Decont 301 sau Declaratie 390

gaalo

Decont 301 sau Declaratie 390

#1 Mesaj de gaalo »

SC abc SRL, achizitioneaza marfa din UE, dar nu este platitor de TVA si pe baza facturii achita si TVA - ul, x% aferent marfii la furnizor.
Intrebarea este, trebuie depus Decont 301 sau Declaratie 390 sau nu stiu ce altceva pentru aceste achizitii de marfuri sau nu trebuie ???
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]

tomac

#2 Mesaj de tomac »

În acest caz nu depune nimic dacă valoarea totală a achiziţiilor intracomunitare într-un an de zile este sub 10,000 EUR. Dacă depăşeşte acest plafon va trebui să solicite înscrierea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare şi abia de atunci va depune D301.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

gaalo

#3 Mesaj de gaalo »

tomac scrie:În acest caz nu depune nimic dacă valoarea totală a achiziţiilor intracomunitare într-un an de zile este sub 10,000 EUR. Dacă depăşeşte acest plafon va trebui să solicite înscrierea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare şi abia de atunci va depune D301.
multumesc.
Dar in luna decembrie 2007 a depasit 10.000 euro, (19.150 euro) dar nu 35.000 euro este plafonul pentru TVA??? sau nu stiu unde gresesc ???
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]

gaalo

#4 Mesaj de gaalo »

SCUZE !!!

am gasit:

Art. 126
   (4) Prin derogare de la prevederile alin. (3) lit. a), nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc urmatoarele conditii:
   a) sunt efectuate de o persoana impozabila care efectueaza numai livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care taxa nu este deductibila sau de o persoana juridica neimpozabila;
   b) valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 euro, al carui echivalent in lei este stabilit prin norme.

deci tre sa solicit inscrierea in scopuri de TVA pt achizitii intracomunitare, dar acest lucru nu ma obliga sa vand in Romania marfa (este vorba de carti) cu TVA ???

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Nu. Înregistrarea în scopuri de TVA pentru achiziţii intracomunitare nu înseamnă că te vei comporta în RO ca un plătitor de TVA. Înseamnă doar că partenerul tău extern îţi va factura fără TVA şi, mai simplu spus, tu vei achita 19% TVA în ţară la valoarea de cumpărare a bunurilor achiziţionate de la acel partener (similar unei operaţiuni de import)
Prin D301 se crează acel debit.
Legat de înregistrare vezi art.1531
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

floream317

#6 Mesaj de floream317 »

am primt o factura din Grecia in valoare de 5000 euro ptr. prestare servicii (desen arhitectural si structural). Incercand sa ma informez am ajuns la concluzia ca trebuie sa fac decl. 390. Nu m-am confruntat niciodata cu asa ceva si de aceea va rog frumos sa ma ajutati. trebuioe sa fac aceasta declaratie? si daca trebuie, cum o fac? eu am descarcat formularul dar va spun sincer nu am inteles cum se completeaza,am citit si instructiunile dar tot nu sunt sigura ca am priceput.
Va rog frumos sa ma ajutati in rezolvarea acestei probleme deoarece singura nu reusesc sa ma descurc si decat sa fac o prostie....este mai corect sa intreb.
Multumesc mult anticipat! :(
MARIA

septimiuv

#7 Mesaj de septimiuv »

390 se face doar pt bunuri... doar ii spune si titlul asa :lol:

floream317

#8 Mesaj de floream317 »

imi cer scuze dar am citit intr-un topic (aici) despre o factura cu avans si am crezut ca imi trebuie si mie :oops:
Multumesc mult septimiu!!! :)
MARIA

floream317

#9 Mesaj de floream317 »

a! eu am fost la administratie cu factura respectiva +contractul (traduse) si mi s-a spus de acolo ca se retine 7% la sursa care se vireaza catre stat, dar......altcineva mi-a spus ca nu este adevarat si ca trebuie 16%. doamna de la administratie, s-a uitat intr-o carte si mi-a aratat acolo treaba asta. Nu stiu ce sa mai cred...am gasit si eu pe net la legea nr.25/1992 acest impozit. Va rog frumos sa imi confirmati dv. daca asa este (7% sau 16%) si cum il virez la stat ,ca nu am inteles. exista o declaratie anume?
Va multumesc mult pentru tot! :oops: :oops: :oops:
MARIA

Scrie răspuns