inregistrare factura din ue(bulgaria) in contabilitate

vrinceanul

inregistrare factura din ue(bulgaria) in contabilitate

#1 Mesaj de vrinceanul »

va rog sa-mi spuneti cum se inregistreaza o factura de import marfa din ue(bulgaria) fara tva cu factura separata de transport,in leva

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Cazul 1:
Nu se inregistreaza altfel decat cu TVA inclus in pretul produselor. Ca eu m-am dus pana la bulgari si am achizitionat marfuri pe care le voi revinde contrar cutumelor (export de la Bulgaria la Romania) ma obliga la plata TVA pentru ca furnizorul in declaratia recapitulativa (toti furnizorii UE sunt obligati sa declare exporturile), nu va declara aceasta factura, el o va declara ca o vanzare interna in Bulgaria. In aceasta situatie eu nu pot contabiliza taxare inversa si in aceasta situatie TVA-ul din factura de cumparare intra in costul produselor. Sau ma pot duce si ma pot inregistra in scop de TVA in Bulgaria si pot solicita in Bulgaria recuperarea TVA.
Cursul de schimb se ia la paritatea LEVA = EURO din ziua cumpararii. Cursul de schimb se gaseste LA ACEASTA ADRESA:
http://coinmill.com/BGN_EUR.html#BGN=1
Cazul 2:
In situatia in care am o factura valabila de import din BULGARIA (in aceasta situatie ambele firme sunt platitoare in tara lor de TVA, sunt inregistrate in scop de TVA), ma duc in SAGA la INTRARI-VALUTA, imi aleg ultima coloana "T" (taxare inversa) salvez, apas facturi asociate (pentru transport) si completez ce mi se solicita , salvez iar in partea de jos imi trec normal produsele si preturile tinand cont de cursul de la adresa de mai sus.
Curios ca ei au facut o factura externa in LEVA......foarte curios.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

cotanc

#3 Mesaj de cotanc »

in legatura cu acest transport din ue
am o factura de transport emisa separat de la acelasi furnizor din ue
o inreg. la facturi asociate la intrari valuta,
intrebarea :trebuie ca si la aceasta factura sa am 4426 la 4427

alta intrebare daca pretul transportului apare pe aceeasi factura cu marfa am mai intaii un total (doar marfa) apoi transportul si ultimul rand total (marfa + transport)
cum inregistrez transportul? la facturi asociate? transportul trebuie sa-mi intre in costul marfii si tot asa daca inregistrez la facturi asociate doar bucatica de transport nu calculeaza bine TVA

AJUTOR
multumesc

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Prima problema:
Factura de transport se asociaza intr-adevar la facturile de import.
Nu, nu se face taxare inversa la factura de transport, dupa ce vei face importul (si vei asocia factura de transport) dupa validare vei vedea si cum va conta SAGA acest transport.

A doua problema:
Transportul care se afla pe aceeasi factura cu produsele se repartizeaza proportional (valoric) si intra in costul produselor importate:
Marfa 1.......... = 116 EUR
Marfa 2.......... = 129 EUR
Total marfa..... = 245 EUR
Transport........ = 38 EUR
TOTAL FACTURA= 283 EUR
Repartizare transport:

116+
129
245
Repartizare(38/245)x129 = 20,01 EUR
si respectiv(38/245)x116 = 17,99 EUR
20,01 + 17,99 = 38 EUR

Marfa 1 = 116 + 17,99 = 133,99 EUR
Marfa 2 = 129 + 20,01 = 149,01 EUR
TOTAL FACTURA = 133,99 + 149,01 = 283 EUR
Si va calcula bine si TVA, crede-ma!

Cu placere,
112 Pompierul salvator SMURD
:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

farcasv

factura lemne

#5 Mesaj de farcasv »

buna seara.
societatea cumpara lemne din bulgaria cu taxare inversa. Problema este ca o anumita cantitate de lemne s-a folosit in scop propriu(pierderi, incalzire, anexe). cum se poate inregistra aceasta miscare de marfa?
va multumesc

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Daca folositi si partea de stocuri; prin Operatii - Transferuri. Daca nu folositi partea de stocuri, prin articole contabile.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns