VINZARI IN EURO PE TERITORIUL ROMANIEI

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
ivanz

VINZARI IN EURO PE TERITORIUL ROMANIEI

#1 Mesaj de ivanz »

La multi ani tuturor, si bine v-am gasit. Va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema:

Firma la care lucrez, a vindul la data de 01.11.2007 un teren la pretul de 120.000 Euro, curs valutar din ziua Contractului de vinzare-cumparare 3,3157 cu plata in 12 rate a 10.000 Euro. In contract se specifica "Plata se va face in 12 rate lunare a 10.000 Euro fiecare" - fara nici o mentiune referitore la cursul de schimb la care se vor achita ratele.
Clientul a platit in luna Noiembrie 10.000 Euro la curs valutar din ziua platii, si in luna Decembrie echivalentul a 10.000 Euro la curs valutar din ziua platii.

Problema: INTERPRETAREA SI INREGISTRAREA OPERATIUNII DE VINZARE-CUMPARARE-DECONTARE
Eu:
Vinzarea 120.000 Euro x 3,3157 Lei/Eur
Incasarea ratelor lunare 10.........../3,3157 Lei/Eur = 10....... Euro

Clientul:
Cumpararea 120.000 Euro x 3,3157 Lei/Eur
Plata ratelor lunare 10.000 x 3,..... curs valutar din ziua platii.

In interpretarea mea, ratele lunare incasate pe cele 2 luni au fost mai mari de 10.000 Euro fiecare (influientate de cursul valutar,) urmind sa decontez incasarea mai repede sau mai tirziu decit perioada stabilita prin contract, iar in interpretarea clientului, acesta calculeaza in fiecare luna diferentele de curs valutar diminuind datoria cu exact suma ratei achitate.

Parerea voastra?
Este OK interpretarea mea, adica inregistrarea tuturor operatiunilor la cursul Euro de la data vinzarii-cumpararii (deoarece nu suntem societate bancara si nici de leasing, nu am acordat sau finantat o tranzactie, ci am vindut un activ pe teritotiul Romaniei)?
Sau este OK interpretarea clientului calculind decontarile la curs valutar din ziua platii, iar la 31.12.2007 sa actualizam suma ramasa nedecontata la cursul de 3,6102?

Va multumesc pentru raspunsurile voastre si va doresc un an nou plin de impliniri.

iarovoim

#2 Mesaj de iarovoim »

Foloseste conturile de diferente de curs valutar (665, 765).

vargab116

#3 Mesaj de vargab116 »

Ai numai partial dreptate.
Legislatia romaneasca precizeaza cu tranzactiile pe teritoriul Romaniei intre firmele romanesti se efectueaza numai in lei.Exista normele BNR cu privire la decontarea platilor in valuta pentru achizitii si livrari intracomunitare etc.
Daca totusi contractul a fost incheiat in valuta, ca o regula mostenita de la institutiile bancare care efectueaza plati/incasari externe s-a ramas cu sintagma " cursul valutei la data facturarii comunicat de BNR "

andreim781

#4 Mesaj de andreim781 »

Iata ce problema am eu poate ma puteti ajuta.

Am un rezident din Spania care a facut comanda de tamplarie la noi la firma. Contractul e facut pe adresa lui din Spania, mi-a platit in euro dar livrarea este in Romania. Este o livrare intracomunitara? Factura am facut-o in euro. Este ok asa? El mi-a platit in euro din contul lui din Spania.

Multumesc frumos

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

Da andreim781 (ce mai prenume ai) este considerata livrare intracomunitara pentru ca la cumparator este trecut proprietarul marfurilor (acesta fiind Jose Spaniolul). Ce face el cu marfurile dupa ce le plateste este treaba lui personala si...intima. Transferul de proprietate vizeaza relatiile cotractuale dintre m781 (chiar suna frumos prenumele asta, de unde ti l-ai luat?) - eg ROMANIA si Jose Spaniolul - eg SPANIA. Pe contract cumparatorul este Jose Spaniolul care locuieste in Spania lui natala si care vine el cu euro ai lui sa cumpere ce se mai poate cumpara de pe aici. Plata a fost corect facuta - din contul din Spania, banii s-au primit frumos in contul tau deschis la Romania.
Ma intrebi daca am sa mai trec pe aici?!
Sigur o sa mai trec pe aici pentru ca imi pareti cunoscuti.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

@ Ivanz
Este ca si la contractul de leasing (asimilat in ceea ce privesc ratele): Eu trebuie sa tin evidenta in principal asa cum mi-am propus in contract: in euro dar si in lei ca suntem in Romania.
Asa cum si colegii care au raspuns au precizat:

Inregistrez LUNAR primirea celor 10.000 EUR la cursul BNR din ziua platii.
Imi indestulez in primul rand prevederea contractuala care spune ca trebuie sa primesc cei 10.000 EUR. Apoi pun de acord faptul ca sunt in Romania si trebuie sa inregistrez in lei astfel incat sa pun lunar de acord cele doua devize: EUR si LEI.
Babeste: lunar, cand primesc suma in lei prin impartirea ei la cursul din ziua incheierii contractului trebuie sa rezulte ca mai am de primit atatia EUR.
Curs incheiere contract: 3,2 lei x 120.000 = 384.000 lei
Curs plata rata I: 3,1 x 10.000 EUR = 31.000 (bani achitati de catre client/debitor)
Diferenta fata de curs incheiere contract = 3,2-3,1 = 0,1 x 10.000 = 1.000 lei
Inregistrare primirea celor 10.000 EUR rata I:
10.000 x 3,2 = 32.000 lei si concomitent
-10.000 x 0,1 = -1.000 lei (diferenta de curs valutar nefavorabila)
In aceasta situatie:
Total contract - rata I = 384.000 - 32.000 = 352.000 lei (atat voi avea sold la client/debitor dupa primirea
Am primit cum scrie la contract 10.000 EUR si am respectat si partea de "lei".
Daca 352.000 (ramasi dupa incasarea primei rate) ii voi imparti la cursul din contract (352.000/3,2) rezulta ca dupa prima rata mai am de primit 110.000 EUR (110.000 x 3,2 = 352.000)
Factura se face conform prevederilor contractuale: cum ati cazut de acord trimiti o proforma si la primirea banilor emiti factura pentru rata, plateste el din proprie initiativa, sau faci tu factura si el o plateste ulterior.
Chiar daca nu esti societate de leasing in contract se prevede clar: EUR la cursul din ziua platii. Ce?! Orange sau Romtelecom sunt societati de leasing cand factureaza in EUR la curs mediu sau BNR? Tinta ta este sa primesti lunar IN LEI cei 10.000 de EUR.
Clientul tau este de fapt un Debitor (deci nu client, pentru ca debitorul este o persoana CARE nu cumpara frecvent terenuri/active, ci i se poate intampla in mod exceptional sa faca o astfel de tranzactie). Tu - la randul tau - prin vanzarea de active nu desfasori o activitate cu caracter de continuitate - adica sa vinzi active asa in nestire, ci pur si simplu vinzi asa o chestie ca asta in mod exceptional.
Crede-ma! Am sa mai trec pe aici. Chiar imi pareti cunoscuti

tomac

#7 Mesaj de tomac »

paturcai scrie:Da andreim781 (ce mai prenume ai) .......
Ma intrebi daca am sa mai trec pe aici?!
Te rog eu ceva: daca mai treci pe aici, abtine-te de la remarci la adresa altor useri!
Multumesc.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

Era vorba "m781", eu ma simt chiar ridicol ca ma cheama numai "i". Mi s-a parut exotic. Doar atat. Nu cred ca este ceva ofensator ci doar exotic.

Scrie răspuns