vizarea bilantului contabil

badalaum

vizarea bilantului contabil

#1 Mesaj de badalaum »

Salutare! Am si eu urmatoarea nedumerire: am inteles ca daca ai contract colectiv de munca, studii economice de specialitate si esti contabil sef sau director economic poti semna bilantul anual de inchidere si nu mai trebuie mers la un expert contabil. Este adevarat?
Si cealalta nedumerire: poti semnna bilantul de inchidere in baza unui contract de colaborare daca nu esti expert contabil?
Multumesc! :roll: :roll:

septimiuv

#2 Mesaj de septimiuv »

da
da

petriself

#3 Mesaj de petriself »

Raspuns :
- Prima intrebare : DA
- A doua intrebare : NU

opreac660

#4 Mesaj de opreac660 »

Este nevoie de contract colectiv de munca ? Nu este sufient sa fi contabil sef sau director economic?

opreac660

#5 Mesaj de opreac660 »

Scuze, am gresit ,intrebarea era "Nu este suficient sa fi contabil sef sau director economic?"

bolbai

#6 Mesaj de bolbai »

Daca esti angajat la societatea respectiva si ai studii superioare economice poti semna linistit.
Ioana B

petriself

#7 Mesaj de petriself »

In Norme pt.intocmirea Bilantului la 31.12.2008 scrie :

II. Aspecte legate de completarea sit.financiare la 31.12.2008

3. Situatiile financiare anuale sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand si numele in clar al acestora.

Randul corespunzator calitatii persoanei care a intocmit situatiile financiare se completeaza astfel :

- directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie, potrivit legii; (angajati)

- persoane fizice sau juridice , autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), potrivit legii.

Deci, daca firma are angajat economist cu studii superioare, chiar daca nu este contabil sef, poate semna bilantul.
Ca persoane fizice autorizate pot semna doar expertii contabili (contabilii autorizatii pot numai sa intocmeasca bilantul, dar nu-l pot semna), daca au incheiat contract de prestari sevicii sau colaborare.

ciobanum147

#8 Mesaj de ciobanum147 »

bolbai scrie:Daca esti angajat la societatea respectiva si ai studii superioare economice poti semna linistit.

si eu sunt ec.si sunt angajata cu norma intreaga la o soc. si cu timp parial de 2 ore la alte 2 soc. pot semna indiferent de cifra de afaceri realizata? sunt cumva niste limite? multumescl

petriself

#9 Mesaj de petriself »

Daca esti angajat cu contract individual de munca si ai studii superioare economice, poti semna Bilantul, indiferent de CA realizata.

pirjant947

#10 Mesaj de pirjant947 »

am si eu o intrebare:am terminat facultatea de finante-contabilitate,dar am prins perioada cu 3 ani(acum sunt la masterat anul intai),daca as fi angajata cu norma intreaga economist sau contabil sef as putea semna bilantul?multumesc anticipat

bogeanua

#11 Mesaj de bogeanua »

Vezi raspunsul lui petriself de mai sus dar trebuie sa fii angajat pe functia de contabil sef sau ceva similar.

pintiliem

#12 Mesaj de pintiliem »

PirjanT, presupun ca esti absolventa 2008, in sistem Bologna, ciclul I - studii universitare de licenta. In acest caz, situatia este complicata, mai ales ca in 2008 a absolvit prima promotie, iar legislatia romanesca nu contine suficiente clarificari pentru cei care au obtinut o astfel de diploma.
Pana la adoparea Legii 288/2004 care implementeaza sistemul Bologna, aplicat incepand cu anul universitar 2005/2006, Legea invatamantului 84/1995 stabilea, prin art. 57, ca invatamantul universitar este de scurta durata si de lunga durata. Invatamantul de scurta durata, reglementat prin art. 62 din aceeasi lege, era de 3 ani.
Legea 288/2004 (modificata cu OUG 78/2005 si Legea 364/2005) inlocuia cele doua forme de invatamant superior cu "fabulosul" sistem Bologna, adica studiile universitare organizate pe 3 cicluri:
I - Studii universitare de licenta (3-4 ani);
II - Studii universitare de masterat (1-2 ani);
III - Studii universitare de doctorat (3 ani).
Desi legiuitorul nu a precizat ca ciclul I este echivalent cu mai vechiul invatamant de scurta durata, o data cu primii absolventi realitatea a iesit la iveala. Cei care s-a prezentat la concurs pentru a ocupa un post in invatamantul preuniversitar au constatat cu surprindere ca nu indeplinesc cerintele pentru a preda la liceu (situatie valabila in trecut cu absolventii de invatamant superior de scurta durata).
Daca se lectureaza cu atentie art. 4 - 7 din Legea 288/2004, unde sunt prezentate competentele generale si de specialitate si abilitatile cognitive specifice profesiei, se poate observa ca cele de la nivel masterat sunt mai apropiate de statutul contabilului-sef, director economic etc.
Pana la clarificarea situatiei, poate ca ar fi bine de evitat semnarea bilantului...

petriself

#13 Mesaj de petriself »

Dupa cate stiu, cei care termina Facultatea de finante-contabilitate de 3 ani, au trecut pe diploma de licenta CONTABIL si nu economist. In acest caz nu cred ca se echivaleaza cu studii economice superioare.

paturcai

#14 Mesaj de paturcai »

Incredbil dar pe diploma se scrie ECONOMIST.
Am facut CIG si scrie economist.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pintiliem

#15 Mesaj de pintiliem »

Este foarte posibil ca pe diplomele celor care au absolvit CIG sa scrie economist. Din punctul meu de vedere, ei sunt economisti si au studii superioare. Si cei care au mers in invatamant au primit tot statutul de profesor, cu diferenta ca unii pot preda in invatamantul obligatoriu, iar ceilalti pot preda si la liceu.
Mai mult, pe site-urile unor facultati se precizeaza ca, la sfarsitul celor 3 ani de studiu, se poate obtine calificarea de economist de executie.
Proiectarea invatamantului superior in trepte urmareste ca fiecare nivel sa aduca noi competente. Daca studiile superioare de scurta durata si cele nivel 1 sistem Bologna ar oferi acces la statutul de expert contabil nu s-ar mai justifica studiile de lunga durata si masterul decat din perspectiva accesului la doctorat.

De aceea cred ca raspunsul la problema in dezbatere se afla la CECCAR. Daca absolventii de invatamant superior de scurta durata se pot prezenta la examenul de admitere pentru profesia de expert contabil, atunci pot fi angajati contabili-sefi sau directori economici si pot semna bilantul.

Scrie răspuns