DIVIDENDE AN IN CURS

prunutag853

DIVIDENDE AN IN CURS

#1 Mesaj de prunutag853 »

Revin cu o intrebare!!!!!!!!!
Pot sa iau dividende in cursul anului , inainte de incheierea exercitiului financiar ? Eu stiam ca nu , dar daca se poate , imi spune si mie cineva ?
Multumesc anticipat.

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Conform art. 67 din Legea 31/1990 a societatilor comerciale republicata, dividendele se platesc “in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat”. Tot acelasi articol mai stipuleaza ca “nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii”.
Tot legea 31/1990 a societatilor comerciale este cea care incadreaza practicile ilegale in acest domeniu in sfera penalului. Astfel, art. 2721 arata ca:
“Se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 8 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care [...] incaseaza sau plateste dividende, sub orice forma, din profituri fictive ori care nu puteau fi distribuite, in lipsa de situatie financiara sau contrarii celor rezultate din aceasta”.
Din interpretarea corelata se desprinde o singura concluzie: chiar daca firma inregistreaza profit, acesta nu poate sta la baza acordarilor de dividende decat la finalul anului fiscal, dupa ce au fost incheiate oficial si apoi aprobate situatiile finaciare. Altfel se considera ca acele profituri nu puteau fi “distribuite” inca.
Ministerul Finantelor Publice, prin Directia Generala de Politica si Legislatie Fiscala, a facut urmatoarea precizare prin intermediul adresei 216408/21.03.2003 si luand in considerare aceleasi acte normative: “In acest context legal, mentionam ca in cursul anului nu pot fi ridicate dividende sub forma de avans, intrucat se incalca prevederile actelor normative mai sus mentionate”.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

prunutag853

#3 Mesaj de prunutag853 »

Multumesc mult pt raspuns , stim ca asa trebuie sa fac dar am un sef care seamana cu Toma necredinciosul , zice ca i-a spus lui cineva ca poate lua dividende si in cursul anului , si nu vrea sa ma inteleaga . :(

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Folclorul a scos acest zvon: ca se va putea sa distribui....Dar folclorul a omis un lucru: s-a vehiculat o idee - cu care eu sunt de acord - potrivit careia sumele din 542/461 care reprezinta avansuri de trezoreie si nedecontate sa se impoziteze cu 16% intrucat asta si sunt: distribuire in avans de dividende mascat.
Eu unul sunt de acord cu aceasta chestiune, pentru ca pe mine nu ma iarta nimeni sa nu-mi platesc darile salariale asupra salariului meu, si nici nu ma absolva nimeni de impozitul pe salarii daca lucrez la altii, plus celelalte taxe.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns