Drepturi de autor cu tva
Drepturi de autor cu tva
Buna ziua, Cum se inregistreaza o factura de drepturi de autor (care contine TVA) in aplicatie.
Daca o pun in intrari nu-mi preia info in 112 pentru impozitul retinut iar daca o pun in salariati/stat, nu pot inregistra TVA si raporta in 300.
Impozitul trebuie retinut pe CNP iar tva pe CIF.
Daca o pun in intrari nu-mi preia info in 112 pentru impozitul retinut iar daca o pun in salariati/stat, nu pot inregistra TVA si raporta in 300.
Impozitul trebuie retinut pe CNP iar tva pe CIF.
Re: Drepturi de autor cu tva
Se lucreaza prin intrari, iar impozitul se declara prin 100, nu are nici-o treaba cu 112.
Va contrazic, impozitul pentru drepturi de proprietate intelectuala se raporteaza in D112.
28. (611)- Impozit pe veniturile din dr.de prop.intelectuala
28. (611)- Impozit pe veniturile din dr.de prop.intelectuala
Eu am inteles ca tu cumperi drepturi de autor cu factura, nu esti tu cel care obtii venituri din drepturi de autor.
Hai sa vedem ce zic si ceilalti colegi.
Hai sa vedem ce zic si ceilalti colegi.
Da. Eu primesc factura de la o persoana fizica care-mi cesioneaza drepturile de proprietate intelectuala.Este inregistrat in scopuri de TVA pentru ca a depasit plafonul. Conform normelor si contractului, trebuie sa ii retin impozitul pe venit. Dar trebuie sa il raportez si in 300 pe codul de TVA trasmis.
Astfel, daca il introduc in salariati, imi preia in 112 impozitul pe venit retinut, dar nu pot introduce TVA iar daca il introduc in trari, imi preia in D300 dar nu in 112. Nu stiu cum sa operez in saga.
Exact asta zic: cumperi drepturi de autor si in acest caz ii retii impozitul pe venit si il declari prin D100. Factura o lucrezi prin intrari cu tva. EL isi va plati celelalte taxe aferente veniturilor din drepturi de autor. Nu ai tu treaba cu D112.
Daca persoana fizica nu a optat pentru determinarea in sistem real a veniturilor, am obligatia retinerii impozitului final. Si declararea in 112.
Aici https://contabilul.manager.ro/a/22315/i ... zilei.html am gasit aceeasi opinie...
"Incepand din prima parte a anului 2018 beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala nu mai poate opta pentru retinerea impozitului pe venit ca plata anticipata. Ei pot opta doar pentru determinarea venitului net in sistem real" - citesc eu din ceea ce mi-ai trimis.
Mai sus avem:pomparaus scrie: ↑Mie Iul 03, 2019 10:23 am "Incepand din prima parte a anului 2018 beneficiarul veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala nu mai poate opta pentru retinerea impozitului pe venit ca plata anticipata. Ei pot opta doar pentru determinarea venitului net in sistem real" - citesc eu din ceea ce mi-ai trimis.
In anul 2019, veniturile din drepturi de autor se impun prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, impozitul fiind impozit final. Prevederea cu D100 s-a aplicat pana in aprilie 2018.
In codul fiscal avem:
ART. 72 - Stabilirea impozitului pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă
(1) Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală datorează impozit pe venit, impozitul fiind final. Norme metodologice
(2) Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, se determină de către plătitorii venitului, persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut.
Nu tu realizezi venituri din drepturi de autor unde se aplica tot ceea ce ai scris, tu cumperi. Dar,....faci ceea ce crezi tu ca e bine!
O zi buna!
O zi buna!
Danescud, problema se poate rezolva simplu dacă vă creați furnizorul cu CNP. Și se operează intrarea ca factură și se reține și impozit.
@pomparaus, are dreptate danescud, dacă nu a optat pentru sistem real este obligat plătitorul venitului să rețină impozit. Emiterea facturii este normală. Chiar și o persoană fizică, proprietar al unui autoturism pe care-l închiriază, persoană fizică simplă, neautorizată, fără cod fiscal, ar trebui să emită factură pentru chirie de exemplu. Asta pentru regulile de facturare de la art.319 se aplică oricărei persoane impozabile. Și art.266 CF spune că persoană impozabilă este - persoana fizică, grupul de persoane, instituția publică, persoana juridică, precum și orice entitate capabilă să desfășoare o activitate economică.
Persoana fizică, care nu a devenit deja persoană impozabilă pentru alte activități, se consideră că realizează o activitate economică din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, dacă acționează ca atare, de o manieră independentă, și activitatea respectivă este desfășurată în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate, în sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal
@pomparaus, are dreptate danescud, dacă nu a optat pentru sistem real este obligat plătitorul venitului să rețină impozit. Emiterea facturii este normală. Chiar și o persoană fizică, proprietar al unui autoturism pe care-l închiriază, persoană fizică simplă, neautorizată, fără cod fiscal, ar trebui să emită factură pentru chirie de exemplu. Asta pentru regulile de facturare de la art.319 se aplică oricărei persoane impozabile. Și art.266 CF spune că persoană impozabilă este - persoana fizică, grupul de persoane, instituția publică, persoana juridică, precum și orice entitate capabilă să desfășoare o activitate economică.
Persoana fizică, care nu a devenit deja persoană impozabilă pentru alte activități, se consideră că realizează o activitate economică din exploatarea bunurilor corporale sau necorporale, dacă acționează ca atare, de o manieră independentă, și activitatea respectivă este desfășurată în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate, în sensul art. 269 alin. (2) din Codul fiscal
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Tomac: asta am zis si eu ca platitorul venitului ii retine impozitul si il declara prin D100, adica Danescud.
Danescud a scris :"daca il introduc in salariati, imi preia in 112 impozitul pe venit retinut, dar nu pot introduce TVA iar daca il introduc in intrari, imi preia in D300 dar nu in 112. Nu stiu cum sa operez in saga.",
iar eu i-am scris: cumperi drepturi de autor si in acest caz ii retii impozitul pe venit si il declari prin D100. Factura o lucrezi prin intrari cu tva. EL isi va plati celelalte taxe aferente veniturilor din drepturi de autor. Nu ai tu treaba cu D112."
Imi scapa mie ceva in legatura cu D112?!
Multumesc!
Danescud a scris :"daca il introduc in salariati, imi preia in 112 impozitul pe venit retinut, dar nu pot introduce TVA iar daca il introduc in intrari, imi preia in D300 dar nu in 112. Nu stiu cum sa operez in saga.",
iar eu i-am scris: cumperi drepturi de autor si in acest caz ii retii impozitul pe venit si il declari prin D100. Factura o lucrezi prin intrari cu tva. EL isi va plati celelalte taxe aferente veniturilor din drepturi de autor. Nu ai tu treaba cu D112."
Imi scapa mie ceva in legatura cu D112?!
Multumesc!
tu ai zis cu totul altceva, ar trebui sa te controlezi.
roncovf : te rog eu mult, mai citeste tot ceea ce i-am scris eu! Cum adica sa ma controlez, ca nu inteleg?
- nu pricepi ca nu se declara prin 100 (asta a fost 3 luni in 2018), ci se declara prin 112
- faptul ca ii factureaza cu tva e o alta chestiune si trebuie introdus 4426 prin note contabile si chiar in jurnalul de cumparari
- faptul ca ii factureaza cu tva e o alta chestiune si trebuie introdus 4426 prin note contabile si chiar in jurnalul de cumparari