PLATA FACTURA

hotoiud372

PLATA FACTURA

#1 Mesaj de hotoiud372 »

Va rog putin ajutor si ptr. mine intrucit m-am contrasis cu prea multi ptr aceasta speta. Am o Factura totala de 5200RON ; ca sa incasez c/v se poate "sparge" in 5000RON numerar si diferenta prin banca ???? Daca DA atunci un text ceva de lege de o precizare undeva .........multam frumos

iarovoim

#2 Mesaj de iarovoim »

Reglementările Ordonanţei 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valuatare, modificată de Ordonanţa 94/2004, nu mai stabilesc un plafon maxim de casă, fiecare societate poate să deţină în caserie orice sumă de bani. Sumele evidenţiate ca sold în registrul de casă al societăţii, nedepuse în contul bancar în ziua următoare, trebuie să existe efectiv în caserie şi să poată fi prezentate la un eventual control. Incsarile zilnice în numerar ale unui agent economic sînt neplafonate, însă încasările zilnice în numerar nu pot depăşi plafonul de 5.000 lei de la o singură persoană juridică. Ordonanţa mai stabileşte că, pentru întărirea disciplinei financiare şi evitarea evaziunii fiscale, operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plată fără numerar (ordine de plată, cecuri, bilete la ordin etc.). Prin excepţie, persoanele juridice pot efectua plăţi în numerar în următoarele cazuri: plata salariilor şi a altor drepturi de personal; alte operaţiuni de plăţi ale persoanelor juridice cu persoane fizice; plăţi către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei (plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în sumă de 5.000 lei). Sînt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei. Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei către furnizorii de bunuri şi servicii astfel: 5.000 lei în numerar, iar suma care depăşeşte acest plafon putînd fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

danilevicis

#3 Mesaj de danilevicis »

Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca este corecta urmatoarea situatie:
Cumpar marfa de la un furnizor si imi face facturile si chitantele astfel:
fact 1 data de 04.12.07 valoare 4986 ron
fact 2 data de 04.12.07 valoare 4756 ron
fact 3 data de 04.12.07 valoare 4998 ron
chitanta pt fact 1 data de 04.12.07 valoare de 4986 ron
chitanta pt fact 2 data de 05.12.07 valoare de 4756 ron
chitanta pt fact 3 data de 06.12.07 valoare de 4998 ron
Este corect asa? Mie mi se pare ca nu ar fi si nu stiu cum as putea face corect inregistrarile? Va mulumesc tutuor celor care imi vor raspunde!
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

olteanz

#4 Mesaj de olteanz »

Este corect.
1+1=3

danilevicis

#5 Mesaj de danilevicis »

Este corect??? Eu ma mir, nu eram sigura !
Dar nu inseamna ca fractionezi platile pt un singur furnizor care ti a livrat marfa > 5000 ron in aceiasi zi? te rog mult olteanz sa ma lamuresti de ce este corect asa.
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

olteanz

#6 Mesaj de olteanz »

ORDONANTA nr. 15 din 23 ianuarie 1996 (*actualizata*)
privind intarirea disciplinei financiar-valutare
(actualizata pana la data de 22 noiembrie 2004*)

c) plati către persoane juridice în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singura persoana juridică fiind admise în limita unui plafon zilnic în suma de 50.000.000 lei. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei. Se admit plati către o singura persoana juridică în limita unui plafon zilnic în numerar în suma de 100.000.000 lei, în cazul plăţilor către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate şi funcţionează în baza legislaţiei în vigoare. Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către astfel de magazine, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.

Doamne, cite idei mai aveti! :roll:
1+1=3

danilevicis

#7 Mesaj de danilevicis »

Pai si atunci de ce ai spus ca este corect exemplul meu de mai sus? :roll: :?:
In exemplu apare fractionata pe mai multe zile achizitia din data de 04.12.07 in valoare totala de 15000 ron, de la un singur furnizor. De ce ai spus ca este corect, ca m-am zapacit, serios, te rog nu te supara pe mine!

mocanue439

#8 Mesaj de mocanue439 »

deoarece fiecare factura este sub 5000 ron iar plata este in limita legala zilnica :wink:

danilevicis

#9 Mesaj de danilevicis »

da, fiecare factura este sub 5000 ron , dar per total zi (04.12.07) valoare achizitionata de la acelasi furnzior este cu mult > de 5000 ron

mocanue439

#10 Mesaj de mocanue439 »

exista plafon de plati zilnice si nu plafon de achizitii de la acelasi furnizor.

danilevicis

#11 Mesaj de danilevicis »

Aha! Multumesc mult de tot! Of legile astea. Eu as am interpretat-o! Scuze de deranj

ienciuf

Rapuns de pe site-il MF-ANAF Asistenta contribuabili

#12 Mesaj de ienciuf »

Conform punctului 4 din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind întarirea disciplinei financiar-valutare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 2185 din 30 noiembrie 2004, platile în numerar catre persoane juridice sunt acceptate în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise în limita unui plafon de 50.000.000 lei.

Sunt interzise platile fragmentate în numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 50.000.000 lei.

Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 50.000.000 lei catre furnizorii de bunuri si servicii astfel: 50.000.000 lei în numerar, suma care depaseste acest plafon putând fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar.

Ca urmare, puteti achita in numerar numai o factura care nu depaseste 50 milioane lei, dar, indiferent, de valoarea care depasestste aceasta suma, nu mai puteti plati diferenta tot in numerar, ci numai prin instrumente de plata fara numerar.

Exemplu: Aveti de achitat o suma de 200 milioane lei, veti achita in numerar 50 milioane lei, iar cele 150 milioane lei nu puteti sa le achitati in numerar, in alte trei transe de cate 50 de milioane de lei, ci trebuie sa le achitati numai prin ordine de plata, foi de varsamant etc.

Sau, aveti de achitat 60 milioane lei, veti achita 50 de milioane in numerar, iar celelalte 10 milioane, fragmentat sau nu, le achitati prin OP-uri, FV etc

danilevicis

#13 Mesaj de danilevicis »

m ai bagat in ceata cu exemplul tau, pentru ca nu specifici daca cei 200 mil lei de plata sunt dintr o singura bucata factura sau din mai multe facturi catre acelasi furnizor. vezi exemplul meu de mai sus cand facturile sunt intocmite separat cate 50 mil dar in aceiasi zi.

iarovoim

#14 Mesaj de iarovoim »

Exemplul de mai sus in care intr-o singura zi achiti unui furnizor o suma mai mare de 10.000 lei Ron, incalca practic prevederea din OG 15/1996, cu modificarile si republicarile ulterioare. Practic intr-o singura zi nu poti depasi plafonul maxim de plati impus de acea OG.
Daca ai de achitat suma de 50.000 lei Ron, intr-o zi catre mai multi furnizori, o poti face astfel 10.000 lei prin casieria unitatii, iar restul prin banca. Deasemenea faptul ca intr-o zi achiti catre un singur furnizor sume ce depasesc valoarea de 5.000 lei ron, reprezinta tot o incalcare a OG 15/1996, chiar daca aceste plati vizeaza facturi diferite.

H.G. nr. 2185/2004, privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, publicata in M.O. nr. 1224 din 20/12/2004

Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 131/1996, cu modificările ulterioare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. - Pe data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă punctul IV din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 92/1996, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 34 din 16 februarie 1996, cu modificările ulterioare.

ANEXĂ
NORME METODOLOGICE pentru aplicarea prevederilor art. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului
nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare

1. Operaţiunile de încasări şi plăţi între persoanele juridice se efectuează numai prin instrumente de plată fără numerar, cu excepţiile prevăzute la art. 5 alin. 2 lit. a), b) şi c) din Ordonanţa Guvernului nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 131/1996, cu modificările ulterioare, denumită în continuare ordonanţă.
2. Prin plafon zilnic maxim de plăţi, prevăzut la art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanţă, se înţelege totalitatea plăţilor efectuate în numerar de o persoană juridică într-o singură zi, respectiv 100.000.000 lei.
3. De la prevederile art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanţă sunt exceptate următoarele operaţiuni:
a) depunerile de numerar făcute de persoane juridice în conturile furnizorilor de bunuri şi servicii, în baza documentelor justificative legal întocmite;
b) cheltuielile de deplasare în interes de serviciu, în limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizaţiei şi a cazării pe timpul deplasării, precum şi a cheltuielilor neprevăzute efectuate în acest sens de către salariaţii aflaţi în deplasare;
c) cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinţe, simpozioane şi de alte asemenea acţiuni, în condiţiile baremurilor stabilite de normele legale în vigoare.
Plăţile enumerate la lit. a)-c) nu intră în plafonul zilnic maxim de plăţi.
4. Plăţile în numerar către persoane juridice sunt acceptate în limita unui plafon zilnic maxim de 100.000.000 lei, plăţile către o singură persoană juridică fiind admise în limita unui plafon de 50.000.000 lei.
Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri şi servicii, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 50.000.000 lei.
Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 50.000.000 lei către furnizorii de bunuri şi servicii astfel: 50.000.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Facturile cu valori sub 50.000.000 lei nu intră sub incidenţa acestor prevederi.
Sunt interzise plăţile fragmentate în numerar către reţelele de magazine de tipul Cash&Carry, care funcţionează pe baza legislaţiei în vigoare, pentru facturile a căror valoare este mai mare de 100.000.000 lei.
Persoanele juridice pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 100.000.000 lei către acest tip de magazine astfel: 100.000.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.
Facturile cu valori sub 100.000.000 lei nu intră sub incidenţa acestor prevederi.
Facturile cu valori mai mari de 50.000.000 lei, respectiv 100.000.000 lei în cazul magazinelor de tipul Cash&Carry, care nu au fost achitate integral până la data intrării în vigoare a Ordonanţei Guvernului nr. 94/2004 privind reglementarea unor măsuri financiare, se achită numai prin instrumente de plată fără numerar.
5. Pentru facturile stornate, aferente produselor returnate, cu valori mai mari de 50.000.000 lei, respectiv 100.000.000 lei în cazul reţelelor de magazine de tipul Cash&Carry, restituirea sumelor aferente poate fi efectuată astfel: 50.000.000/100.000.000 lei în numerar, sumele care depăşesc aceste plafoane putând fi restituite numai prin instrumente de plată fără numerar.
6. Încasările zilnice în numerar ale unui agent economic sunt neplafonate.
Încasările zilnice în numerar nu pot depăşi plafonul de 50.000.000 lei de la o singură persoană juridică.
7. Sumele acordate de persoanele juridice angajaţilor proprii cu titlu de avansuri pentru aprovizionări diverse vor avea regimul plăţilor către persoane juridice şi se vor încadra în limita plafonului de 100.000.000 lei, prevăzut la art. 5 alin. 2 lit. c) din ordonanţă.
La data plăţii avansurilor spre decontare, sumele aferente intră în calculul plafonului zilnic maxim.
8. Este interzisă acordarea unor facilităţi de preţ clienţilor, persoane juridice, care efectuează plata în numerar.
Este permisă acordarea unor disconturi şi/sau reduceri de preţ în diverse perioade ale anului sau cu ocazia lansării unor promoţii de produse, dacă aceste facilităţi vizează toţi agenţii economici, în calitate de clienţi, şi se acordă fără discriminare în ceea ce priveşte modalitatea de plată.
9. Subunităţile economice ale persoanelor juridice, respectiv sucursale, filiale, agenţii, puncte de lucru, prevăzute în actul constitutiv al persoanelor juridice, care au deschis cont într-o societate comercială bancară şi casierie proprie, aplică individual prevederile art. 5 din ordonanţă.
10. Asociaţiile de proprietari constituite ca entităţi cu personalitate juridică, în relaţiile cu alte persoane juridice, vor aplica prevederile ordonanţei.
11. Persoanele fizice, persoanele fizice autorizate sau persoanele care exercită profesii libere, producătorii agricoli, persoane fizice, nu intră sub incidenţa prevederilor ordonanţei.
12. Plăţile efectuate cu card nu sunt considerate plăţi în numerar şi nu sunt luate în calculul plafonului zilnic maxim de plăţi.
13. Operaţiunile de încasări şi plăţi în valută nu intră sub incidenţa prevederilor ordonanţei.
:lol:
Avand in vedere faptul ca in anul 2004 era inca in vigoare leul vechi inseamna ca sumele prevazute in acest act normativ vor fi convertite in lei noi.

avramg

#15 Mesaj de avramg »

[b]Sunt interzise platile fragmentate în numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 50.000.000 lei.[/b]
Dar daca am o factura de 15000 lei pot plati in felul urmator?
05.0.2009 suma de 1000
06.01.2009 suma de 2000
07.01.2009 suma de 2000
Acestea nu sunt considerate plati fragmentate din aceeasi factura?Mentionez ca restul de 10000 se plateste prin banca

Scrie răspuns