Acordare ajutor medical unui salariat
-
Acordare ajutor medical unui salariat
Buna dimineata! Va rog sa-mi spuneti daca stie cineva: poate firma sa ajute financiar o interventie chirurgicala suferita de un salariat? Daca da, ce articol din Codul Muncii prevede acest aspect? Multumesc!
Re: Acordare ajutor medical unui salariat
ajutoarele pentru boli grave sau incurabile sunt deductibile limitat in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2000 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. De asemenea, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit.
Daca nu este acordat pentru o boala grava sau incurabila, ajutorul reprezinta venit salarial impozitat la salariat si deductibil pentru angajator.
Daca nu este acordat pentru o boala grava sau incurabila, ajutorul reprezinta venit salarial impozitat la salariat si deductibil pentru angajator.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
-
-
OK! Multumesc frumos!
- fagarasa176
Puteti face contract de mecenat
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
-
Sa inteleg ca acest contract de mecenat trebuie facut la notariat avand documente medicale atasate iar suma acordata sa nu depaseasca valoarea a 5% din totalul cheltuielilor cu salariile?
CIM fiind incheiat din anul 2000 nu prevede astfel de drepturi. Trebuie Act aditional?
Multumesc!
CIM fiind incheiat din anul 2000 nu prevede astfel de drepturi. Trebuie Act aditional?
Multumesc!
Actul juridic prin care o persoana fizica poate beneficia direct de o sponsorizare de la o societatea comerciala este contractul de mecenat - care trebuie autentificat la notar, conform Legii 32/1994 art 1 alin.3 si 4 mai jos redate:
3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific – cercetare fundamentala si aplicata.
(4) Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia."
Totodata persoana fizica poate beneficia de sponsorizare prin intermediul unei entitati non profit – asociatie/fundatie care ii sustine interesele. In acest caz societatea poate incheia un contract de sponsorizare cu asociatia /fundatia respectiva care la randul sau va dona banii /bunurile respective persoanei fizice.
Asadar, in cazul in care persoana fiizica nu este sustinuta de o entitate non profit, se va incheia in mod obligatoriu contract de mecenat autentificat de notarul public.
Nu trebuie prevazut in CIM.
3) Mecenatul este un act de liberalitate prin care o persoana fizica sau juridica, numita mecena, transfera, fara obligatie de contrapartida directa sau indirecta, dreptul sau de proprietate asupra unor bunuri materiale sau mijloace financiare catre o persoana fizica, ca activitate filantropica cu caracter umanitar, pentru desfasurarea unor activitati in domeniile: cultural, artistic, medico-sanitar sau stiintific – cercetare fundamentala si aplicata.
(4) Actul de mecenat se incheie in forma autentica in care se vor specifica obiectul, durata si valoarea acestuia."
Totodata persoana fizica poate beneficia de sponsorizare prin intermediul unei entitati non profit – asociatie/fundatie care ii sustine interesele. In acest caz societatea poate incheia un contract de sponsorizare cu asociatia /fundatia respectiva care la randul sau va dona banii /bunurile respective persoanei fizice.
Asadar, in cazul in care persoana fiizica nu este sustinuta de o entitate non profit, se va incheia in mod obligatoriu contract de mecenat autentificat de notarul public.
Nu trebuie prevazut in CIM.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
- fagarasa176
Poti da dai cate te tine buzunarul...diferenta este nedeductibilaagachec783 scrie:sa nu depaseasca valoarea a 5% din totalul cheltuielilor cu salariile?
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
-
O microintreprindere doreste sa suporte integral costul unei operatii de proteze genunchi pentru un salariat. Am nevoie de pareri pentru a fi sigura ca interpretez corect:
1. ajutorul nu va fi asimilat venitului din salarii si nu se impoziteaza la salariat,
2. avand in vedere ca societate este microintreprindere limitarea de 5% asupra fondului de salarii nu produce efecte
3. daca salariatul este in acelasi timp si asociat unic si administrator, vedeti vreo problema?
Multumesc
1. ajutorul nu va fi asimilat venitului din salarii si nu se impoziteaza la salariat,
2. avand in vedere ca societate este microintreprindere limitarea de 5% asupra fondului de salarii nu produce efecte
3. daca salariatul este in acelasi timp si asociat unic si administrator, vedeti vreo problema?
Multumesc
In ipoteza trebuia sa mentionezi faptul ca este asociat uni si administrator al societatii.
1. Daca este salariat, atunci se asimileaza venitului din salarii. Daca nu este salariat atunci se va impozita ca venit din alte surse.
2. Cheltuielile sociale nu produc efecte la microintreprindere.
3. Daca se asimileaza venitului din salarii si se impoziteaza, atunci nu vad nicio problema.
Daca persoana beneficiara nu ar fi fost afiliata, atunci s-ar fi putut acorda ajutorul prin intermediul unui act de mecenat.
1. Daca este salariat, atunci se asimileaza venitului din salarii. Daca nu este salariat atunci se va impozita ca venit din alte surse.
2. Cheltuielile sociale nu produc efecte la microintreprindere.
3. Daca se asimileaza venitului din salarii si se impoziteaza, atunci nu vad nicio problema.
Daca persoana beneficiara nu ar fi fost afiliata, atunci s-ar fi putut acorda ajutorul prin intermediul unui act de mecenat.
Eugen Pintea
-
ART. 76
(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave și incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naștere, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităților naturale, ......
Eu inteleg din acest articol ca nu se impoziteaza. De ce spuneti ca sa va impozita ca venit salarial?