inlocuire centrala termica neamortizata integral

pelihacim25

inlocuire centrala termica neamortizata integral

#1 Mesaj de pelihacim25 »

Buna ziua,
La modernizarea unei cladiri s-a achizitionat si o centrala termica, care a fost adaugata la valoarea cladirii (a imbunatatit parametrii tehnici ai cladirii), se declara la fisc si se amortizeaza odata cu cladirea, respectiv 40 ani.
Intrebarea mea e urmatoarea: daca dupa 10 ani, centrala se defecteaza si trebuie inlocuita, eu cum o scot din patrimoniu, avand in vedere faptul ca face parte din cladire si nu e amortizata integral?
Multumesc frumos,

pinteae

Re: inlocuire centrala termica neamortizata integral

#2 Mesaj de pinteae »

1. Modificarea valorii contabile a unui imobil, ca urmare a investitiei, nu mai trebuie declarata la primarie;
2. In conditiile actuale, eu nu as mai include centrala in valoarea cladirii. Instalatiile da, dar utilajul nu, deoarece utilajul are o durata de viata stabilita prin cartea tehnica si prin catalogul mijloacelor fixe. Nu inteleg la care parametrii tehnici te referi, deoarece randamentul termic al unei centrale noi nu se datoreaza cladirii;
3. Daca totusi doresti sa incluzi valoarea centralei in valoarea constructiei, atunci vei avea de facut cateva calcule la data inlocuirii ei. Va trebui sa scoti din valoare cladirii partea neamortizata a centralei (diferenta intre 40 de ani si 10 ani) si sa adaugi valoare noii centrale.
Eugen Pintea

mereutad482

#3 Mesaj de mereutad482 »

Am inlocuit un geam termopan in valoare de 4000 lei in luna noiembrie, investitia am inregistrat-o in 212, am majorat valoarea contabila a cladirii. La Primarie imi cer sa fac rectificativa la declaratia privind impozitul pe cladiri, desi acolo am valoarea rezultata in urma reevaluarii, care mi se pare ca e valabila 3 ani...E corect?

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Au dreptate. In mod normal la ei ar trebui sa declari valoarea evaluata la care sa adaugi noua investitie.
De altfel, acea evaluare este valabila daca nu ai modificari.

roncovf

#5 Mesaj de roncovf »

Duamne, da' cine te pune să declari la primărie că ai spart geamul?

mereutad482

#6 Mesaj de mereutad482 »

Am avut nevoie de certificat de la primarie pentru autorizatie de functionare si au vazut inregistrarea din cont 212. Au cerut copie dupa factura, nota contabila, registrul mijloacelor fixe.
Acelasi caz il am la o cladire in care s-au inlocuit calorifere, robineti termostatati, tevi - valoarea facturii fiind de aprox 15000. Deci s-au inlocuit , nu am facut o investitie noua, a trebuit sa inregistrez in 212
Teoretic, nu ar fi trebuit sa fac proces verbal de casare pt geamul vechi, respectiv pentru caloriferele si robinetii schimbati si sa-i scad din valoarea cladirii ? :roll:

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Din pacate de ceva timp este destul de greu de a gasii limita de la care poti considera ca fiind reparatie sau marire de valoare.
Poate la 4.000 de lei se putea pune pe 611, dar la 15.000 deja trebuie verificat, adica depinde de cateva factori.

roncovf

#8 Mesaj de roncovf »

Dacă sunt reparații sau investiții, doar tu ar trebui să stabilești, pe baza, cică, a ”raționamentului profesional” și a politicilor contabile ale firmei. Uite câteva considerații ale lui TomaC. http://www.sagasoftware.ro/?p=990
Mie mi se pare forțat să consideri investiție înlocuirea unui geam la o clădire. Iar cei de la primărie te-au prins, deja, nu cred că mai scapi.
De curiozitate, dacă ai făcut proces verbal de casare pt geamul vechi, respectiv pentru caloriferele si robinetii schimbati, cum ai reușit să le dai valoare dacă erau înglobați în valoarea clădirii?

Scrie răspuns