inregistrare factura intracomunitara

iancuv98

inregistrare factura intracomunitara

#1 Mesaj de iancuv98 »

Va rog daca puteti s-mi dati si mie un sfat pentru ca din ce am citit pe forum nu ma descurc.
Am urmatoarea situatie:am achizitionat din Austria piese de schimb pentru o combina si am luat si bonuri de motorina in deplasare cu euro din buzunar si acum nu stiu cum este legal sa inregistrez factura si euro cu care am venit aport in societate,cum fac receptia pieselor si a motorinei consumate factura find scrisa in limba germana,ce se intampla cu TVA ,pentru ca nu este prins in factura ?

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Facturile care sunt fara TVA, se inregistreaza la INTRARI VALUTA, iar pe ultima COLOANA se alege T (taxare inversa).
Atentie! Doar facturile. Se pune cursul BNR din ziua intrarii in tara, iar daca plata s-a facut numerar se alege cursul de pe documentul de plata.
Pentru motorina consumata se face un decont de mana care va fi de fapt anexa unui RAPORT privind necesitatea deplasarii pentru achizitionarea de piese de schimb, bla, bla, bla.
Toate cheltuielile ocazionate pentru aceasta delegare se considera cheltuieli de delegare (deplasare) si se inregistreaza in contul 625.
Diurna aferenta delegarii este de 30 EUR/zi (cursul BNR este valabil pentru data intocmirii decontului).
Inregistrarea facturii in INTRARI VALUTA se face cam la fel cu inregistrarea unei cumparari la INTRARI; difera doar ultima coloana la care se alege (se da click - nu ENTER - pe ultima coloana si se alege T--->taxare inversa).
Exista pe forum un CONTRACT DE IMPRUMUT pentru sume in lei si valuta, il completezi, faci o depunere in valuta in contul 5314.XXXX pentru suma in EUR si gata.
Ai aici contractul:
http://sagasoft.ro/forum/viewtopic.php? ... t=imprumut
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

iancuv98

#3 Mesaj de iancuv98 »

Multumesc mult pentru raspuns.

iancuv98

#4 Mesaj de iancuv98 »

am inregistrat fact intracomunitara prin panoul intrari in valuta dar nu se regaseste in declaratia 394 , nu inteleg cum as putea face bonul de consum ( fiind piese de schimb)

paturcai

#5 Mesaj de paturcai »

iancuv98 scrie:am inregistrat fact intracomunitara prin panoul intrari in valuta dar nu se regaseste in declaratia 394 , nu inteleg cum as putea face bonul de consum ( fiind piese de schimb)
Dupa ce factura a fost introdusa se si valideaza ca sa se faca nota contabila.
Asta ar fi prima chestiune.
A doua ar fi:
Cu siguranta ca factura este aferenta lunii IUNIE 2008 si nicidecum lunii IULIE 2008, pentru ca altfel nu s-ar putea vedea in declaratia 390.
A treia chestiune:
Si desigur furnizorul tau este un furnizor INTRACOMUNITAR recunoscut ca facand parte din Uniune.
Daca la tara furnizorului ai ales bine tara, atunci decl 390 nu are de ce sa nu vada factura.
Si ultima si cea mai importanta:
Desigur ca ai ales perioada de declarare semestrul 1 anul 2008
Iar ultima si cea mai interesanta:
Ce sa caute un furnizor intracomunitar in declaratia 394, daca el trebuie declarat cu declaratia 390?
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

tomac

#6 Mesaj de tomac »

La intrări valută nu există, deocamdată, butonul de generare a bonurilor de consum sau de dare în folosință a obiectelor de inventar.
Pentru acestea faceți înregistrarea consumului în articole contabile utilizând formulare tipizate.
Așa cum spune paturcai, achizițiile intracomunitare nu se declară în D394. Vedeți pe forum subiectul deschis pe marginea acestei declarații.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

iancuv98

#7 Mesaj de iancuv98 »

Inregistrarea respectiva imi apare in declaratia 390,si la verificarea furnizorului in scopuri de TVA imi spune ca nu figureaza ca platitor de TVA.
Nu stiu daca trebuie sa depun declaratia 301,in declaratie imi apare TVA datorat corespunzator facturii de intrare in procent de19 %,este necesar sa platesc acest TVA ?
Este pentru prima data cand fac o receptie intracomunitara.
Exista si alta optiune de a face receptia sa nu ma mai complic cu receptia intracomunitara ?

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Achizitiile de la neplatitori de TVA din comunitate, nu le declari in D390. Inregistreaza acea factura fara taxare inversa. O inregistezi ca factura normala punind, inainte de validare, TVA zero (in antet).

iancuv98

#9 Mesaj de iancuv98 »

Am facut asa cum m-ati sfatuit ,la intrari in valuta am selectat varianta <F> nu cea cu taxare inversa<T> si in rubrica TVA am trecut 0.

Mai am nevoie de o lamurire: eu trebuie sa depun declaratia 311 ?daca da ar trebui sa bifez varianta <persoane care nu sant inregistrate in scopuri de TVA >,alegand aceasta varianta in declaratie imi apare TVA datorat in valoare de 19 % din baza de impozitare,o fi corect ?

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Nu exista declaratia 311. Probabil te referi la decont 301.
Daca esti inregistrat in scopuri de TVA in Romania, nu ai obligatia sa depui acest decont.

iancuv98

#11 Mesaj de iancuv98 »

Ai dreptate am gresit ,ma refeream la decontul 301,nu inteleg totusi de ce programul imi duce inregistrarea intracomunitara in decontul 301 si imi calculeaza TVA de plata.

iancuv98

#12 Mesaj de iancuv98 »

Spuneti-mi si mie va rog ,in situatia unei achizitii intracomunitare pentru piese de schimb in care furnizorul nu este platitor deTVA,deci nu mi-a inscris pe factura TVA trebuie sa depun ceva declaratii suplimentare pentru sfarsitul de luna?

iancuv98

#13 Mesaj de iancuv98 »

Daca ma poate lamurii si pe mine cineva in legatura cu o achizitie intracomunitara (Austria )pentru care am trecut in declaratia 390 la cod operator ATA 3800,cu toate ca pe factura pe langa denumirea firmei mai este scris urmatoarele:
ORFANDL(denumirea firmei )
LANDMASCHINEN KRAFTFAHRZEUGE
3800 Gopfritz/Wild,Wiesenweg 4
La finante imi spune ca am cod operator gresit,oare trebuia sa trec la cod operator doar 3800 in loc de ce am trecut eu ATA- 3800 ?

tomac

#14 Mesaj de tomac »

Codul de TVA pentru Austria e ceva de genul "U-12233445" verificati pe factura sa aveti "Uid" acesta fiind numarul de TVA. Ceea ce ati introdus e mai degraba codul postal al localitatii operatorului.

iancuv98

#15 Mesaj de iancuv98 »

Multumesc mult pentru indrumare ,am gasit pe factura codul UID corect si am reusit sa predau declaratia.

Scrie răspuns