Intrari in valuta

mateescua852

Intrari in valuta

#1 Mesaj de mateescua852 »

Buna ziua,
Am o mare rugaminte....sa ma indrume si pe mine cineva adica pasii care trebuie parcursi pentru inregistrarea unei fact.in valuta.
Mentionez ca pe factura am 2 articole(marfa) cu preturi diferite....si la valoarea marfii se mai adauga taxe vamale, transport......la toate aceste se aplica 19% ptr.tva.
Am fact separata pt. taxa vamala si tva si separat pentru transort.
Va rog sa-mi spuneti ce anume trebuie sa inregistrez la pozitia tarifara(aceasta este numai pentru transport?) -daca inregistrez transportul numai in casuta "repartizat eur" mai este necesar sa inregistrez si in pozitii tarifare si in facturi asociate(transport)....
Si inregistrez separat cele 2 articole ....fiecare cu pretul ei si separat pe nedefinite taxa vam si tranportul sau cum......ca am incercat si sumele sunt eronate...cred ca nu inregistrez cum trebuie.......va rog mult.
Cu multumiri

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Draga incepatorule,
Uite cum se solicita ajutorul:
Am importat din stat necomunitar marfuri/bunuri cu tx vamale si transport de marfuri.

Acum:
Transportul se trece in facturi asociate si acolo se alege valuta in care este factura, cursul de schimb, si TVA IN LEI.
Factura pentru tx vamala este nesemnificativa, pentru ca tx vamale si TVA-ul se vor duce in conturile prestabilite.
Tx vamala se adauga procentual sau manual in fiecare coloana asa cum cere introducerea respectivei facturi in SAGA.
Pozitia tarifara - sincer nu am folosit-o si nici nu stiu la ce foloseste - dar in rest daca faci asa cum ti-am scris mai sus vei reusi. Dupa validarea importului (nu alegi T de la TAXARE INVERSA in partea de sus, ci lasi simplu NECOMPLETAT la TIP) apasand pe NC vei vedea NC pe care ti-a facut-o si daca este multumitoare.
Revino! daca ai nelamuriri.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciobanui711

#3 Mesaj de ciobanui711 »

Unde se introduce procentul de taxa vamala? Eu nu il gasesc... :(

ciobanui711

#4 Mesaj de ciobanui711 »

Curios este ca am mai avut o intrare in valuta in dec.07 si acolo in nota contabila imi apare taxa vamala. Acum chiar nu imi dau seama cum sa o inregistrez.

ciobanui711

#5 Mesaj de ciobanui711 »

Gata m-am descurcat. Furnizorul nu era bine definit.

oprear522

TVA la taxe vamale

#6 Mesaj de oprear522 »

Buna ziua,
Am o factura de import extracomunitar cu cheltuielile de transport incluse in aceeasi factura cu produsele. Am achitat 1074usd per total (incluzand deci si transportul 197 usd). Dupa introducerea cheltuielilor de transport in coloana "repartizat" euro sau lei totalul facturii nu contine si valoarea transportului (197 usd). Astfel in momentul efectuarii platii prin contul 5124 nu pot plati si transportul.
In plus, la taxele vamale repartizate pe produse se calculeaza si TVA care este adaugat in TVA-ul facturii.
Se fac alte inregistrari sau este un bug?

Multumesc
Razvan

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Introduceţi transportul prin facturi asociate şi folosiţi poziţiile tarifare dacă aveţi mai multe poziţii în DVI.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

oprear522

#8 Mesaj de oprear522 »

Multumesc tomac pentru raspuns.
Deja cred ca imi prind urechile :))
Am introdus transportul prin Facturi Asociate. Nu imi adauga la suma de plata in valuta si valoarea transportului (coloana Neachitat E - deci nu pot achita intreaga factura) si in plus imi repartizeaza valoarea transportului eronat.
Ce ma mai sfatuiti?

cristeae

#9 Mesaj de cristeae »

buna, ma confrunt cu aceeasi problema, am incercat multe variante, dar nu am reusit, acum ma ocup de declaratii si dupa aceea o sa incerc din nou, parerea mea este ca programul are hiba, o sa revin

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Procedati astfel:
- intrati la Operatii - Intrari valuta
- adaugati o intrare de la furnizorul respectiv
- apasati butonul "Facturi asociate"
- adaugati numarul facturii. moneda in care s-a emis factura, cursul, si valoarea in valuta a transportului, iar la tip lasati "Factura". Datele despre
- salvati si iesiti din ecranul de facturi asociate pentru a reveni la cel de intrari valuta
- incepeti sa introduceti bunurile de pe factura, fara a introduce ceva pe coloana repartizat. Veti vedea ca pe masura ce salvati se va completa automat si acea coloana
- cind terminati validati.

cristeae

#11 Mesaj de cristeae »

Tomac, am urmat indrumarile tale, am sters tot si am inregistrat din nou, intr-adevar imi repartizeaza automat, dar valoarea facturii externe este mai mica cu transportul repartizat. Sper sa citesti acest mesaj, am sa incerc sa inregistrez prin aviz. Multumesc pentru sfaturi.

tomac

#12 Mesaj de tomac »

Intrati si faceti plata din banca sau casa in valuta. O sa va apara 2 linii: una cu factura de bunuri si una cu valoarea transportului.

paturcai

#13 Mesaj de paturcai »

Atentie la cum solicitati ajutorul!
TomaC a explicat - in stilul lui binecunoscut - foarte limpede cum se asociaza facturile de transport IN SITUATIA IN CARE EXISTA FACTURI SEPARATE DE TRANSPORT.
Adica:
- Am o factura de marfa
- Am o factura de transport care a transportat acea marfa.
Ceea ce TomaC a explicat mai sus este situatia in care sunt doua facturi diferite: una de marfa si una de transport.
In cazul in care PE ACEEASI FACTURA ultima pozitie din factura - dupa produse - ESTE TRECUT TRANSPORTUL, acesta se repartizeaza proportional DE MANA - il fac cu calculatorul de birou - si trec noua valoare a marfii INCLUSIV transportul.
Ai aici cum se face:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... oportional

padured610

#14 Mesaj de padured610 »

Am si eu o nelamurire:

Import extracomunitar, sa luam 1 bucata ca e mai simplu:

pret valuta 100, incluzand transportul, fiind facturat de furnizor
pret lei 300
valoare statistica cf DVI 500 lei
diferenta apare la "Repartizat". Nu pot face sa dispara, sunt legate intre ele.

Rezulta NC:
371=401 500 lei
4426=462 TVA aferent

Problema e ca produsul a costat doar 300 lei, si in urma platii ramane sold la 401???

Multumesc

paturcai

#15 Mesaj de paturcai »

Ceva este in neregula la modul in care pui problema:
Din cele scrise mai sus am urmatoarea situatie:
Import extracomunitar:
PRODUS 1 BUC X 100 USD x 3 lei/USD = 300 lei
Am transport separat (elemente pentru valoare poz. 12 din DVI) in valoare de 200 lei, pe care il trec apasand butonul FACTURI ASOCIATE buton care se afla in mijlocul ferestrei in partea dreapta.
Desigur ca nu am ales ultima coloana "T" (taxare inversa).
Ia sa vedem NC facute de SAGA:
371.XX = 401.YY pentru 300 lei (YY = furnizorul extern de marfuri)
371.XX = 401.ZZ pentru 200 lei (ZZ = furnizorul de transport)
4426 = 462 pentru 95 lei
Cei 500 de lei priviti ca fiind o datorie catre 401 este corecta.
Nu vad nicio eroare!
Tu vezi?

Scrie răspuns