TVA nedeductibil

comand279

TVA nedeductibil

#1 Mesaj de comand279 »

Eu nu intaleg casuta cu TVA nedeductibil ?
Spre ex. pentru un bon de combustibili nedeductibil se inreg 4426, se trece acest TVA pe cheltuiala, pana aici e ok, dar apare si in Jurnalul de Cumparari.
Eu bonurile acestea le-am inreg cu toata suma pe chelt neded, TVA 0, nu este corect asa? Sau nu am intales eu bine rostul casutei.

Multumesc,

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Faceti o confuzie de termeni.
Confuzia vine de la faptul ca multa lume confunda notiunile de TVA deductibil si TVA dedus. Nu sunt egale. Similar se face confuzie legata de exigibilitatea TVA.

E TVA deductibil, pentru care pierdeti dreptul de deducere.

Astfel initial se inregistreaza ca TVA deductibil si se trece si in Jurnalul pentru cumparari cit si in decont. Pierderea dreptului de deducere, ce implica un articol de tip cont_debitor=4426 se reflecta in decont, prin diminuarea rindului 22 - TVA dedutibil si inscrierea diferentei pe rd.23 - TVA efectiv dedus, cele 2 rinduri nefiind obligatoriu egale.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

pepteav420

#3 Mesaj de pepteav420 »

Pai in decont scrie altceva, la randul 22 este suma de la rad 15 la rd 20, cu exceptia lui 15.1. Deci cum se trece tva-ul nedeductibil pana la urma?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Eu zic să mai citiţi odată ce am postat anterior.Era vorba de diferenţierea noţiunilor legate de TVA, ce în decont se face pe rd.22 şi rd.23.

pepteav420

#5 Mesaj de pepteav420 »

Da, recunosc ca am citit gresit, dar totusi nu sunt 100% convinsa ca asa este corect, pentru ca la rd 23 este cu prorata care se aplica la rd 22.. desi mai scrie acolo ca aceasta valoare poate fi modificata cf legislatiei...
Apropos de leasinguri.. si valori reziduale, eu am citit in circulara aia de la finante ca daca optiunea de cumparare se exercita dupa 12 luni de ctr, dar inainte de sf perioadei de leasing, se considera ca a avut loc o livrare la valoarea la care se face transferul , valoare ce include si ratele care nu au ajuns la scadenta. Din care eu inteleg ca atunci cand iti apare rata reziduala pe factura, nici ratele de leasing nu au tva deductibila.
Gandesc eu prost?

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Rd.23 nu se referă exclusiv la pro-rată. De altfel şi înregistrările date de MF pentru limitarea dreptului de deducere arată acest lucru. Reflectarea lor se face exclusiv în decont prin diminuarea TVA deductibil cu valoarea TVA pentru care există o limitare a dreptului de deducere şi înscrierea diferenţei (a TVA dedusă) pe rd.23.

Se consideră livrare dacă opţiunea de cumpărare se exercită în primele 12 luni. Abia atunci tot TVA dedus anterior devine nedeductibil.

Scrie răspuns