu se poate intocmi chitanta ptr o factura de iesire sa zicem,ci trebuie sa treaca totul prin casa de marcat...in cazul acesta cum mai introducem facturile de iesire in program...ca raman ne achitate...
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
- danilevicis
imi pare rau ca nu am retinut in temeiul carei legi spuneau gardistii ca in cazul in care ai dom de activ...comert cu amanunt ,cu casa de marcat...nu se poate sa tai chitanta si sa nu treci incasarea prin casa de marcat....dar erau pusi pe rele...intr-adevar nu am primit amenda din aceasta cauza...dar atunci cum sa procedez...
- floream317
Re: comert cu amanuntul
Buna seara tuturor!!!tomac scrie:De unde şi până unde? Nu are temei afirmaţia. De ce nu aş putea încasa cu chitanţă? Nu există o astfel de interdicţie.foltuta scrie:am avut control de la garda,mi s-a spus ca in cazul in care societatea are dom de activ comert cu amanuntul...nu se poate intocmi chitanta ptr o factura de iesire sa zicem,ci trebuie sa treaca totul prin casa de marcat...in cazul acesta cum mai introducem facturile de iesire in program...ca raman ne achitate...
Tomac te rog frumos lamureste-ma si pe mine intr-o problema, pardon-in doua:
1 - consider ca garda nu are ce sa imi faca daca eliberez chitanta la fct. de iesire. am raportul zilnic si dupa el chitanta respectiva. corect?
2 - intr-adevar, nu stiu cum as putea inregistra fact. de iesire in situatia explicata anterior: am raportul zilnic si am si factura de iesire. val.fact. de iesire este cuprinsa in raportul zilnic. eu inregistrez monetarul cu suma respectiva dar inregistrez si fact. de iesire cu suma care este deja cuprinsa inb raport. cum trebuie facuta inregistrarea ca sa nu se dubleze suma? cumva eu trebuie sa o dau incasata prin acel raport, dar cum? m-am tot gindit si degeaba, ma mai gindesc si acum dar.....eu cred ca aceasta problema nu o poate rezolva un incepator, dar mai incerc....

stai ca mi-a venit o idee.......
este posibil urmatorul lucru?: nu merege....ma gindeam sa inreg. raportul zilnic fara suma din factura si cind inreg. fact., o dadeam incasata prin raportul respectiv si astfel se completa suma

Va rugam frumos sa ne ajutati!!!!!!
Multumesc mult de tot anticipat!!!!

MARIA
Eu recomand emiterea unei chitanțe ca document de încasare a unei facturi numai dacă încasarea este ulterioară sau anterioară facturii.Spre exemplu dacă am un magazin ce vinde tehnică de calcul și îmi vinde cu factură un monitor dar îmi lasă posibilitatea de a-l achita în termen de 7 zile, atunci aș contabiliza factura cu data emiterii, iar la scadență aș înregistra chitanța.
Altfel aș emite bon fiscal la ceea ce se încasează pe loc. Aici însă apar 3 situații:
1.clientului îi este suficient bonul fiscal - caz fericit și cel mai des întâlnit.Aici vânzarea bunurilor/serviciilor va fi inclusă în raportul Z
2.clientul este persoană juridică, ONG, PFA sau AF și solicită eliberarea unei facturi lângă bonul fiscal.
3.indiferent de client, sunt "obligat" de alte autorități OPC spre exemplu, care îmi spune că la anumite bunuri/servicii trebuie să emit un certificat de garanție și să înscriu bunurile sau serviciile în facturi
Pentru cazurile 2 și 3, caz în care factura este document justificativ pentru deducerea TVA la beneficiar am posibilitatea de a trata facturile astfel:
- dacă cel căruia i-am emis factura și bon fiscal, este înregistrat în România în scopuri de TVA, atunci voi înregistra fiecare factură emisă pentru aceștia, nu de alta dar mi se cere înscrierea lor în D394
- dacă nu e înregistrat în scopuri de TVA, pot înregistra direct ca vânzare numerar
Altfel aș emite bon fiscal la ceea ce se încasează pe loc. Aici însă apar 3 situații:
1.clientului îi este suficient bonul fiscal - caz fericit și cel mai des întâlnit.Aici vânzarea bunurilor/serviciilor va fi inclusă în raportul Z
2.clientul este persoană juridică, ONG, PFA sau AF și solicită eliberarea unei facturi lângă bonul fiscal.
3.indiferent de client, sunt "obligat" de alte autorități OPC spre exemplu, care îmi spune că la anumite bunuri/servicii trebuie să emit un certificat de garanție și să înscriu bunurile sau serviciile în facturi
Pentru cazurile 2 și 3, caz în care factura este document justificativ pentru deducerea TVA la beneficiar am posibilitatea de a trata facturile astfel:
- dacă cel căruia i-am emis factura și bon fiscal, este înregistrat în România în scopuri de TVA, atunci voi înregistra fiecare factură emisă pentru aceștia, nu de alta dar mi se cere înscrierea lor în D394
- dacă nu e înregistrat în scopuri de TVA, pot înregistra direct ca vânzare numerar
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
- floream317
Multumesc mult de tot Tomac!!!!
pe cit de frumoasa este contabilitatea, pe atit de secretoasa. cind zici ca ai judecat logic si totul este bine.......atunci iti dai seama ca inca nu stii foarte multe si iar o iei de la capat.....principalul este sa fie cu folos reluarea.....
Va multumesc mult de tot tuturor!!!!!!

pe cit de frumoasa este contabilitatea, pe atit de secretoasa. cind zici ca ai judecat logic si totul este bine.......atunci iti dai seama ca inca nu stii foarte multe si iar o iei de la capat.....principalul este sa fie cu folos reluarea.....

Va multumesc mult de tot tuturor!!!!!!
MARIA
am citit ordonanta asta 47...intr-adevar scrie ca treb folosite casele de marcat si in cazul neachitarii pe loc a bunurilor sau serv achizitionate....mai bine zis se abroga unele aliniate care exceptau acestea...deci se subintelege ca nu e rezolvata problema noastra....totul treb trecut prin casa de marcat,prin urmare nu se mai poate elibera chitanta,ptr evitarea dublarii veniturilor prin vanzari....iar in legatura cu decl 394...cei de la garda au spus ca aceea e doar ptr statistica,informativa....ba chiar abrogandu-se acel aliniat...se presupune ca pana si facturile achitate prin banca....se trec prin casa de marcat....nu e asa?(o aberatie)....astept pareri in continuare...multumesc...