Am nevoie de cateva lamuriri:
Pe bonul(raportul sumar) casa de marcat - am:
rabat 434
total 2424
total marfa 2858
numerar 2424
tva 387
inregistrarea in saga , facuta de mine in iesiri:
marfa 2402+tva 456= total 2858
discount -365-tva69= total- 434
-------------------------------------
2037+ tva 387 = 2424
in note:
4111 707 2401
4111 4427 387
667=4111 364
am avut niste "musafiri" care ma acuza de evaziune fiscala- tva-ul care trebuia virat la stat si inregistrat in 4427 trebuia sa fie 456 ??
Trebuie sa le intorc vizita si nu-mi mai dau seama daca am facut bine sau nu.
Astept ajutor, va rog frumos
TVA -casa de marcat si Rabat -va rog urgent lamurire
-
Există o discordanță totală între ceea ce se întâmplă în practică și legislație. Deși în magazine se utilizează aparate de marcat fiscale, aparate ce permit legal introducerea de reduceri, discounturi, etc. și codul fiscal în textul lui vorbește doar de reduceri fără a menționa documentul pe baza căruia se acordă:
- să plătiți TVA aferent acelei reduceri
- să mergeți în instanță, cu un avocat bun și să cereți recunoașterea bonului fiscal ca document fiscal și implicit recunoașterea reducerii
în normele de aplicare, se inserează ca documente, unice, pe baza cărora se acordă reducerile - factura și cupoanele valorice.Codul fiscal - art.137 scrie: (3) Baza de impozitare nu cuprinde următoarele:
a) rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ, acordate de furnizori direct clienţilor la data exigibilităţii taxei;
În opinia mea, ținând seama de aceste prevederi, aveți ca alternative:Normele de aplicare a CF scrie: Art. 137 al.3
19. (1) În sensul art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, rabaturile, remizele, risturnele, sconturile şi alte reduceri de preţ nu se cuprind în baza de impozitare a taxei dacă sunt acordate de furnizor/prestator direct în beneficiul clientului la momentul livrării/prestării şi nu constituie, în fapt, remunerarea unui serviciu sau livrări. În acest scop în factura emisă se va consemna contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor livrate, fără taxă, pe un rând separat se va înscrie suma cu care este redusă baza impozabilă, care se scade. Taxa pe valoarea adăugată se aplică asupra diferenţei rezultate.
(2) În cazul reducerilor de preţ acordate consumatorului final pe bază de cupoane valorice de către producătorii/distribuitorii de bunuri în cadrul unor campanii promoţionale, se consideră că aceste reduceri sunt acordate şi în beneficiul comercianţilor care au acceptat aceste cupoane valorice de la consumatorii finali, chiar dacă în circuitul acestor bunuri de la producători/distribuitori la comercianţi s-au interpus unul sau mai mulţi intermediari cumpărători-revânzători. Cupoanele valorice trebuie să conţină minimum următoarele elemente:
a) numele producătorului/distribuitorului care acordă reducerea de preţ în scopuri promoţionale;
b) produsul pentru care se face promoţia;
c) valoarea reducerii acordate, în sumă globală, care conţine şi taxa pe valoarea adăugată aferentă reducerii, fără a fi menţionată distinct în cupon;
d) termenul de valabilitate al cuponului;
e) menţiunea potrivit căreia cupoanele pot fi utilizate numai în magazinele agreate în desfăşurarea promoţiei în cauză;
f) instrucţiunile privind utilizarea acestor cupoane;
g) denumirea societăţii specializate în administrarea cupoanelor valorice, dacă este cazul.
- să plătiți TVA aferent acelei reduceri
- să mergeți în instanță, cu un avocat bun și să cereți recunoașterea bonului fiscal ca document fiscal și implicit recunoașterea reducerii
Ultima oară modificat Vin Noi 07, 2008 10:08 am de către tomac, modificat 1 dată în total.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
TVA -casa de marcat si Rabat -va rog urgent lamurire
Am vazut raspunsul.
Multumesc. Dar sincer, nu l-am inteles.
Cum lucrez de acum in colo? ce le spun eu musafirilor, in asa fel sa-i conving ca am dreptate? tva-ul cumulat in raportul casei de marcat, corespunde cu tva-ul declarat si virat.
Sa platesc tva-ul de la discount? In baza la ce document fiscal? In trecut se depunea la Adm. raportul casei de marcat si se specifica: baza, tva, total. La mine aceste cifre se leaga, cu raportul sumar, numai daca tin cont de discount( si de tva-ul lui).
Oricum- au fost tare insistenti.S-au uitat intai in balanta si au vazut finantarea, au cerut decizia- pt. oficiul de spalare a banilor- o aveam; m-au intrebat daca am declarat la oficiu(dar erau sume venite prin banca si le-a declarat banca).
Apoi s-au legat de caiet casa de marcat- exista, s-au oprit la tva- discount, apoi de descarcarea de gestiune si fise de magazie. Cred ca am avut parte de cei mai nesuferiti musafiri. si culmea mai vor sa ne vada o data( amenintandu-ne cat cuprinde).
Multumesc. Dar sincer, nu l-am inteles.
Cum lucrez de acum in colo? ce le spun eu musafirilor, in asa fel sa-i conving ca am dreptate? tva-ul cumulat in raportul casei de marcat, corespunde cu tva-ul declarat si virat.
Sa platesc tva-ul de la discount? In baza la ce document fiscal? In trecut se depunea la Adm. raportul casei de marcat si se specifica: baza, tva, total. La mine aceste cifre se leaga, cu raportul sumar, numai daca tin cont de discount( si de tva-ul lui).
Oricum- au fost tare insistenti.S-au uitat intai in balanta si au vazut finantarea, au cerut decizia- pt. oficiul de spalare a banilor- o aveam; m-au intrebat daca am declarat la oficiu(dar erau sume venite prin banca si le-a declarat banca).
Apoi s-au legat de caiet casa de marcat- exista, s-au oprit la tva- discount, apoi de descarcarea de gestiune si fise de magazie. Cred ca am avut parte de cei mai nesuferiti musafiri. si culmea mai vor sa ne vada o data( amenintandu-ne cat cuprinde).
Sfatul meu, sincer: mergeti la ei cu textul codului fiscal, fara norme 
Primul text citat de mine. Si explicati-le ca acolo scrie ca reducerile nu se cuprind in baza de impozitare apoi explicati ca si casele de marcat permit operarea unor astfel de operatiuni si ca asa cum au constatat si ei sunt cuprinse disctinct in documentul fiscal numit "Raport fiscal" si "Bon fiscal". Eu zic ca daca sunteti suficient de convingatori treceti si de hopul asta.

Primul text citat de mine. Si explicati-le ca acolo scrie ca reducerile nu se cuprind in baza de impozitare apoi explicati ca si casele de marcat permit operarea unor astfel de operatiuni si ca asa cum au constatat si ei sunt cuprinse disctinct in documentul fiscal numit "Raport fiscal" si "Bon fiscal". Eu zic ca daca sunteti suficient de convingatori treceti si de hopul asta.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Sigur colegul TomaC a inteles ca documentul de cumparare contine rabatul.
Eu inteleg ca e vorba de documentul de vanzare.
Si intr-un caz si in celalalt (cumparare vanzare) asa cum TomaC scria ca si conculzie TREBUIE PLATIT TVA.
Ia uite un exemplu de FACTURA intocmita:
1. Laptop ....Buc ....1 x 1.400 lei x 19 % = 266 = 1.666 (1.400+266)
2. Rabat......Buc....-1 x 140 lei x 19 % = -26,60 = -166,60 (140+26,60)
TOTAL FACTURA..............................................= 1.499,40 lei (rd. 1+rd. 2)
Eu nu am intalnit alta situatie......
Eu inteleg ca e vorba de documentul de vanzare.
Si intr-un caz si in celalalt (cumparare vanzare) asa cum TomaC scria ca si conculzie TREBUIE PLATIT TVA.
Ia uite un exemplu de FACTURA intocmita:
1. Laptop ....Buc ....1 x 1.400 lei x 19 % = 266 = 1.666 (1.400+266)
2. Rabat......Buc....-1 x 140 lei x 19 % = -26,60 = -166,60 (140+26,60)
TOTAL FACTURA..............................................= 1.499,40 lei (rd. 1+rd. 2)
Eu nu am intalnit alta situatie......
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Eu sunt sigur ca Toma a inteles despre ce e vorba ...
Numai ca pune o problema foarte subtila, aceea prevazuta la pct 19 din Norme:
Reducerile de pret NU se cuprin in baza de impozitare daca indeplinesc anumite conditii de forma:
- trebuie emisa o factura;
- factura trebuie sa cuprinda 3 randuri:
1.bunurilor livrate fără taxă,
2.pe un rând separat, suma cu care este redusă baza;
3.diferenţa rezultata, la care se aplica taxa.
Daca nu e problema sa emitem si factura aferenta bonului fiscal,
in schimb pentru cele 3 randuri din norme nu avem deocamdata suport in Saga.
Avem doat o singura optiune: sa le includem in pret debifand optiunea
"linie separata in factura".
Numai ca pune o problema foarte subtila, aceea prevazuta la pct 19 din Norme:
Reducerile de pret NU se cuprin in baza de impozitare daca indeplinesc anumite conditii de forma:
- trebuie emisa o factura;
- factura trebuie sa cuprinda 3 randuri:
1.bunurilor livrate fără taxă,
2.pe un rând separat, suma cu care este redusă baza;
3.diferenţa rezultata, la care se aplica taxa.
Daca nu e problema sa emitem si factura aferenta bonului fiscal,
in schimb pentru cele 3 randuri din norme nu avem deocamdata suport in Saga.
Avem doat o singura optiune: sa le includem in pret debifand optiunea
"linie separata in factura".