Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in noiembrie 2008 am inregistrat o factura cu 2 obiecte de inventar, date in folosinta atunci, am inchis exercitiul financiar, furnizorul ramanand neachitat. In februarie 2009, patronul nemultumit de obiectele respective le trimite inapoi, furnizorul imi trimite factura in rosu, pe care am inregistrat-o prin intrari, cu -1 la cantitate, dar pentru ca nu avea ce sa descarce cand validam m-am dus in operatii speciale si am adaugat eu obiectele respective acolo. Nu stiu daca am facut bine, in balanta pare ca totul este ok, am in rosu ct. 303, inchis, am in rosu ct. 603, furnizorul nu mai are sold, dar in situatia ob. de inventar am de 2 ori obiectele respective. Am procedat corect? Nu imi apare nici contarea 8035=999, nici nu are cum, asa cred, ca am trecut valorile odata cu + si odata cu -.
Va multumesc pentru sugestii.
obiecte de inventar returnate furnizorului
-
Iti dau partiala raspunsul la intrebare.
Datorita faptului ca le-ai dat in folosinta s-a inregistrat pe cheltuieli. Ceea ce poti face ca sa scapi de acele obiecte e inventar este sa le casezi.
Dupa parerea mea factura de storno ar trebui sa-l inregistrezi ca nedefinit cu cantitate in minus dar tot pe 303.
Dupa care sa reglezi contul 303 cu 1171 (dar in asta nu sunt 100%).
Datorita faptului ca le-ai dat in folosinta s-a inregistrat pe cheltuieli. Ceea ce poti face ca sa scapi de acele obiecte e inventar este sa le casezi.
Dupa parerea mea factura de storno ar trebui sa-l inregistrezi ca nedefinit cu cantitate in minus dar tot pe 303.
Dupa care sa reglezi contul 303 cu 1171 (dar in asta nu sunt 100%).
Daca tot ai trecut la intrari cantitatea cu minus, de ce ai mai trecut si in operatii speciale aceleasi lucru?
Normal ca s-au dublat inregistrarile.
Le treci la intrari cu minus, iar la inchidere de luna stingi asa precum BalazsE a scris, inchiderea lui 303 facandu-se corect, pentru ca este o cheltuiala aferenta anului precedent:
Avem - 303 = - 401
Avem sold creditor (deci pe plus) la 303.
303 = 1171 pentru valoarea fara TVA a obiectelor de inventar.
Furnizorul se inchide prin restituirea sumei, care va fi trecuta in banca, pe plati cu minus ( - 401 = - 5121 ) si vei selecta factura cu minus din lista de facturi la furnizorul respectiv.
Normal ca s-au dublat inregistrarile.
Le treci la intrari cu minus, iar la inchidere de luna stingi asa precum BalazsE a scris, inchiderea lui 303 facandu-se corect, pentru ca este o cheltuiala aferenta anului precedent:
Avem - 303 = - 401
Avem sold creditor (deci pe plus) la 303.
303 = 1171 pentru valoarea fara TVA a obiectelor de inventar.
Furnizorul se inchide prin restituirea sumei, care va fi trecuta in banca, pe plati cu minus ( - 401 = - 5121 ) si vei selecta factura cu minus din lista de facturi la furnizorul respectiv.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
Multumesc pentru raspunsuri.
Am inteles ce vreti sa spuneti, dar eu cand am inregistrat factura prin intrari, la gestiunea ob. de inventar, cu "-", la validare nu-mi dadea voie sa trec mai departe, deci cred ca nu trebuie sa folosesc gestiuni, ci nedefinit, dar tot cu 303.
Dar din stocuri cum le scot? Pot sa fac nota manuala 999=8039, si-mi reglez valoric stocul, dar cum fac sa fie bine si in situatia ob. de inventar?
Am inteles ce vreti sa spuneti, dar eu cand am inregistrat factura prin intrari, la gestiunea ob. de inventar, cu "-", la validare nu-mi dadea voie sa trec mai departe, deci cred ca nu trebuie sa folosesc gestiuni, ci nedefinit, dar tot cu 303.
Dar din stocuri cum le scot? Pot sa fac nota manuala 999=8039, si-mi reglez valoric stocul, dar cum fac sa fie bine si in situatia ob. de inventar?
Cand faci casarea atunci la validare de la inchidere de luna iti face nota contabile 999=8035 si iti scoate si din lista "in folosinta".
Dar acest lucru am mai scris si in postarea anterioara
Dar acest lucru am mai scris si in postarea anterioara