Concediu pt.cresterea copilului ?

tanasel845

Concediu pt.cresterea copilului ?

#1 Mesaj de tanasel845 »

Am o situatie : o tanara angajata pe dur.net. la 15.06.2008 , naste pe 1.03.2009. Are o vechime de 8.5 luni +126 zile ( lehuzie ). Intrebare :
poate intra in conced.pt.cresterea copil ?

teodorg133

#2 Mesaj de teodorg133 »

Dupa cum spui, ar fi avut 8, 5 luni vechime la data nasterii copilului...cele 126 zile CM le-a luat dupa nastere?...oricum nu are vechimea necesara (12 luni) pt a beneficia de conc.crestere copil....asa stiu eu !!
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Asa sie este. Concediu de lehuzie nu reprezinta vechime in munca in vederea calculului cu pricina.
Sa mai stea cu salariu, inca 3,5 luni si dupa aia...recupereaza.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

mandeala464

#4 Mesaj de mandeala464 »

Trebuie sa aiba 12 luni inainte de nasterea copilului, deci indiferent cate luni va sta dupa .... tot 8.5 luni va avea pana la nasterea copilului.
De altfel in adeverinta pe care trebuie sa o completeze firma , se specifica acest lucru .

tanasel845

#5 Mesaj de tanasel845 »

Multumesc ! Cred ca este singura solutie.

bolbai

#6 Mesaj de bolbai »

Eu propun sa verificati daca inaintea angajarii la dumneavoastra nu are perioade asimilate stagiului de cotizare, deoarece nu trebuie sa aiba stagiu doar intr-un singur loc.
Ioana B

antocia618

#7 Mesaj de antocia618 »

am si eu o intrebare? daca intra in cresterea copilului incepand cu data de
20 ale lunii in adeverinta pentru stagiu se calculeaza incepand cu 20 mai 2008 sau incepand cu 01.05.2008

teodorg133

#8 Mesaj de teodorg133 »

corect ar fi sa fie pe fix 12 luni.....sa auzim si alte pareri ? pt ca asa, ar treb sa afli suma platit intre 20-31 mai, nu pe toata luna !!
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]

trincar

#9 Mesaj de trincar »

Veniturile profesionale obţinute după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil conform Legii nr. 571/ 2003 privind Codul fiscal pe cele 12 luni din ultimul an anterior lunii de naştere a copilului.
Pentru luna în care s-a născut copilul se ia în calcul venitul realizat în luna anterioară celei în care s-a născut copilul.

tudosien

#10 Mesaj de tudosien »

Conform Instrucţiunilor din 04/02/2009 publicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 87 din 13/02/2009, adeverinta pentru venituri necesara a fi completata pt indemnizatia CIC contine luni integrale (inclusiv luna nasterii copilului). Vezi: http://www.legislatiamuncii.ro/dbimg/An ... n%2068.pdf

gherghelescur

#11 Mesaj de gherghelescur »

vin si eu cu o situatie cam de aceelasi ,
-iunie 2008 - terminat facultea
-oct 2008 -ian 2009 - doctorat , din ianuarie renunta la doctorat *(cred ca si l-a suspendat) si se angajeaza
- contract de munca incepand cu 27.02.2009 -ramane insarcinata
- data probabila a nasterii 12.01.2010

exista vreo sansa sa beneficieze de concediu pt crestere si ingrijire copil?

- mentionez ca are salariul minim pe cartea de munca....deci va lua cele 600+200 ron?
ce parere aveti?

teodorg133

#12 Mesaj de teodorg133 »

Nu...doar daca se angaja imediat ce a renuntat la doctorat :( in ianuaruie....nu are stagiu complet de 12 luni.. :shock:
[/color]

gherghelescur

#13 Mesaj de gherghelescur »

adica nu primeste nici minimul?

ma gandeam ca in perioada aia ii considera mininul pe economie, oricum ea tot minim ia .

mihalai

#14 Mesaj de mihalai »

buna dimineata,am si eu o intrebare:
am o salariata care este angajata la data de 01.09.2008,in data de 01.08.2009 a intrat in concediu medical de sarcina si lehuzie,credeti ca este corect sau ar fi trebiut sa mai lucreze si luna august?

teodorg133

#15 Mesaj de teodorg133 »

Ordonanta de urgenta nr. 148 din 03/11/2005 prevede ca: incepând cu data de 1 ianuarie 2006, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit beneficiaza de CIC, si a fost modificata si completata prin OU nr. 44 din 14/06/2006 cu:

1. Alineatul (2) al articolului 1 va avea următorul cuprins:
"(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii."

Da, pt ca, concediul prenatal si postanatl are 126 de zile (parca)...impartit in 2...deci cred ca va naste undeva dupa 1 sept....si asa ar fi cele 12 luni de stagiu de cotizare.....
:oops:
[/color]

Scrie răspuns