CONCEDII MEDICALE DECEMBRIE 2005( CRESTERE COPIL 2 ANI)

baciul

CONCEDII MEDICALE DECEMBRIE 2005( CRESTERE COPIL 2 ANI)

#1 Mesaj de baciul »

SALUTARE
CINE STIE CUM SE PROCEDEAZA CU PLATA CM CIC PANA LA 2 ANI IN DEC 2005.
AM INTELES CA AR TREBUI PLATITE IN AVANS PANA PE 20-22 ALE LUNI DEC 2005 URMAND SA LE RECUPERAM IN IAN 2006.
IN DEC 2005 PANA PE 22 DEC 05 AR TREBUI SA DEPUNEM CATE UN DOSAR PT FIECARE PERSOANA AFLATA IN CIC.
OUG 148/03.11.2005

CM-URILE OBISNUITE SI MATERNITATEA TREC DE CASA DE SANATATE, CRED CA VA APAREA UN PRG INFORMATIC SI PE LA EI, MAI SPUNE CEVA SI DE 0.75% APLICAT LA FD DE SALARII, NU AM INTELES NIMIC DIN LEGE.OUG 158/17.11.2005

A AFLAT CINEVA CEVA?
ASTEPT SI ALTE INFORMATII

CU STIMA
BACIUL

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Normele la OUG 148/2005, nu au aparut inca.
Nu rezulta de nicaieri ca se plateste in avans pentru decembrie. Dosarul din cite am inteles eu din OUG 148 se depune de catre persoana fizica beneficiara a indemnizatiei, nu de catre angajator, la primaria de domiciliu.
Plata indemnizatiei va fi efectuata direct beneficiarilor de catre directiile teritoriale ale CAS:
ART. 20
(1) Calculul si plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac de catre directiile teritoriale.
(2) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se achita lunar beneficiarului, reprezentantului legal ori mandatarului acestora, imputernicit prin procura, pe baza de mandat postal sau, dupa caz, in cont curent personal.
(3) Calculul si plata contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate, datorata pentru drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, se fac de catre directiile teritoriale.
(4) Modalitatile de plata a drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se stabilesc prin norme, aprobate prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei.
In aceste conditii salariatul va avea contractul de munca suspendat si nu va mai fi trecut pe statul de plata a angajatorului respectiv. De altfel pentru cei aflati in CIC tot statul va calcula acel CAS de 6.5% la 2 salarii minime pe economie.
Rezulta ca agentii economici nu-si vor mai deduce din CAS-ul datorat sumele cuvenite angajatilor pentru CIC.

Legat de OUG 158/2005, acel 0.75% nu este o taxa suplimentara asa cum am inteles chiar si eu la prima vedere, cind am postat la noutati legislative, ci se datoreaza prin deducerea din CAS:
ART. 4
(1) La data intrarii in vigoare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta, cotele de contributii de asigurari sociale stabilite prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat se diminueaza cu 0,75 puncte procentuale, prin deducere din:
a) cota de contributie de asigurari sociale datorata de angajator, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A si B;
b) cota de contributie de asigurari sociale datorata de institutia care administreaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul persoanelor prevazute la art. 1 alin. (1) lit. C;
c) cota de contributie de asigurari sociale datorata de persoanele prevazute la art. 1 alin. (2).
(2) Incepind cu data de 1 ianuarie 2006, cota de contributie pentru concedii si indemnizatii, destinata exclusiv finantarii cheltuielilor cu plata drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, este de 0,75%, aplicata la fondul de salarii sau, dupa caz, la drepturile reprezent?nd indemnizatie de somaj ori asupra veniturilor supuse impozitului pe venit, si se achita la bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

[/b]
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns