C.I.A.S.S si impozit pe dividente. Urgent!

baland720

C.I.A.S.S si impozit pe dividente. Urgent!

#1 Mesaj de baland720 »

Vă rog să mă ajutaţi în rezolvarea următoarei probleme.Un cetăţea italian a deschis în România o microântreprindere.Nu are calitatea de salariat.La 31.12.2008 societatea a înregistrat un profit contabil în sumă de 178.971 lei, pentru care doreşte să primească dividende.Acum apar două probleme:
1. se reţine contrbuţia individuală de asigurări sociale de sănătate de 5,5% pentru suma distribuită ca dividende ?;
2. se calculează impozitul pe dividende după scăderea din suma brută a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate?.
Exemplu:
Profit contabil=178.971 lei
C.I.A.S.S.=178.971 lei X5,5%=9.843 lei
Impozit pe dividende=178.971-9.843=169.128 lei x 10%=16.913 lei
Dividende de primit=152.215 lei.
Este corect ?

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Nu este corect.
Pentru a determina modul de plata al CASS in acest caz trebuie vazute normele de aplicare a Legii 95/2006, mai exact Ordinul CNAS 617/2007.

In ordinul respectiv se spune astfel:
Art. 13. - (1) Veniturile din dividende şi dobânzi prevăzute la art. 257 alin. (2) lit. f) din lege reprezintă veniturile din investiţii, aşa cum sunt definite acestea în Codul fiscal.
(2) Pentru veniturile din dividende care se supun impozitului pe venit, obligaţia plăţii contribuţiei revine persoanelor fizice beneficiare ale acestor venituri, care vor achita contribuţia până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor celui în care se face plata dividendelor.
(3) Persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la alin. (2), dar care până la data de 31 decembrie a anului în curs nu au încasat aceste venituri sau veniturile de acest fel, încasate anual, sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară, vor plăti contribuţia anual până la data de 25 a lunii ianuarie a anului următor, calculată la nivelul a 12 salarii minime brute pe ţară. Diferenţele rămase de achitat, calculate în raport cu dividendele care se plătesc după data prevăzută pentru plata contribuţiei, se achită până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a făcut plata.

Asta inseamna ca:
- daca distribui profitul anului 2008 ca dividende, in anul 2009 si le si dai in plata in anul 2009 se plateste contributia pentru asigurari sociale de sanatate, aplicind cota de 5.5% asupra dividendelor brute date in plata pina la 25 ianuarie 2010
- daca suma distribuita la dividende in 2009 din profitul anului 2008 sau daca suma distribuita este mai mica decit echivalentul a 12 salarii minime brute pe tara, atunci se va achita contributia la CASS astfel: pina la 25 ianuarie 2010 se achita contributie la CAS aplicind 5.5% asupra unei baze de calcul egala cu 12 salarii minime brute pe tara.Daca in 2010 incepi sa platesti dividendele atunci la fiecare plata se va calcula si CASS si se va face regularizarea scazind din CASS aplicat la dividendele platite CASS achitat la cele 12 salarii minime.

Impozitul pe dividende se aplica la dividendul brut, distribuit asociatilor.Nu se scade CASS din venitul brut.

PS: Am șters topicul inițial.
Ultima oară modificat Mie Feb 04, 2009 10:07 am de către tomac, modificat 1 dată în total.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

iarovoim

#3 Mesaj de iarovoim »

178.971 x 10% = 17.897 lei - impozit pe dividende

178.971 - 17.897 = 161.074 lei - dividende distribuite asociatului

De aici incolo e treaba asociatului sa isi plateasca contributiile la asigurari sociale.

balazse

#4 Mesaj de balazse »

De unde scoti cele 10%? Din cate stiu (dar nu este precis) se retine impozit pe nerezident in acest caz si nu impozit pe dividende, doar in cazul in care nu exista conventie intre cele doua state, dar atunci se retine 16% si nu 10%.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Completare:

Eu am omis să menționez anterior, dar Iarovoim are dreptate legat de cine are obligația declarării și plății CASS în acest caz. Obligația nu este a firmei ci a persoanei. De fapt din textul art.13 reiese acest lucru :)

Din postarea mea anterioară, din ceea ce am scris eu, reiese doar modul de calcul și plată.

Cu cota de impozit pe dividende are dreptate balazse :)
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#6 Mesaj de apetrem »

Mai e de facut o remarca: patronul este cetatea strain si nu intra sub incidenta art .211.
Doar daca are drept de şedere temporară sau au domiciliul în România ...

Scrie răspuns