facturare impusa
facturare impusa
Buna va supun atentiei o situatie. Un srl incheie un contract cu SC care impune anumite conditii cu privire la facturare .20% avans, 60% la finalizarea lucrarii si 20 % garantie care se va achita la 12 luni de la executie.Teoretic eu cred ca trebuie sa facturez intreaga valoarea a lucrarii dupa intocmirea PV de receptie a lucrarii nu numai 60%.Voiam sa va intreb daca urmatoarele inregistrari sunt corecte:
1. inreg avans 411 = % 419 20 000 si 4427
2. inreg. lucrare executata 411 = %
704 100.000,
419 -20.000,
267 - 20.000
4427
3.la 12 luni incasez garantia 5121 = 267 20000.
Multumesc celor care vor citi si isi vor exprima o parere.
1. inreg avans 411 = % 419 20 000 si 4427
2. inreg. lucrare executata 411 = %
704 100.000,
419 -20.000,
267 - 20.000
4427
3.la 12 luni incasez garantia 5121 = 267 20000.
Multumesc celor care vor citi si isi vor exprima o parere.
-
In cazul contractelor de executie de lucrari garantia nu o retine beneficiarul lucrarii, ci executantul isi deschide un cont de garantii la propria banca, cont din care nu isi va putea scoate banii decat cu scrisoare de deblocare a acesteia de catre beneficiar la finele perioadei de garantie, cont unde beneficiarul vireaza suma reprezentand garantia de buna executie. Conform legislatiei garantia este de 10% din valoarea lucrarii si nu de 20%. Suma de 10% reprezentand garantie de buna executie se restiuie dupa cum urmeaza : 70 % din suma in termen de 14 zile de la data receptiei la terminarea lucrarilor, daca nu au fost obiectii privind calitatea lucrarilor. 30% la finele perioadei de garantie. Facturarea se face pe toata suma. Daca s-a emis factura de avans, la finalul lucrarii se emite o factura care va avea pozitia 1. Storno avans cu suma aferenta cu minus, iar la pozitia 2 suma totala contractata, daca nu cumva s-au facut plati partiale.
Intr-adevar garantia nu este retinuta de beneficiarul lucrarii dar este la dispozitia acestuia desi se afla intr-un cont colateral pe numele furnizorului.
Furnizorul va putea recupera acesti bani (care se afla la dispozitia clientului; in urma expirarii perioadei sau la indicatia clientului, furnizorul va putea sa acceseze acesti bani) dupa perioada stabilita de comun acord cu clientul sau la indicatia acestuia.
Inregistrarile contabile sunt corecte.
Furnizorul va putea recupera acesti bani (care se afla la dispozitia clientului; in urma expirarii perioadei sau la indicatia clientului, furnizorul va putea sa acceseze acesti bani) dupa perioada stabilita de comun acord cu clientul sau la indicatia acestuia.
Inregistrarile contabile sunt corecte.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Dar, nu ai cum sa facturezi separat garantia.
Tu facturezi prestarea de serviciu asa cum este conform contract (conform unui deviz bineinteles anexat), pe factura se poate trece garantie X% in explicatie (dar nu ca articol separat). El trebuie sa plateasca cv facturii in contul curent mai putin garantia, garantia va plati intr-un cont separat deschis despre care banca iti va da un document ca este pentru garantie. Daca el nu va plati garantia atunci va ramane dator, ca nu ti se inchide 4111.
Dar sincer daca exista un contract atunci nu prea are cum sa nu vrea sa facturezi toata prestarea de serviciu, precum sa nu plateasca garantia.
Tu facturezi prestarea de serviciu asa cum este conform contract (conform unui deviz bineinteles anexat), pe factura se poate trece garantie X% in explicatie (dar nu ca articol separat). El trebuie sa plateasca cv facturii in contul curent mai putin garantia, garantia va plati intr-un cont separat deschis despre care banca iti va da un document ca este pentru garantie. Daca el nu va plati garantia atunci va ramane dator, ca nu ti se inchide 4111.
Dar sincer daca exista un contract atunci nu prea are cum sa nu vrea sa facturezi toata prestarea de serviciu, precum sa nu plateasca garantia.
Ai aici o monografie contabila legata de garantie:
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... t=garantie
http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... t=garantie
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
1.Nu există o bază legală anume. Este recomandabil să fie aplicat la valoarea fără TVA.
2.Nu există o bază legale anume. Se plăteşte în cont separat pentru că aşa se asigură executarea acesteia de beneficiar, mult mai rapid şi facil, dacă constructorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale.
3.Este opţional.
2.Nu există o bază legale anume. Se plăteşte în cont separat pentru că aşa se asigură executarea acesteia de beneficiar, mult mai rapid şi facil, dacă constructorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile contractuale.
3.Este opţional.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.