Ce ar trebui sa apara la achizitii neimpoz-jurnal cumparari?

promovest96

Ce ar trebui sa apara la achizitii neimpoz-jurnal cumparari?

#1 Mesaj de promovest96 »

Am de achitat contravaloarea unei chirii catre o persoana fizica. (Contract inreg la Finante, de inchiriere, nu exista factura)
Fac NC :
1. 612=5311-in casa
sau:
2. 612=461-la intrari
461=5311-in casa
Intreb cum e corecta inregistrarea pt ca nu stiu daca suma respectiva ar trebui sa apara in jurnalul de cumparari la achizitii neimpozabile sau nu.

Idem cu platile de asigurari CASCO, RCA. Cum procedez, prin casa, NC 471.casco/rca=5311 ? sau trebuie sa apara si acestea la jurnalul de cumparari si atunci le introduc si prin intrari...

Ce ar mai trebui sa apara la achizitii neimpozabile-jurnal cumparari?

Multumesc !

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Direct la casa 612=5311.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dragans980

#3 Mesaj de dragans980 »

buna ziua
vreau sa achit utilitatile din contr.comodat ap.si am creat 1)401.Furniz.utilit.comodat pers fiz...prin intrari,sa-l sterg si sa fac plata prin casa ch.intret.628=5311,internet 628=5311.curent 605=5311?sau prin 462?
2)am cumparat de la o pers. fiz.un monitor(in baza unui contr. de vanz .cump.) si am creat 401 Furniz.pers.fiz...din intrari, e bine asa sau sa-l trec in 462?
Initial le-am trecut prin 462 dar am vazut ca nu are corespondenta cu acest gen de chelt.
3)la contr.comodat auto, (spre deosebire de ANAF TM)de la DGFP TM mi s-a spus ca pot sa inregistrez chelt de reparatii !!! (eu le-am incasat prin 461 )acum stau destul de prostita sa las macar o rep. mai mica( 690 lei) sau nu.Soldul l
a casa e peste 7mii lei.dupa ce ca am dat si o prima de 1600 ca sa -l mai diminuez si sa incaseze si statul dupa noi,ca si el ne da noua... :evil:
Stau cu inchiderea de iunie ca prostu si nu stiu cum sa procedez corect.Poate are cineva timp si rabdare sa-mi raspunda .Dar mai am si sold creditor la contul in valuta si nu stiu daca nu trebuia sa-i fac reevaluare si sa platesc impozit ca la sold de cativa centi am cam 1638lei

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Nu pentru a-l contrazice pe TomaC, dar inregistrarea cheltuielii direct in casa este o solutie de moment care nu este o regula. Din cele de mai sus rezulta ca exista un contract de inchiriere si se achita o chirie catre o persoana fizica.
Admitem urmatorul exemplu - deloc de neglijat:
A. Am un contract de chirie cu o persoana fizica.
Nu pot achita intr-o luna chiria; contractul de inchiriere specifica data scadentei chiriei: inceputul lunii pentru luna in curs.....Neplata chiriei pentru o perioada de X luni duce la rezilierea contractului....
Suntem in luna Noiembrie. Nici Decembrie nu se poate achita chiria.
Conform regulilor contabile eu trebuie sa inregistrez cheltuiala aferenta exercitiului curent in anul acesta. Eu voi plati in Ianuarie chiria si pentru Nov si Dec. Pot sa trec cheltuiala direct in casa in Ianuarie? Nu Principiul independentei exercitiilor ne opreste.
Corect inregistrarile sunt exact ca mai sus:
CHIRIE = CREDITORI DIVERSI.
612 = 462 pentru Nov
612 = 462 pentru Dec
Plata in Ianuarie:
462 = 5311 Nov+Dec
La fel se intampla si cu utilitatile.
Faptul ca am un contract ma pune in situatia de a-mi creea obligatiile.
Raspuns:
1. Pentru persoane fizice cu care am contracte de orice fel, contul contabil este 462 si nu 401
2. Cumpararea monitorului de la o persoana fizica:
214/303 = 462
Plata monitorului:
462 = 5311
Monitorul nu se trece pe cheltuiala imediat folosind un cont de clasa 6 (603); in general (sunt 2 sau 3 execeptii cand nu au "pereche") conturile de cheltuieli au "pereche" in clasa 3.
3. Nu ne spui cine este beneficiarul contractului comodat. Din context rezulta ca tu ai dat in comodat o masina si ca ai incasat....ce?
Soldul CASA (5311) nu mai are plafon poate fi si de 1 miliard. Problema este: exista sau nu banii. In rest nu "diminuam" ca bate la ochi sau ca nu e legal, lucram pe documente. Daca banii exista pot sta linistiti in casa.

Soldul la disponibilitatile in valuta trebuia reevaluat la un sfarsit de an.
Daca nu l-ai reevaluat atunci o poti face macar acum.
Desi nici acum nu prea se poate ca ai calculat deja impozitul pe profit.
Modalitate de reevaluare a soldului in valuta la disponibilitati:
Am urmatoare situatie:
10 EUR ..... in valoare de 875 lei
Fac urmatoarele inregistrari:
Adaug---->
Nr.docum "Reglare",
5124/5314 = 765 pentru -10 EUR la curs nu trec nimic iar la LEI trec -875
Salvez
Adaug:
Nr. docum "Reglare",
5124/5314 = 765 pentru +10 EUR la curs trec cursul din ziua reevaluarii iar la LEI las pe SAGA sa faca automat operatiunea.
Salvez.

A fost greu?
Ma gandeam eu ca nu!

:wink:
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

dragans980

#5 Mesaj de dragans980 »

Multumesc pt timpul acordat.

Contractul de comodat auto: proprietar pers fizica isi da masina in comodat firmei sale(fiul meu). L-am inreg si la notar. A facut niste reparatii la un service care una repara si 2 strica pana a ajuns la 4500lei.Asistenta contrib.de la ANAF Tm spune ca nu pot deconta nici o chelt de repar.la contr de comodat ca doar e cu titlu gratuit.de la DGFP Tm mi-au spus ca pot deconta pe firma fara probleme(poate n-a inteles ca firma e micro platitoare de impozit pe venit si factureaza doar extracomunitar).In sept va ajunge la 35000eur. Eu i-am imputat sumele de reparatii si bineinteles ca banii nu sunt.La un control(doamne feri) il pot ajuta cu suma.MA simt vinovata ca l-am lasat sa deconteze rep. pe firma,n-am mai lucrat demult timp si cred ca mi-am pierdut din agerime.N-are nici un folos de contr.de comodat auto in aceste conditii.
Contr de comodat spatiu este intre noi parintii si firma lui(si el are domiciliul la noi), -la acesta de la Asist .Contr.ANAF mi-a spus ca pot sa decontez chelt in f-ctie de suprafata data pt sediu.
la 31 dec am facut reevaluarea.Acum la iunie am vazut ca am un sold pe credit la una din valute si m-am gandit ca poate trebuia sa reevaluez si sa platesc impozit pe el,sa nu astept pana la sf.an
Am mai scris odata dar mi s-a sters Face fite RDS-ul.Reeval. o fac in extrasul de banca ?
Cu multumiri pt rabdare

dragans980

#6 Mesaj de dragans980 »

Scuze,tot eu
Am uitat sa intreb daca aceste sume derulate prin 462 trebuie sa le introduc prin ecranul de intrari ca sa ajunga si in jurnal de cumparari sau nu e nevoie.Platitorii de tva cum procedeaza?(ma intereseaza pt ca in 2 luni firma devine platitor de tva) .
Cu acel sold de valuta am ajuns pe credit la sf.de aprilie pt ca am tot transferat sume in ct crt( plati la bugete) firma are incasari doar in valute).
Cu bine

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Intrarile/cumpararile se fac prin ecranul INTRARI iar la TVA se alege ZERO pentru ca noi cumparam - in situatia descrisa mai sus - de la persoane fizice.
Reevaluarea se face intradevar in Registrul de casa/banca

dragans980

#8 Mesaj de dragans980 »

Multumesc mult ,mult.
Sa ai parte numai de bine

paturcai

#9 Mesaj de paturcai »

Aceleasi urari de bine si de succese.
:wink:

Scrie răspuns