persoane juridice afiliate
persoane juridice afiliate
as dori un pic de ajutor, nu prea inteleg cum este cu pers afiliate
o persoana detine, ca asociat unic 2 SRL-uri , neplatitoare de tva
se considera afiliate?
o persoana detine, ca asociat unic 2 SRL-uri , neplatitoare de tva
se considera afiliate?
Re: persoane juridice afiliate
Da, dacă efectuează tranzacții între ele.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Doar din curiozitate. O persoana poate fi asociat unic la doua societati comerciale, nu cumva la una trebuia sa mai fie asociat cu cineva?
S-a eliminat restrictia asta. De anul trecut poti fi asociat unic in mai multe SC.
da, s-a eliminat, poti avea cate SRL vrei ca unic asociat
dar se considera ca aceste firme sunt persoane afiliate?
dar se considera ca aceste firme sunt persoane afiliate?
@almasanc: Nu cred .. de exemplu, eu am o firma de contabilitate (neplatitoare de TVA) si sotia o firma de IT (platitoare de TVA) - ambele microintreprinderi .. lunar tai factura de prestari servicii contabile (50 de lei) catre firma sotiei (iti dai seama ca nu a vrut sa angajeze alt contabil) ..
.. La firma sotiei, cand depun 394 bifez ca "au fost efectuate operatiuni cu persoane afiliate in perioada de raportare" .. momentan nu "ne-a cautat" nimeni de la ANAF .. cat despre implicatiile fiscale .. nu-mi dau seama (in situatia mea) care ar fi .. Dar, daca m-as apuca sa facturez intre firme sume serioase sau sa tranzactionez diverse bunuri, banuiesc ca s-ar naste ceva probleme in cazul unui control ! 

Daca facturezi 50 de lei/luna, pentru ca firma sotiei desfasoara o activitate mica, ce implica un volum mic de activitate pentru tine ca si contabil, nu ar fi un mare deranj in cazul reconsiderarii activitatii de catre inspectorii ANAF, dar daca facturezi cei 50 de lei, pentru un volum foarte mare de activitate (sute de documente, un numar semnificativ salariati, etc.), fiscul ar putea sa aprecieze ca, dat fiind faptul ca cele doua firme fiind persoane afiliate, pretul facturat este mult prea mic fata de pretul facturat unui alt client din portofoliu firmei de contabilitate. In acest caz, inspectorii pot sa-ti reconsidere venitul in vederea impozitarii si daca este cazul si al TVA. Identic se poate intampla si in cazul in care ai factura lunar o suma exagerat de mare catre firma sotiei, dar volumul nu o impune. Doar ca in aceast caz s-ar dispune un control la firma sotiei si reconsiderarea ar fi efectuata acolo. Cazul prezentat poate fi transpus in orice alta situatie, in care au loc tranzactii intre parti afiliate.
Eugen Pintea
@pinteae: De acord .. dar in cazul meu exista lunar o factura de prestari servicii catre o firma din US (suma nu are relevanta) si pe intrari 3-4 facturi de prestari servicii (subcontractori) .. un extras pe valuta, unul pe lei si un stat de salarii (un singur salariat - sotia). Atat, fara nicio alta cheltuiala .. efectiv, evidenta pe luna imi ia maxim 30 de minute ... As fi putut factura si 10.000 de lei pe luna servicii contabile, dar eu zic ca varianta asta ar fi si mai "nociva" .. Acum, daca dvs. ati putea sa-mi dati un sfat in aceasta privinta v-as fi recunoscator .. ca m-am perpelit rau de tot cu situatia asta (sa fie corect pentru toata lumea - si pentru firme si pentru ANAF) si nu am ajuns la nicio concluzie - adica am ajuns - 50 de lei/luna
! .. Nu mi se pare normal nici sa angajeze alta firma de contabilitate .. ar fi culmea ! 

Asa cum am spus anterior, daca activitatea clientului este nesemnificativa, din punct de vedere al volumului de documente prelucrate, facturarea tarifului de 50 lei/luna nu reprezinta un risc fiscal ridicat. In cazul tau, consider ca nu trebuie sa-ti faci mari griji. Probabil ca mai ai si alti clienti, cu un volum de activitate comparabil cu cel descris de tine. Riscul fiscal ar putea fi generat de diferenta de tarif intre tarifele practicate in cazul celor doua firme.
Eugen Pintea
@pinteae : Va multumesc pentru parere ! .. este linistitoare in cazul meu !
.. numai bine !