salariu + contract de management

amarieic160

salariu + contract de management

#1 Mesaj de amarieic160 »

buna ziua.
am o situatie la o societate in sensul in care un angajat are un contract de munca incheiat pe o perioada nedeterminata cu timp partial de 2 ore pe zi, si administratorii mai doresc in afara de asta sa-i mai incheie si un contract de management aceluiasi salariat.
se inregistreaza undeva contractul?, salariatul fiind roman;
se plateste 16% impozit pe venitul din contract, suma ce este retinuta de societate iar aceasta plateste impozitul in numele persoanei respective.
Intrebarea mea este daca se mai plateste si altceva in afara de 16%, in conditiile in care se pastreaza si contractul de munca pe 2 ore.
A doua intrebare este daca poate avea 2 relatii contractuale cu societatea, sau contr de management impune incetarea c de munca cu timp partial?
Multumesc frumos pentru informatii.

pintiliem

#2 Mesaj de pintiliem »

Conform Legii contractului de management 66/7 octombrie 1993, art. 9, Contractul de management se incheie in forma scrisa si se depune, impreuna cu semnaturile managerilor, spre inregistrare, la Oficiul Registrului comertului in a carui raza teritoriala se afla sediul societatii comerciale.
Managerul este platit, cf. art 15, prin acordul partilor, dupa cum urmeaza:
a) o plata lunara care sta la baza drepturilor cuvenite privind vechimea in munca, asigurari sociale si pensie, stabilite potrivit legii;
b) participarea la profitul unitatii, stabilita in raport cu gradul de realizare a obiectivelor convenite in contractul de management.
Pentru intarirea raspunderii managerului, din cota de participare la profitul societatii, care-i revine acestuia, 50% va fi investit in actiuni la societatea comerciala.
Pe perioada contractului, managerul beneficiaza de toate drepturile prevazute de Codul muncii pentru salariatii angajati pe perioada nedeterminata.

Legea Societatilor Comerciale 31/1990 (modificata cu Ordonanta de Urgenta 82/28.06.2007) vine cu informatii clarificatoare:
"Art. 152. - (2) Remuneratia directorilor, obtinuta in temeiul contractului de mandat, este asimilata din punct de vedere fiscal veniturilor din salarii si se impoziteaza potrivit legislatiei in materie.
(3) Prin derogare de la art. 5 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, remuneratia directorilor obtinuta in temeiul contractului de mandat este asimilata salariului, din punctul de vedere al obligatiilor decurgand pentru director si societatea comerciala din legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, inclusiv dreptul de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, legislatia privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, precum si din legislatia privind asigurarile de sanatate."

Probabil ar trebui sa se renunte la contractul de munca cu timp partial pentru ca nu-si mai are rostul.

amarieic160

#3 Mesaj de amarieic160 »

mersi frumos pintiliem, cred ca ai dreptate - contractul ala nu isi mai are rostul.

iacobanl552

#4 Mesaj de iacobanl552 »

revenind la subiectul contract de management..
ce mai este nou..? s-a schimbat ceva? este vazut in 2007/2008 decat ca pe un ct de prestari sv si impozitata persoana doar cu 16% ..?
multzam, astept ca de obicei cu interes, persoane care s-au lovit de asa ceva..

iacobanl552

#5 Mesaj de iacobanl552 »

buna ziua,
ma ajuta cineva cu date despre un ct de management? cum se inregistreaza dpdv contabil?
inteleg ca este ca un ct de prestari servicii
si ca impozitul este cu retinere la sursa
voi ce conturi folositi? sau nu are nimeni asa ceva? pls! este urgent! ajutati-ma! astazi trebuie sa dau un raspuns neaparat

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Un contract administrare/civil poti sa-l introduci la "fisier"->"salariati"->aici se selecteaza la "tip" contractul dorit. Generarea se face o data cu statul de plata. Statul apare tot la "operatii"->"state salarii" in fila de langa "permanenti", adica in fila "colaboratori, contracte administrare / civile", si este contabilizat automat, vezi "N.C".
Nu stiu daca de aceasta ai nevoie, dar daca da atunci foloseste pasii de mai sus.

iacobanl552

#7 Mesaj de iacobanl552 »

multumesc mult
acum sa caut in ce conditii se face acel ct civil cu 16%.. de fapt ma intereseaza ct management, si nu administrare :shock:

iacobanl552

#8 Mesaj de iacobanl552 »

Buna ziua
am o problema

La o administratie (alta decat din bucuresti)
mi a acceptat contract de management si cu retinere la sursa 16% impozit, ulterior inregistrand si decl 205

Discutand cu cei de la finante din bucuresti, imi spun ca nu este in regula, ca se retin toate contributiile, ca la un contract de munca normal, deoarece intra pe venituri asimilate salariilor

atunci ce sens isi mai are contractul de mandat/administrare/management sau cum se mai numeste

care este prins la art. 52 Cod Fiscal alin.1 lit.c ), art. 52 Cod Fiscal alin.2, 3. ?
daca cei de la administratie ma trimit la art 55?

nu mai inteleg nimic..
ideea este ca doresc o varianta de reducere a costurilor pt incadrare in buget..

va rog am nevoie de o parere urgent! multumesc

Scrie răspuns