vanzare auto amortizat integral

Mesaj
Autor
davidm185
Mesaje: 10
Membru din: Mie Iun 05, 2019 7:38 pm

vanzare auto amortizat integral

#1 Mesaj de davidm185 »

SRL doreste sa vanda un autoturism amortizat integral catre administratorul societatii, la valoare peste pretul de achizitie. Societatea a iesit din platitor de TVA la inceputul anului. Ce impozit ar trebui sa plateasca?

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 168
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: vanzare auto amortizat integral

#2 Mesaj de chirigiui509 »

Potrivit doctrinei juridice, contractul se încheie prin negocierea lui de către părți sau prin acceptarea fără rezerve a unei oferte de a contracta iar sediul materiei îl găsim în prevederile art.1182 Cod civil. Potrivit aceluiași act normativ, vânzarea este anulabilă atunci când prețul este stabilit fără intenția de a fi plătit (art. 1665). Dacă legislația nu specifică altfel, tranzacția poate fi anulată atunci când prețul este atât de disproporționat în raport cu valoarea efectivă a bunului încât este clar că părțile nu au intenționat să încheie o vânzare autentică.
Dacă tranzacția are loc între părți neafiliate (art.7 pct.26 Cod fiscal), vânzarea se poate realiza la valoarea stabilită prin contract.
În situația existenței relațiilor de afiliere (cazul prezentat de dumneavoastră) se aplică dispozițiile art.11 alin.(4) Cod fiscal, potrivit cărora tranzacțiile între persoane afiliate se realizează conform principiului valorii de piață. În aplicarea acestor prevederi și a normelor metodologice asociate, valoarea va trebui să fie determinată și probată. Fără a cunoaște "pragurile valorice" de care vorbim, ar fi imprudent să vă sugerăm să aplicați o altă metodă în afara celei de la litera a). Arătăm că o abordare de tip "cost plus" coroborată cu specificul relației de afiliere, în funcție de pragurile valorice, poate genera inclusiv tratamente incidente L.129/2019 (...).

Cu privire la întrebarea dumneavoastră directă, societatea va aplica impozitul pe venitul micro-întreprinderilor (1%) sau profit (16%) așa cum este înregistrată în vector.

Un aspect fiscal important l-ar putea constitui tratamentul taxei, prevăzut de art.305 Cod fiscal (și bănuiala mea este că sensul întrebării dumneavoastră mergea în această direcție). Dacă într-adevăr acesta este miezul întrebării (altfel ar fi fost prea simplu) vă recomand un excelent articol al d-lui prof.univ.dr. Lucian Cernușcă, articol publicat aici https://www.ceccarbusinessmagazine.ro/regimul-contabil-si-fiscal-privind-ajustarea-tva-in-cazul-bunurilor-de-capital-a1523/

Scrie răspuns