declaratia 092

parist229

declaratia 092

#1 Mesaj de parist229 »

declaratia de mentiuni 092 privind schimbarea perioadei fiscale pentru pers impozabile inreg in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrial calendaristic ca per fiscala si efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania trebuie depusa pina pe 05.06.2009.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Da
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

balaitao

#3 Mesaj de balaitao »

daca pers. juridica este micro deci declar trimestru si a avut anul trecut achizitii intracomunitare de marfa - anul asta inca nu a achizitionat nimic din ue dar exista posibilitatea sa mai achizitioneze cum procedez? fac declaratia acum sau in luna in care are loc operatiunea ? - nu am inteles prea bine cum vor sa declaram- mersi pentru ajutor

si mai am o intrebare la o firma de export -nu marfa servicii care este tot la trimestru declarata trebuie de asemeni decl 092?

viium

#4 Mesaj de viium »

"Formularul (092) - se depune la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziției intracomunitare. "
deci in luna urmatoare achizitiei intracomunitare

viium

#5 Mesaj de viium »

pentru TOMAC , cu stima
daca am avut un import intracomunitar in aprilie.... trebuie sa depun pana pe 5 iunie aceasta declaratie? sau astept urmatorul import si o depun atunci?
adica ... pana la urmatorul import raman cu perioada fiscala trimestriala ca pana acum?
mersi mult

olteanz

#6 Mesaj de olteanz »

Procedura se aplica ptr. achizitiile intracomunitare a caror exigibilitate intervine incepind cu data de 01.05.2009.
1+1=3

viium

#7 Mesaj de viium »

EXTRAS - Circulara privind aplicarea unitara a prevederilor Ordonanţei de Urgenţ a Guvernului nr. 34 din 11 aprilie 2009[/b]

Această măsură se aplică începând cu data de 1 mai 2009.
Prin urmare, persoanele impozabile care utilizează trimestrul calendaristic ca şi perioadă fiscală şi au realizat achiziţii intracomunitare de bunuri anterior acestei date (de exemplu în luna aprilie a.c.), nu îşi modifică perioada fiscală.
Noile prevederi se aplică numai persoanelor impozabile care utilizează trimestrul calendaristic ca şi perioadă fiscală şi care realizează achiziţii intracomunitare de bunuri a căror exigibilitate intervine după data de 1 mai 2009.
După efecuarea unei achiziţii intracomunitare a cărei exigibilitate intervine ulterior datei de 1 mai 2009, persoanele care au depus deconturi de TVA trimestrial, vor depune deconturi lunare şi nu mai au posibilitatea să depună deconturi trimestriale, chiar dacă nu vor depăşi în cursul unui an fiscal cifra de afaceri de 100.000 de euro.
În plus, dorim să subliniem faptul că pentru achiziţiile intracomunitare efectuate până la data de 30 aprilie 2009, inclusiv, prevederile O.U.G. nr. 34/2009 nu se aplică, decât dacă mai are loc o achiziţie intracomunitară ulterioară acestei date.
Exemplul 1:
Dacă o persoană impozabilă care depune decont de TVA trimestrial efectuează o achiziţie intracomunitară de bunuri a cărei exigibilitate intervine în luna mai 2009, va depune un decont de TVA cumulat pe 2 luni, aprilie şi mai, până pe data de 25 iunie, urmând ca ulterior să depună numai deconturi lunare de TVA.
Exemplul 2:
Dacă o persoană impozabilă care depune decont de TVA trimestrial efectuează prima sa achiziţie intracomunitară după data de 1 mai 2009 în luna iulie 2009, va depune decont de TVA lunar începand cu această primă lună a trimestrului, respectiv luna iulie, pentru care decontul se depune până pe 25 august 2009;
Dacă aceeaşi persoană a efectuat prima sa achiziţie intracomunitară după data de 1 mai 2009 în luna august 2009, va depune un decont de TVA cumulat pe 2 luni, iulie şi august, până pe data de 25 septembrie, urmând ca ulterior să depună numai deconturi lunare de TVA;
Dacă prima achiziţie intracomunitară efectuată de persoana din exemplu după data de 1 mai 2009 a fost realizată în ultima lună a trimestrului, respectiv luna septembrie 2009, până pe data de 25 octombrie 2009 va depune un decont cumulat pe 3 luni, iulie, august şi septembrie, urmând ca ulterior să depună numai deconturi lunare de TVA.
Potrivit noilor prevederi, persoana impozabilă care este obligată să îşi schimbe perioada fiscală trebuie să depună o declaraţie de menţiuni la organul fiscal competent, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la finele lunii în care intervine exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie. Exigibilitatea TVA pentru achiziţiile intracomunitare de bunuri se determină potrivit art. 135 alin. (2) şi (3) din Codul fiscal, aceasta intervenind în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a intervenit faptul generator sau la data emiterii facturii de către furnizor, dacă aceasta este emisă anterior acestei date, inclusiv pentru avansuri.
În situaţia în care, până la data la care ar fi intervenit obligativitatea depunerii declaraţiei de menţiuni prevăzută mai sus, persoana impozabilă nu dispune de informaţiile relevante privind exigibilitatea achiziţiei intracomunitare care generează această obligaţie, precum şi în orice alte situaţii în care se constată că din cauze independente de voinţa persoanei impozabile, aceasta nu constată până la respectiva dată că a intervenit exigibilitatea unei achiziţii intracomunitare, obligativitatea modificării perioadei fiscale intervine începând cu luna în care se constată că a intervenit exigibilitatea achiziţiei intracomunitare.
Exemplu:
O persoană impozabilă din România care depune decont de TVA trimestrial primeşte în luna noiembrie 2009 o factură emisă în data de 23 septembrie 2009 de un furnizor din Irlanda pentru o livrare intracomunitară de bunuri care a avut loc în data de 14 septembrie 2009. Până la data primirii respectivei facturi, persoana impozabilă din România nu a primit nici bunurile livrate de firma din Irlanda şi nici nu a dispus de alte informaţii relevante privind respectiva achiziţie intracomunitară. În acest caz, deşi în mod normal persoana impozabilă respectivă ar fi avut obligaţia să îşi schimbe perioada fiscală începând cu luna octombrie 2009 şi să notifice acest lucru organelor fiscale în termen de 5 zile lucrătoare de la finele lunii septembrie, dacă se dovedeşte că din cauze neimputabile respectivei persoane, aceasta nu a ştiut că exigibilitatea taxei pentru respectiva achiziţie intracomunitară a intervenit în luna septembrie, constatând acest lucru abia în luna noiembrie, respectiva persoana îsi va modifica perioada fiscala începând cu luna noiembrie 2009 şi va depune decontul pentru lunile octombrie şi noiembrie până pe data de 25 decembrie, urmând ca ulterior să depună numai deconturi lunare de TVA.
III. Referitor la aplicabilitatea măsurilor privind cheltuielile publice prevăzute la art. 26 din OUG nr. 34/2009 din punct de vedere al legislaţiei în domeniul TVA
În contextul modificărilor introduse prin OUG nr. 34/2009, la art. 26 a fost reglementată o prevedere de natură bugetară care stipulează că “Taxa pe valoarea adăugată dedusă potrivit legii pentru realizarea obiectivelor proprii de investiţii finanţate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, în cursul anului fiscal, se utilizează pentru plăţi aferente aceluiaşi obiectiv de investiţii. La încheierea exerciţiului financiar, sumele deduse şi neutilizate se virează la bugetul de stat sau la bugetele locale în conturile şi la termenele stabilite prin normele metodologice anuale privind încheierea exerciţiului financiar-bugetar şi financiar-contabil, emise de Ministerul Finanţelor Publice.”
Aşa cum rezultă din cadrul legal menţionat, prevederile se referă la persoanele care au drept de deducere şi vizează TVA dedusă efectiv potrivit legii, respectiv în conformitate cu regulile generale de deducere stabilite la art. 145 şi art. 146 – 1471 din Codul fiscal.
Pentru a evita aplicarea eronată a acestor prevederi, subliniem că investiţiile proprii sunt cele care se constituie drept active corporale fixe aparţinând personei impozabile. Nu se deduce taxa pe valoarea adăugată pentru obiective de investiţii finanţate de la bugetul de stat, dar care nu aparţin persoanei impozabile, cum ar fi de exemplu: investiţiile de mediu efectuate de regiile de apă, investiţii efectuate de regii sau alţi agenţi economici care intră în proprietatea publică sau privată a statului la finalizare.

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Am si eu o intrebare.
Daca o societate comerciala este platitor de TVA si momentan declara trimestial TVA-ul si cumpara combustibil in Ungaria sau Rovigneta, atunci trebuie sa ii modific vectorul fiscal din trimestrial in lunar?

teodorg133

#9 Mesaj de teodorg133 »

Exemplul 2:
Dacă o persoană impozabilă care depune decont de TVA trimestrial efectuează prima sa achiziţie intracomunitară după data de 1 mai 2009 în luna iulie 2009, va depune decont de TVA lunar începand cu această primă lună a trimestrului, respectiv luna iulie, pentru care decontul se depune până pe 25 august 2009;
Dacă aceeaşi persoană a efectuat prima sa achiziţie intracomunitară după data de 1 mai 2009 în luna august 2009, va depune un decont de TVA cumulat pe 2 luni, iulie şi august, până pe data de 25 septembrie, urmând ca ulterior să depună numai deconturi lunare de TVA;
Dacă prima achiziţie intracomunitară efectuată de persoana din exemplu după data de 1 mai 2009 a fost realizată în ultima lună a trimestrului, respectiv luna septembrie 2009, până pe data de 25 octombrie 2009 va depune un decont cumulat pe 3 luni, iulie, august şi septembrie, urmând ca ulterior să depună numai deconturi lunare de TVA.

Mai mult ca sigur ca treb schimbat si vectorul...ca sa stie si finantele...saracele !!!
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

balazse

#10 Mesaj de balazse »

Multumesc.

teodorg133

#11 Mesaj de teodorg133 »

07 Iunie 2009

Actualizarea vectorului fiscal pentru din trimestrial in lunar urmare a achizitiilor intracomunitare
Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata ce utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania isi vor schima perioada fiscala in lunar, Actualizarea vectorului fiscal se va face prin declaratia 092.
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

ionl849

#12 Mesaj de ionl849 »

Daca prima achizitie a intervenit in luna mai, se depune decont tva pentru luna aprilie+mai, pana la data de 25.06.2009, iar cu luna iunie termen de depunere 25.07.2009, deci incepe raportarea lunara. In declaratia 092 pe care am depus-o la Finante scrie ca, cu data de 01.06.2009 termenul devine lunar. Sper ca m-am facut inteleasa

Scrie răspuns