platitor imp. profit?- de cand

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
balaitao

platitor imp. profit?- de cand

#1 Mesaj de balaitao »

depasesc 100.000 eur in septembrie (microintreprindere)
eu trebuie sa depun declaratii trimestrial - sunt cu 2.5%- ce fac in cazul asta tratez luna septembrie ca micro si depun decl. la trimestru ca si pana acum? depun 010 cu 1 octombrie si devine platitoare de impozit pe profit cu 1 octombrie ?dar este corect? nu ar fitrebuit sa depun 010 inainte de a depasi cei 100.000 eur adica cu 1 septembrie? dar in acest caz cum as mai fi putut sa depun decl. icurcatura mare - sau ar fi trebuit sa depun 010 la 01.07.2008? daca este asa vai mama mea....( dar de unde sa stiu ca depaseste plafonul ce sunt mafalda?)
va rog mult sa ma luminati daca puteti-am citit de pe forum asa ca stiu cum sa reglez situatia in contabilitate- termenele ma omoara

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Nu ați citit ce scrie pe forum!
De exemplu aici: http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... reprindere există cel puțin 2 postări ce explică mai mult decât clar cum se face trecerea de la microintreprindere și plătitoare de impozit pe venit la o societate plătitoare de impozit pe profit.
Și e doar unul din topicurile recente. O căutare pe forum după cuvântul microintreprindere întoarce 51 de rezultate pe puțin.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

serbanm815

#3 Mesaj de serbanm815 »

parerea mea este ca trim.3 il tratezi ca micro,calc.si platesti 2.5 %,depui decl.010 ca incepand cu 1.10.2008 treci la imp.profit ,iar la sf.anului recalculezi si platesti imp.profit.

balaitao

#4 Mesaj de balaitao »

multumesc serbanm asa o sa fac este cel mai simplu
tomac citisem topicul respectiv ce nu stiam era cum este mai bine sa fac practic voiam o alta parere mersi oricum

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Nu e chiar așa.
Codul fiscal... art.107^1 scrie: dacă, în cursul unui an fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plăti impozit pe profit luând în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal, fără posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada următoare de prevederile prezentului titlu. Calculul şi plata impozitului pe profit se efectuează începând cu trimestrul în care s-a depăşit oricare dintre limitele prevăzute în acest articol, fără a se datora majorări de întârziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad plăţile reprezentând impozitul pe veniturile microîntreprinderilor efectuate în cursul anului fiscal
Completare:
Norma de aplicare a Codului fiscal pt art.177^1 scrie: 101. În situaţia în care, în cursul anului fiscal, o microîntreprindere realizează venituri mai mari de 100.000 de euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanţă şi management în veniturile totale este de peste 50%, inclusiv, aceasta datorează impozit pe profit începând cu trimestrul în care limita sau ponderea au fost depăşite, luându-se în calcul veniturile şi cheltuielile realizate de la începutul anului fiscal. Contribuabilul va înştiinţa organul fiscal cu privire la modificarea tipului de impozit datorat prin depunerea în acest scop a declaraţiei de menţiuni, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit art.77 din Codul de Procedură Fiscală:

(1) Modificările ulterioare ale datelor din declaraţia de înregistrare fiscală trebuie aduse la cunoştinţă organului fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în termen de 30 de zile de la data producerii acestora, prin completarea şi depunerea declaraţiei de menţiuni.

În concluzie:
- depune 010 in octombrie - 30 de zile de la depasirea cifrei de afaceri de 100.000 EUR
- incepind cu trim.3 calculează impozit pe profit, impozitul pe venit pentru sem.1 fiind considerat plata anticipata in contul impozitului pe profit.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

balaitao

#6 Mesaj de balaitao »

normal ca ai dreptate tomac - ca intotdeauna - imi pare rau dar cateodata chiar nu vad rezolvarea unei situatii desi poate fi evidenta stii cum e nu gasesti un leu te dai cu capul de pereti si a doua zi il ai in fata ochilor
multumesc mult de tot ca nu m-ai lasat sa fac tampenii

vesaa

#7 Mesaj de vesaa »

Redeschid discutia dupa 1 an cu cateva intrebari:

- este necesara vreo setare anume in programul SAGA la trecerea de la macro la micro sau pur si simplu se debifeaza optiunea "microintrepindere" ?

- " impozitul pe venit pentru sem.1 fiind considerat plata anticipata in contul impozitului pe profit."
ce note contabile se fac in acest sens ?

Multumesc
Tudor Ionescu

Sync your files online and across computers with @Dropbox. 2GB account is free! http://db.tt/tKYjpdq

http://www.ajutorcontabil.tk
http://www.webtags.tk

stoicat

#8 Mesaj de stoicat »

vesaa scrie: ....................la trecerea de la macro la micro sau pur si simplu se debifeaza optiunea "microintrepindere" ?

.......................................................................................................
1.Se debifeaza ,,microintreprindere",cand se trece de la micro la macro. :wink:
2.Da
3.Nu se fac NC in plus ,fata de cele generate de program ,parerea mea ,n-am avut o astfel de situatie .

Scrie răspuns