monetare sau chitante

cretum

monetare sau chitante

#1 Mesaj de cretum »

As vrea sa stiu cum se mai procedeaza in alta parte in legatura cu intocmirea monetarului sau chitanta la bonul de casa marcat. La noi acum s-a spus ca nu mai trebuie sa taiem nimic la bonul de casa. Garda financiara a spus.Sa nu vina altul si sa vrea facute.Multumesc

teodorg133

#2 Mesaj de teodorg133 »

Parerile sunt impartite la acest capitol, mai ales ca "se vrea" sa se gaseasca ceva !!...eu mi-am sfatuit clientii sa ataseze si monetarul la banda Z a zilei resp...SA FIEEE !!! :wink:
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Monetarul este "inventarul" casierului, si el trebuie sa-l predea la caseria centrala pe baza acestui document care devine act de justificare in contabilitate.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

bardoczie27

#4 Mesaj de bardoczie27 »

Stie cineva ca de la 1 iulie trebuie folosi in mod obligatoriu chitanta in locul monetarului pe langa banda Z la sfarsitul fiecare zilei???.:oops:
Va multumesc anticipat.

bardoczie27

#5 Mesaj de bardoczie27 »

Va rog foarte frumos, spuneti-mi cum e corect sau un numar de lege, pt. ca eu am cautat-o multa, dar nu am primit nimic in legatura cu asta :( :(

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Păi motivaţi dvs.de ce de la 01 iulie ar fi aşa cum spuneţi.Chitanţă în loc de Z.
După ştiinţa mea raportul fiscal zilnic este documentul ce stă la baza înregistrării veniturilor.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

teodorg133

#7 Mesaj de teodorg133 »

ORDIN Nr. 2226 din 27 decembrie 2006
privind utilizarea unor formulare financiar-contabile de către persoanele prevăzute la art. 1 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată
ART. 6
(1) Persoanele care nu au obligaţia, în conformitate cu prevederile legale, de a emite factură vor înregistra veniturile realizate zilnic utilizând monetarul, chitanţa sau alte documente specifice, după caz.
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică operatorilor economici care au obligaţia să utilizeze aparatele electronice de marcat fiscale

Deci : alin.2 nu-i obliga pe cei cu casa de marcat si scot Z...sa mai faca si alt document, doar ca monetarul este un inventar al bancnotelor pe care le depui in casierie..

Nu stiu sa se fi abrogat acest Ordin, am cautat si in www.cdep.ro si vad ca este in vigoare.... :oops: :oops:
Ultima oară modificat Lun Iul 06, 2009 2:34 pm de către teodorg133, modificat 1 dată în total.
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Aşa, şi?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cretum

#9 Mesaj de cretum »

La Bacau garda a spus sa nu mai taiem monetar sau chitanta ptr. raport zilnic.

cretum

#10 Mesaj de cretum »

La Bacau garda a spus sa nu mai taiem monetar sau chitanta ptr. raport zilnic.Si vreu sa apun ca tot ei ne-au obligat sa intocmim la inceput.

teodorg133

#11 Mesaj de teodorg133 »

teodorg133 scrie: (2) Prevederile alin. (1) nu se aplică operatorilor economici care au obligaţia să utilizeze aparatele electronice de marcat fiscale

Deci : alin.2 nu-i obliga pe cei cu casa de marcat si scot Z...sa mai faca si alt document, doar ca monetarul este un inventar al bancnotelor pe care le depui in casierie..
:roll: :roll: :roll:
[/color]

bardoczie27

#12 Mesaj de bardoczie27 »

tomac scrie:Păi motivaţi dvs.de ce de la 01 iulie ar fi aşa cum spuneţi.Chitanţă în loc de Z.
După ştiinţa mea raportul fiscal zilnic este documentul ce stă la baza înregistrării veniturilor.
Stiu si eu asa, dar o colega mi-a spus lucrurile susmentionate, de aceea am inceput sa-l caut legea si am fost in incurcatura.
Va multumesc raspunsurile.

olteanz

#13 Mesaj de olteanz »

Ordinul 2226/2006 se refera la HG 831/1995, care este abrogata de 105/2009,asa ca Ordinul 2226/2006 este CADUC, of,of,of.... :roll:
1+1=3

gaalo

#14 Mesaj de gaalo »

Conform prevederilor art.65 alin(3) din H.G. nr.479/2003 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea O.U.G. nr.28/1999 privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, registrul special si raportul Z reprezinta documentele pe baza carora se inregistreaza veniturile din activitatea de comert cu amanuntul si prestari servicii direct catre populatie in evidenta contabila a utilizatorului cu exceptiile prevazute de lege.

Potrivit prevederilor art.3 alin.(1) din O.M.F.P. nr.2055/1998 privind aplicarea corespunzatoare a H.G. nr.831/1997, “toate unitatile din comertul cu amanuntul vor utiliza, pentru inregistrarea veniturilor formularul cu regim special Monetar cod 14-50-61, prezentat in anexa nr.1, aprobat prin O.M.F. nr.970/1998”. Aceste prevederi au fost abrogate prin O.M.F.P. nr.1714/2005.

Asa cum este prevazut in Anexa 1 la O.M.F. 2055/1998, formularul cu regim special monetar (cod 14-50-61) serveste ca document justificativ pe baza caruia se preda numerarul incasat prin casa de catre casier la casieria centrala a agentului economic. Conform H.G.nr.831/1997, pentru aprobarea modelelor formularelor comune privind activitatea financiara si contabila si a normelor metodologice privind intocmirea si utilizarea acestora, chitanta(cod 14-4-1) serveste ca: document justificativ pentru depunerea unei sume in numerar la casieria unitatii precum si document justificativ de inregistrare in registrul de casa si in contabilitate.

Avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus rezulta ca: - in situatia in care o societate comerciala are obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, raportul Z sau registrul special reprezinta documentele pe baza carora se inregistreaza veniturile din activitatea de comert cu amanuntul direct catre populatie;

- in situatia in care o societate comerciala nu are obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale (vanzarea de paine si produse de panificatie in magazine sau raioane specializate), va utiliza pentru inregistrarea veniturilor realizate din vanzarea acestor produse formularul cu regim special chitanta( cod 14-4-1);

- in cazul unitatilor care desfasoara comert cu amanuntul, pentru predarea banilor de catre gestionari la casieria societatii se utilizeaza formularul cu regim special monetar (cod 14-50-61).

MONETAR (cod 14-50-61)
Formular cu regim special de tipărire, înseriere şi numerotare
Formularul este tipărit în carnete cu câte 100 de file.

1. Serveşte ca:
- document justificativ pentru evidenţierea la sfârşitul zilei a numerarului existent în casierie, corespunzător mărfurilor comercializate;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate;
- document justificativ pe baza căruia se predă contribuabilului numerarul încasat prin casă de către casier, respectiv vânzător.

Monetarul se utilizează numai în cazul vânzării mărfurilor cu amănuntul.

Potrivit reglementărilor în vigoare, în condiţiile utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, suma înscrisă în monetar trebuie să coincidă cu suma din registrul de casă emis de aceste aparate, inclusiv cu suma înregistrată de mână în registrul de casă, în cazul defectării aparatelor de marcat electronice fiscale.

Valoarea înscrisă în monetar trebuie să corespundă valorii înscrise în raportul de gestiune.

La noi se capseaza RAPORTUL Z cu MONETARUL si se preda la contabilitate, dupa care se trece la INCASARI suma respectiva in Registru de casa. Pana in prezent nu am primit nicio AMENDA ca nu am folosit CHITANTA !!!

Mentionez ca, mai sus ... cateva H.G si O.M.F sunt abrogate
[color=brown]Poate ca banii vorbesc, dar cu auzul nu stau prea bine, pentru ca niciodata nu vin cind ii chem.[/color]

apetrem

#15 Mesaj de apetrem »

Problema se pune asa:

1. Raportul Z este documentul emis de casa de marcat "avut în vedere de către
organele fiscale cu ocazia verificării veniturilor care stau la baza determinării
impozitelor şi taxelor datorate bugetului".

Remarca 1: Vorbim de venituri, de vanzari si nu de incasari de numerar.
De cele mai multe ori nu se suprapun, daca ne gandim doar la carduri.

Remarca 2: Discutia nu este relevanta daca o limitam la un butic cu o singura casa;
Pot exista x case, y vanzatori, mai multe in aceiasi locatie sau locatii diferite.

2. Chitanta este documentul emis de casierul unitatii atunci cand primeste o suma de bani.
Casierul este o alta persoana, o alta functie, alte atributii.
De multe ori banii depusi la casierie nu sunt aceiasi cu cei din Z.
Uneori se depun marti incasarile pe trei zile, uneori isi opreste cativa bani pentru a da rest,
alteori a vandut pe card, pe cec, sau cu plata la termen.
Si aici gresim daca judecam dupa o firma cu un singur om care e si vanzator, si casier, si patron.

Asa cred eu ca ar trebuii pusa problema.

Scrie răspuns