Teren vandut cu constructii nefinalizate

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
chirilar140

Teren vandut cu constructii nefinalizate

#1 Mesaj de chirilar140 »

Buna ziua. Entitatea X a construit 2 duplexuri in vederea vanzarii. Toate cheltuielile s-au inregistrat in contul 331, dar nu s-a facut receptia lucrarii. In luna 3 s-a vandut terenul pe care au fost construite aceste duplexuri (teren vandut cu taxare inversa deoarece amandoua entitati sunt platitoare de TVA), teren evaluat de un evaluator autorizat. Cum procedam cu soldul din 331, avand in vedere ca terenul s-a vandut?
Entitatea ce a cumparat terenul este afiliata. Am inregistrat terenul cumparat in contul 371.analitic, dar cum evidentiem constructiile in contabilitate?
Ma puteti ajuta cu o monografie contabila pentru ambele entitati?
Multumesc mult!

tomac

Re: Teren vandut cu constructii nefinalizate

#2 Mesaj de tomac »

Adică ați vândut terenul și construcțiile nu?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chirilar140

#3 Mesaj de chirilar140 »

@tomac Da. Va rog imi puteti explica cum trebuia procedat?

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Pentru edificarea constructiilor, firma vanzatoare este titulara de autorizarie/autorizatii de construire. Pentru a continua lucrarile, firma cumparatoare trebuie sa devina titulara a autorizatiei/autorizatiilor. Ca atare, intre cele doua firme trebuie sa fie incheiat un act de cesiune, in forma autentica, prin intermediul careia se cesioneaza drepturile conferite de autorizatie/autorizatiile de construire. La momentul cesiunii trebuie transferata valoarea constructiilor, intre cele doua firme, pe baza de factura, la valoarea costului de productie.
Eugen Pintea

chirilar140

#5 Mesaj de chirilar140 »

@pinteae S-a incheiat la notar actul de cesiune al autorizatiilor de costructie. Inseamna ca in ziua aceea trebuia facuta o factura catre firma care a cumparat terenul, cu valoarea totala din contul 331? Pe ce cont de venit ar trebui facuta facturarea? Multumesc :)

pinteae

#6 Mesaj de pinteae »

Prin contul de venit 702, iar descarcarea o inregistrezi prin articolul 711 = 331.
Eugen Pintea

chirilar140

#7 Mesaj de chirilar140 »

@pinteae va multumesc tare mult pentru ajutor! 🤗

Scrie răspuns