Buna seara,
Multumesc foarte mult pentru raspuns si pentru explicatii insa eu am inca nelamurirea urmatoare. Daca la primirea marfii, stornez plata din banca valuta cu cursul de atunci,de cand am avut plata in avans, exact aceeasi inregistrare o voi trece la cursul la care primesc marfa in Banca valuta dar imi rezulta si ceva diferente de curs valutar dintre cursul platii in avans care era mai mic fata de cursul actual de la receptia marfii...respectiv din dvi care este mult mai mare...deci imi rezulta o suma pe contul 765. Ce ziceti este bine? Sau pur si simplu stornez plata
din banca valuta cu cursul de atunci si fac aceeasi inregistrare numai ca acum pun cursul din dvi...de la receptie si nu mai fac diferente de curs valutar.
Sper ca m-ati inteles ce vreau sa zic.
Si mai vroiam sa stiu de ce trebuie sa trec si cursul din factura cand inregistrez dvi-ul ...adica pentru ce imi trebuie acest curs din factura daca important este cel de la receptia marfii din dvi??
Cu multe multumiri,
RE - Factura import
Hai sa sa vedem cu calm situatia:
1. Platesc avans 1.000 USD x 2,4212 la o anumita data.
Contare: 473 = 5124.XXXX1 voi avea 1.000 USD si in lei 2.421,20 lei
2. Primesc marfurile atunci cand cursul de schimb este 2,90 RON pentru 1 USD
Contare: 371 = 401.XXXX furnizor CHINA (nu luam in discutie comisioane vamale, transport, etc) pentru 1.000 USD x 2,90 lei.
3. Inchiderea avansului platit
Contare: (chiar daca in Banca valuta nu am nicio operatiune in ziua primirii marfii)
A). minus 473 = minus 5124.XXXX1 pentru 1.000 USD la cursul de 2,4212 (cursul il pun manual chiar daca SAGA imi sare in ajutor)
B). plus 401.XXXXX furnizor CHINA = plus 5124.XXXX1 pentru 1.000 USD lasa pe SAGA sa puna cursul automat din ziua platii (SAGA va pune cursul BNR cum e corect), si eu apas pe butonul FACTURI, si acolo imi selectez furnizorul cu factura de 1.000 USD. Dau OK. SAGA imi va calcula CORECT cursul de plata si diferenta de curs valutar.
4. Admitem ca dupa aceasta plata am ramas cu urmatoarele sume:
in USD 200, iar in LEI cu 6200 lei (se vede in ecranul de sus in partea dreapta.
Ca sa pot aduce la zi soldul (pot sa regularizez ca sa "bata" corect atat in lei cat si in valuta soldul de la Banca), voi face doua operatii:
Fac aritmetic 6200/200 = 31 lei, inseamna ca din diferente de curs a rezultat un curs tampit. Tin minte acest curs 31 lei pentru 1 USD
I. Trec in acea zi doua inregistrari:
La numar de document trec Reglsld (reglare sold) la cont contabil voi trece 5124.XXXX1 = 765, suma o trec cu minus in valuta (-200), la curs trec tot minus (-31), iar la valoare trec tot cu minus (-6.200). Salvez si trec inca o inregistrare:
II. La numar de document contabil Reglsld, la cont contabil voi trece 5124.XXXX1 = 765, suma o trec cu PLUS in valuta (+200), la curs o sa las SAGA sa puna automat (pentru ca SAGA isi culege cursul de pe www.BNR.ro) la fel si valoarea.
In mod natural, ultimele doua coloane din ecranul de sus, vor contine valoarea in valuta (200 USD), si valoarea in LEI. Cu siguranta ca valoarea in lei impartita la valuta va da cursul de schimb din ziua respectiva.
Cursul din DVI este singurul curs valabil. NU CONTEAZA DATA FACTURII. Nu exista un curs al facturii si unul al DVI-ului. Este normal sa fie asa. In baza DVI am receptionat marfa, el este documentul prin care "intru in posesia" marfii. Data din DVI este cea care conteaza. Data facturii din CHINA este de acum 3 luni sau 4 luni.
N-ai avut rabdare!
Eu am avut!

1. Platesc avans 1.000 USD x 2,4212 la o anumita data.
Contare: 473 = 5124.XXXX1 voi avea 1.000 USD si in lei 2.421,20 lei
2. Primesc marfurile atunci cand cursul de schimb este 2,90 RON pentru 1 USD
Contare: 371 = 401.XXXX furnizor CHINA (nu luam in discutie comisioane vamale, transport, etc) pentru 1.000 USD x 2,90 lei.
3. Inchiderea avansului platit
Contare: (chiar daca in Banca valuta nu am nicio operatiune in ziua primirii marfii)
A). minus 473 = minus 5124.XXXX1 pentru 1.000 USD la cursul de 2,4212 (cursul il pun manual chiar daca SAGA imi sare in ajutor)
B). plus 401.XXXXX furnizor CHINA = plus 5124.XXXX1 pentru 1.000 USD lasa pe SAGA sa puna cursul automat din ziua platii (SAGA va pune cursul BNR cum e corect), si eu apas pe butonul FACTURI, si acolo imi selectez furnizorul cu factura de 1.000 USD. Dau OK. SAGA imi va calcula CORECT cursul de plata si diferenta de curs valutar.
4. Admitem ca dupa aceasta plata am ramas cu urmatoarele sume:
in USD 200, iar in LEI cu 6200 lei (se vede in ecranul de sus in partea dreapta.
Ca sa pot aduce la zi soldul (pot sa regularizez ca sa "bata" corect atat in lei cat si in valuta soldul de la Banca), voi face doua operatii:
Fac aritmetic 6200/200 = 31 lei, inseamna ca din diferente de curs a rezultat un curs tampit. Tin minte acest curs 31 lei pentru 1 USD
I. Trec in acea zi doua inregistrari:
La numar de document trec Reglsld (reglare sold) la cont contabil voi trece 5124.XXXX1 = 765, suma o trec cu minus in valuta (-200), la curs trec tot minus (-31), iar la valoare trec tot cu minus (-6.200). Salvez si trec inca o inregistrare:
II. La numar de document contabil Reglsld, la cont contabil voi trece 5124.XXXX1 = 765, suma o trec cu PLUS in valuta (+200), la curs o sa las SAGA sa puna automat (pentru ca SAGA isi culege cursul de pe www.BNR.ro) la fel si valoarea.
In mod natural, ultimele doua coloane din ecranul de sus, vor contine valoarea in valuta (200 USD), si valoarea in LEI. Cu siguranta ca valoarea in lei impartita la valuta va da cursul de schimb din ziua respectiva.
Cursul din DVI este singurul curs valabil. NU CONTEAZA DATA FACTURII. Nu exista un curs al facturii si unul al DVI-ului. Este normal sa fie asa. In baza DVI am receptionat marfa, el este documentul prin care "intru in posesia" marfii. Data din DVI este cea care conteaza. Data facturii din CHINA este de acum 3 luni sau 4 luni.
N-ai avut rabdare!
Eu am avut!

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
Sigur ca se poate face si la sfasitul anului. Atunci fac reevaluarea trezoreriei.balazse scrie:Reglarea de sold la conturile in valuta nu se face doar la sfarsit de an?
Eu mi-am permis ca la fiecare sfasit de luna sa merg pe acele inregistrari, pentru ca mi se pare enervant sa dau explicatii de fiecare data de ce soldul la banca este creditor.
Mai mult de atat: cei care au solduri in valuta imi atrag "elegant" atentia ca nu prea se pupa "leii" cu valuta facand babeste.
Nu cred ca incalc nicio prevedere daca o fac lunar.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!