Deductibilitate TVA - ultima fact. leasing
Deductibilitate TVA - ultima fact. leasing
Va rog , din suflet sa ma ajutati....se apropie scadenta de 25 pentru decontul de TVA....
Am un contract de leasing financiar ( 48 luni ) , se intrerupe acest contract antcipat dupa 19 luni , am primit ultima factura cu valoarea ramasa , si evident cu TVA - la data de 30.06.09 .
Intrebarea mea este daca acel TVA este deductibil in cazul in care noi vindem masina mai departe cu aceeasi suma la 30.06.09 ( de pe fact. emisa de compania de leasing ) .
EXEMPLU :
30.06.2009 : factura emisa de societatea de leasing :
% 404 12000
167 10084
4426 1916 – este deductibil ?
30.06.2009 : factura emisa de societatea noastra :
461 % 12000 , catre o persoana fizica
7583 10084
4427 1916
Va multumesc mult mult....
Am un contract de leasing financiar ( 48 luni ) , se intrerupe acest contract antcipat dupa 19 luni , am primit ultima factura cu valoarea ramasa , si evident cu TVA - la data de 30.06.09 .
Intrebarea mea este daca acel TVA este deductibil in cazul in care noi vindem masina mai departe cu aceeasi suma la 30.06.09 ( de pe fact. emisa de compania de leasing ) .
EXEMPLU :
30.06.2009 : factura emisa de societatea de leasing :
% 404 12000
167 10084
4426 1916 – este deductibil ?
30.06.2009 : factura emisa de societatea noastra :
461 % 12000 , catre o persoana fizica
7583 10084
4427 1916
Va multumesc mult mult....
Ultima oară modificat Mie Iul 08, 2009 4:23 pm de către popad25, modificat 1 dată în total.
Nu cred ca ma incadrez in situatia cu facturarea fara TVA deoarece cf. art. de pe site www.finantepublice.ro - asistenta contribuabili - :
""9. La articolul 141 alineatul (2), litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„g) livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferent bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere, conform art. 145 alin. (5) lit. b) si art. 1451 ”. ""
In precizarile emise de MF scrie clar ca art.141 alin.2 lit.g - se refera la " Scutiri speciale aplicabile livrarii vehicolelor pentru care TVA a fost nedeductibil integral " - ori eu am dedus tva la toate facturile de pana acum !!!!!!!!!!!
Multumesc ....si nu ma lasati asa ...chiar nu stiu ce sa fac...am fost si la biroul de asistenta contribuabili de la Finante si mi-au zis sa le scriu , ca nu stiu ce sa-mi zica...asa ca am scris...dar pana primesc raspuns vine data de 25....

""9. La articolul 141 alineatul (2), litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„g) livrarile de bunuri care au fost afectate unei activitati scutite, in temeiul prezentului articol, daca taxa aferent bunurilor respective nu a fost dedusa, precum si livrarile de bunuri a caror achizitie a facut obiectul excluderii dreptului de deducere, conform art. 145 alin. (5) lit. b) si art. 1451 ”. ""
In precizarile emise de MF scrie clar ca art.141 alin.2 lit.g - se refera la " Scutiri speciale aplicabile livrarii vehicolelor pentru care TVA a fost nedeductibil integral " - ori eu am dedus tva la toate facturile de pana acum !!!!!!!!!!!
Multumesc ....si nu ma lasati asa ...chiar nu stiu ce sa fac...am fost si la biroul de asistenta contribuabili de la Finante si mi-au zis sa le scriu , ca nu stiu ce sa-mi zica...asa ca am scris...dar pana primesc raspuns vine data de 25....

-
Referitor la contractele de leasing, asa cum mentiona si colegul ApetreM, intr-adevar valoarea reziduala reprezinta livrarea bunului.
Asta citind cele scrise de M166. A ridicat o problema foarte interesanta si cred ca cele de mai jos vor lamuri aceasta situatie.
Exista si un "dar":
Dar in situatia in care valoarea reziduala a fost inclusa - de comun acord, deci prin semnare - in rata de leasing, in aceasta situatie respectiva bucatica de rata reziduala intra sub incidenta noilor prevederi privind dreptul de limitare a TVA pentru achizitia de autoturisme.
Sa ma explic:
Rata de leasing poate fi formata si prin includerea in totalul ratei lunare si a unei parti a valorii reziduale fapt ce conduce automat la recunoasterea optiunii de a cumpara cu siguranta masina dupa scurgerea contractului de leasing. Daca in contractul de leasing exista o coloana in care este trecuta lunar si valoarea reziduala atunci pentru acea bucatica nu se poate deduce TVA. Dreptul de proprietate este astfel putin cate putin trecut in dreptul cumparatorului.
In situatia data mai sus nu mai se poate face vorbire de prestari de servicii ci chiar de o vanzare "mascata" in rate.
In cazul leasingului:
Prestare de serviciu = transmiterea folosintei bunului prin rate lunare
Non-prestare de serviciu = livrarea bunului cu plata in rate.
Atentie cum semnati si mai ales ce acte primesc contabilii pentru prelucrare!
Pentru M166:
Ai intuit corect: nu poti deduce TVA pentru bucatica reziduala cuprinsa in rata lunara de leasing.
Asta citind cele scrise de M166. A ridicat o problema foarte interesanta si cred ca cele de mai jos vor lamuri aceasta situatie.
Exista si un "dar":
Dar in situatia in care valoarea reziduala a fost inclusa - de comun acord, deci prin semnare - in rata de leasing, in aceasta situatie respectiva bucatica de rata reziduala intra sub incidenta noilor prevederi privind dreptul de limitare a TVA pentru achizitia de autoturisme.
Sa ma explic:
Rata de leasing poate fi formata si prin includerea in totalul ratei lunare si a unei parti a valorii reziduale fapt ce conduce automat la recunoasterea optiunii de a cumpara cu siguranta masina dupa scurgerea contractului de leasing. Daca in contractul de leasing exista o coloana in care este trecuta lunar si valoarea reziduala atunci pentru acea bucatica nu se poate deduce TVA. Dreptul de proprietate este astfel putin cate putin trecut in dreptul cumparatorului.
In situatia data mai sus nu mai se poate face vorbire de prestari de servicii ci chiar de o vanzare "mascata" in rate.
In cazul leasingului:
Prestare de serviciu = transmiterea folosintei bunului prin rate lunare
Non-prestare de serviciu = livrarea bunului cu plata in rate.
Atentie cum semnati si mai ales ce acte primesc contabilii pentru prelucrare!
Pentru M166:
Ai intuit corect: nu poti deduce TVA pentru bucatica reziduala cuprinsa in rata lunara de leasing.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
-
Va rog mult sa ma ajutati!
Am si eu o problema legata de leasing si anume : patronul preda autoturismul inapoi firmei de leasing, pentru incapacitate de plata. Intrebarea este cum fac inregistrarile contabile tinand cont de valorile care le am:
Valoare intrare 87.985,11 lei
Valoare amortizata 18.330,20 lei
Valoare ramasa 69.654,91 lei
Cont 167 57.077,00 lei
Cont 2133 87.985,11 lei
Cont 2813 18.330,20 lei
Este corect asa?
1. predare leasing
167 = 7581 57.077,00 lei
2. descarcare gestiune
% = 2133 87.985,11
6581 69.654,81
2813 18.330,20
Si care e deductibil si care nu e?
Am si eu o problema legata de leasing si anume : patronul preda autoturismul inapoi firmei de leasing, pentru incapacitate de plata. Intrebarea este cum fac inregistrarile contabile tinand cont de valorile care le am:
Valoare intrare 87.985,11 lei
Valoare amortizata 18.330,20 lei
Valoare ramasa 69.654,91 lei
Cont 167 57.077,00 lei
Cont 2133 87.985,11 lei
Cont 2813 18.330,20 lei
Este corect asa?
1. predare leasing
167 = 7581 57.077,00 lei
2. descarcare gestiune
% = 2133 87.985,11
6581 69.654,81
2813 18.330,20
Si care e deductibil si care nu e?
-
Multumesc pentru apreciere, dar pana la urma intuitia - care ascunde de cele mai multe ori multa experienta - si-a spus cuvantul la dumneavoastra si nu la mine.serbanm166 scrie:mi-a cazut fisa abia la luna iunie,asa ca am rectificat si inreg.din mai.
toata stima ....
Deci cel caruia trebuie sa-i multumim sunteti dumneavoastra si nu mie. Eu doar am verificat ceea ce dumneavoastra ati observat.
Meritul este al dumneavoastra!

MagureanuG de ce ar trebui sa fie nedeductibil ceva?
Perioada cat masina a fost in leasing se considera perioada de inchiriere, cheltuiala cu amortizarea a fost si ramane deductibila deoarece prin utilizarea acelui activ firma a obtinut venituri.
Ca super contabil as vedea ca perioada amortizata (in care am inregistrat 6811 = 2813) ar trebui stornata si trecuta ca si "inchiriere" (cont 612).
Perioada cat masina a fost in leasing se considera perioada de inchiriere, cheltuiala cu amortizarea a fost si ramane deductibila deoarece prin utilizarea acelui activ firma a obtinut venituri.
Ca super contabil as vedea ca perioada amortizata (in care am inregistrat 6811 = 2813) ar trebui stornata si trecuta ca si "inchiriere" (cont 612).
-
Am primit raspunsul de la Finante : nu imi vine sa cred : deci nu se deduce TVA la ultima fact.de achizitie ( incheiere leasing anticipat ) si se colecteaza TVA la vanzare ( " la pretul de vanzare stabilit intre dvs si cumparator " ) : nu conteaza ca se vinde in aceeasi zi , ca eu platesc de 2 ori TVA , ca am venit si platesc impozit pe profitul din vanzare ... valoarea e mare . Nu stiu ce sa fac....adica ma pune sa platesc TVA 3000 lei aiurea !!!!!!!! Nu imi vine sa cred...sunt asa de suparata !!