tva de rambursat

ignata

tva de rambursat

#1 Mesaj de ignata »

Buna ziua,
Am control ptr rambursare de tva aferent lunii decembrie 2007 si sunt in situatia in care organul de control ma obliga la aplicarea masurilor de simplificare TI(fiind vorba de lucrari de instalatii) ptr o operatiune inreg cu tva (eu sunt in situatia cumparatorului).Organul de control nu imi ramburseaza suma de 10000 lei, suma reflectata in soldul ct 4424.
Dupa corespondenta fireasca cu furnizorul am procedat in felul urmator:
401 - 4426 10000 stornare iar suma o inscriu in dec de tva la rd 12 si respectiv 23 .Dar cum diminuez soldul ct 4424? Unde nu respect prev leg.

paturcai

Re: tva de rambursat

#2 Mesaj de paturcai »

ignata scrie:Buna ziua,
Dupa corespondenta fireasca cu furnizorul am procedat in felul urmator:
401 - 4426 10000 stornare iar suma o inscriu in dec de tva la rd 12 si respectiv 23 .Dar cum diminuez soldul ct 4424? Unde nu respect prev leg.
Se inchide prin cheltuiala:
635 = 4424
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ignata

#3 Mesaj de ignata »

Multumesc ptr raspuns, insa nu are de ce sa ajunga in ct 635 o suma pe care statul nu o ramburseaza dar nici eu nu o platesc furnizorului.
Analizand prob mai atent cred ca diminuarea obligatiei de plata catre furnizor poate fi facuta din ct 4424 si asta ptr ca tva-ul deductibil aferent acelei facturi in prezent se reflecta in sold ct 4424.
Ce ziceti?

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Eu zic asa:
Daca soldul lui 4424 era neafectat de stornare, atunci trebuie trecut pe cheltuiala pentru ca totusi suma pe care eu i-am platit-o furnizorului includea si TVA-ul. (Asta in situatia in care plata s-a efectuat).
In a doua situatie in care stornarea s-a facut de acord cu furnizorul (si nu s-a efectuat plata) atunci nu mai este nicio problema:
Inregistrarea initiala:
cls 3 = 401.....10 lei
4426 = 401......2 lei
Total factura = 12 lei
Stornarea TVA aferenta:
4426 = 401....- 2 lei
In situatia de mai sus furnizorul va emite factura in rosu pentru TVA aferenta.

Repet: daca plata s-a efectuat si furnizorul refuza sa restituie TVA aferenta in aceasta situatie se trece pe cheltuieli suma aferenta TVA.
In situatia in care furnizorul recunoaste greseala si face factura de storno, trebuie sa restituie si banii aferenti TVA ca suma necuvenita.
La primirea banilor se va inregistra in Banca:
- 401 = - 5121 (deci cu minus)
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ignata

#5 Mesaj de ignata »

Multumesc ptr precizari

brindusc

#6 Mesaj de brindusc »

Buna ziua,
Doresc sa depun cerere de rambursare tva, care nu provine nici din achizitii, nici din import.
Intrebarea mea este: voi folosi tot cererea 318?
Oare mai am nevoie de vreun document?

Va multumesc.

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Din simpla curiozitate. Din ce provine? Stornare factura emisa?

brindusc

#8 Mesaj de brindusc »

In decursul anului am avut livrari intracomunitare, scutite de tva cf. legiin571/2003 art. 143 pct.20.
Poti sa-mi raspunzi la intrebare?

Multumesc

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Totusi ce treaba ai tu cu rambursare daca ai facut livrare intracomunitara?

brindusc

#10 Mesaj de brindusc »

Hai sa mai explic odata, ca poate nu m-am exprimat corect.
In decursul anului am avut livrari intracomunitare scutite de tva, nu prea am avut alte lucrari a rezultat tva de recuperat mai mare decat tva de plata, adica am tva suma negativa destul de mare, pe care doresc s-o recuperez. Ptr. acest lucru stiu ca trebuie sa depun declaratia 300 bifat ca solicit rambursarea soldului sumei negative de tva, cat si o cerere de rambursare tva, pe care nu stiu cum s-o complectez in cazul in care este 318 le. Sunt pentru prima oara in aceasta situatie, si chiar nu stiu ce sa fac. Deci daca vrei sa ma ajuti bine, daca nu......nu.
Oricum eu iti multumesc.
O zi buna.

fagarasa176

#11 Mesaj de fagarasa176 »

E de ajuns doar bifa in D300 din cate stiu nu se depune nici o cerere....o sa vina control
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

brindusc

#12 Mesaj de brindusc »

Multumesc

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Scuze dar atunci tot din achizitii ai de rambursat, nu vreu sa fiu rau nu de aceea ti-am pus intrebarile respective.
Oricum pentru 318 nu o sa vina in control, ci mai degraba o sa-ti compenseze cu alte contributii si vor venii in control ulterior (la mine n-au venit de 2 ani).

brindusc

#14 Mesaj de brindusc »

Multumesc balazse.
Dar daca nu am nimic cu care sa compensez, adica nu am nici o datorie la stat. In cazul acesta imi da bani fara control? Sau de control oricum nu scap?

balazse

#15 Mesaj de balazse »

Sunt doua posibilitati:
- iti trimit banii inapoi;
- iti vor compensa automat luna urmatoare cu vreo contributie, chiar la salarii.
Pentru acea suma nu o sa-ti vina in control prea repede, poate cand va fi timpul pentru control de fond.

Scrie răspuns