Reglare fisa platitor
Reglare fisa platitor
Am urmatoarea situatie
pct 1
penalizari+ majorari TVA pt neplata la termen
este corecta inreg 6581=4481 unde 6581 nedeductibil
4481=6581 ?
pct 2
la o societ preluata am in fisa de platitor o suma de 2000 lei (platita in avans din 2003) in ct VENITURI IN CURS DE DISTRIBUIRE
deci eu ar fi tb sa am sold la 4482 sau in conturile de salarii sa imi apara suma platita in plus
iar in balanta eu am doar 500 lei platit in plus la CAS si Somaj
actele din 2003 nu stie administratorul unde sunt...deci nu am cum sa verific dc intr-adevar s-a platit in plus si poate in ctb nu a fost operat corect
Dna de la Administratie a zis ca suma de 2000 lei o compenseaza cu obligatiile din prezent si firma tb sa plateasca diferenta
Problema este ce fac cu diferenta de 1500 lei (2000-500) cum o justific in contabilitate ca sa nu imi apara (dupa compensare si plata diferentei) datorie in balanta?
pct 1
penalizari+ majorari TVA pt neplata la termen
este corecta inreg 6581=4481 unde 6581 nedeductibil
4481=6581 ?
pct 2
la o societ preluata am in fisa de platitor o suma de 2000 lei (platita in avans din 2003) in ct VENITURI IN CURS DE DISTRIBUIRE
deci eu ar fi tb sa am sold la 4482 sau in conturile de salarii sa imi apara suma platita in plus
iar in balanta eu am doar 500 lei platit in plus la CAS si Somaj
actele din 2003 nu stie administratorul unde sunt...deci nu am cum sa verific dc intr-adevar s-a platit in plus si poate in ctb nu a fost operat corect
Dna de la Administratie a zis ca suma de 2000 lei o compenseaza cu obligatiile din prezent si firma tb sa plateasca diferenta
Problema este ce fac cu diferenta de 1500 lei (2000-500) cum o justific in contabilitate ca sa nu imi apara (dupa compensare si plata diferentei) datorie in balanta?
Reglare fisa platitor r
Ce acte ar tb sa obtin de la administratie ....ca sa justific suma achitata (5000 contributii din decla 102 din care scad 2000 compensati-> fac op pt 3000 lei)....in afara de fisa de platitor.. pe care o am...unde toate obligatiile figureaza achitate si doar suma de 2000 lei apare in ct de venituri in curs de distribuire?
Inregistrarea este corecta pentru penalizari si majorari:
6581 = 4481...constituire obligatie de plata
Plata obligatiei:
4481=5311/5121
In situatia in care exista sume achitate in plus iar in Balanta firmei aceste sume nu sunt prinse dar apar in fisa de evidenta pe platitor:
Cazul 1:
4482=7588 pentru diferenta (2000-500 deja existenti=1.500)
Folosesc un cont de venit pentru ca nu stiu cu certitudine de unde provin banii.
Cazul 2:
Neavand actele care sa probeze plusul existent la Administratia Financiara pot avea si urmatoarea situatie:
4482 = 473 cu diferenta si astept 3 ani de zile termenul de prescriptie dupa care inregistrez venitul:
473 = 7588
Fisa pe care o am de la Adm Fin este documentul meu justificativ pentru acea suma achitata in plus.
Plusul poate foarte bine sa provina dintr-o operare eronata a unui OP sau a unei foi de varsamant in anul 2003 cand inca se lucra atat de haotic si de .... neprofesionist atat la Trezorerii cat si la Adm Financiare.
Eu as folosi contul 473 si as astepta cei 3 ani de prescriptie pentru ca nu ai de unde sa stii cine vine si cum vine.
Plata obligatiei:
4481=5311/5121
In situatia in care exista sume achitate in plus iar in Balanta firmei aceste sume nu sunt prinse dar apar in fisa de evidenta pe platitor:
Cazul 1:
4482=7588 pentru diferenta (2000-500 deja existenti=1.500)
Folosesc un cont de venit pentru ca nu stiu cu certitudine de unde provin banii.
Cazul 2:
Neavand actele care sa probeze plusul existent la Administratia Financiara pot avea si urmatoarea situatie:
4482 = 473 cu diferenta si astept 3 ani de zile termenul de prescriptie dupa care inregistrez venitul:
473 = 7588
Fisa pe care o am de la Adm Fin este documentul meu justificativ pentru acea suma achitata in plus.
Plusul poate foarte bine sa provina dintr-o operare eronata a unui OP sau a unei foi de varsamant in anul 2003 cand inca se lucra atat de haotic si de .... neprofesionist atat la Trezorerii cat si la Adm Financiare.
Eu as folosi contul 473 si as astepta cei 3 ani de prescriptie pentru ca nu ai de unde sa stii cine vine si cum vine.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Multumesc pentru ajutor.
In situatia in care in balanta datorez 20 lei
ei spun ca am avans de 5 lei, fac compensarea conform fisei de platitor
4482=7588 5
voi plati doar diferenta la administratie (datorez
ex 4311=5121 15 lei
ca sa inchid ct la salarii fac 4311=4482 5lei ?
totusi dc situatia se va lamuri si peste 1 an Adm Fin descopera problema ... nu o sa imi puna penalizari pt suma de 5 lei compensata de ei in mod eronat?
In situatia in care in balanta datorez 20 lei
ei spun ca am avans de 5 lei, fac compensarea conform fisei de platitor
4482=7588 5
voi plati doar diferenta la administratie (datorez
ex 4311=5121 15 lei
ca sa inchid ct la salarii fac 4311=4482 5lei ?
totusi dc situatia se va lamuri si peste 1 an Adm Fin descopera problema ... nu o sa imi puna penalizari pt suma de 5 lei compensata de ei in mod eronat?
4482 este prin excelenta debitor deci trebuie sa aiba sold debitor si nu creditor.
In Balanta ai 20 lei
Avansul pe care Adm il recunoaste este de 5 lei
Asta inseamna ca am inregistrat o cheltuiala mai mare, sau am platit mai putin.
Voi inchide suma nerecunoscuta nici de mine nici de ei printr-un venit.
4311 = 473 pentru 15 lei
473 = 7588 pentru 15 lei
Important este CE DATOREZI la Administratie adica ce spun ei. Reglarea o faci in Balanta dupa ceea ce spun ei, treci nelamuritele in 473, Balanta trebuind sa fie ca Fisa lor. Pentru ca spui ca nu ai posibilitate sa vezi ce s-a intamplat in 2003.
Dupa ce fisa este reglata treci si la fineturi in Balanta proprie.
In Balanta ai 20 lei
Avansul pe care Adm il recunoaste este de 5 lei
Asta inseamna ca am inregistrat o cheltuiala mai mare, sau am platit mai putin.
Voi inchide suma nerecunoscuta nici de mine nici de ei printr-un venit.
4311 = 473 pentru 15 lei
473 = 7588 pentru 15 lei
Important este CE DATOREZI la Administratie adica ce spun ei. Reglarea o faci in Balanta dupa ceea ce spun ei, treci nelamuritele in 473, Balanta trebuind sa fie ca Fisa lor. Pentru ca spui ca nu ai posibilitate sa vezi ce s-a intamplat in 2003.
Dupa ce fisa este reglata treci si la fineturi in Balanta proprie.
-
parerea mea este ca nu este suficient sa-ti faci reglare in balanta pe baza fisei pe platitor de la finante; in cele mai multe cazuri aceasta este eronata .
pasii care trebuie sa-i faci ar fi :
- urmaresti fisa pe platitor din 2003 (atunci au preluat ei soldurile pe calculator) si vezi daca sumele declarate coincid cu sumele platite si unde incepe suprasolvirea mergi la dosare si vezi daca coincid datele
- s-ar putea ca in fisa lor sa nu apara una din declaratii inregistrate ( de aici pot proveni sume platite in plus)si atunci faci o copie xerox si o cerere si reglezi soldurile
-exista posibilitatea ca soldurile la 2003 sa nu fie preluate corect de ei(sau sa fi existat la 31.12.2003 sume restante care nu apar in fisa)
-stiu ca este o munca de sisif ,dar nu-ti recomand sa faci reglari dupa fisa lor; la un eventual control ,vor pune majorari....si pana la urma ,,contabilul este de vina " ca nu le face munca lor si nu vine la punctaj cu tema facuta.
eu asa am procedat la firmele mele si erau greseli in fisa, declaratii lipsa si dupa ce m-am dus cu decl. m-am trezit cu majorari ,cu scuza ca ,,asa face programul de la finante "
poate sunt si alte pareri , spor la treaba
pasii care trebuie sa-i faci ar fi :
- urmaresti fisa pe platitor din 2003 (atunci au preluat ei soldurile pe calculator) si vezi daca sumele declarate coincid cu sumele platite si unde incepe suprasolvirea mergi la dosare si vezi daca coincid datele
- s-ar putea ca in fisa lor sa nu apara una din declaratii inregistrate ( de aici pot proveni sume platite in plus)si atunci faci o copie xerox si o cerere si reglezi soldurile
-exista posibilitatea ca soldurile la 2003 sa nu fie preluate corect de ei(sau sa fi existat la 31.12.2003 sume restante care nu apar in fisa)
-stiu ca este o munca de sisif ,dar nu-ti recomand sa faci reglari dupa fisa lor; la un eventual control ,vor pune majorari....si pana la urma ,,contabilul este de vina " ca nu le face munca lor si nu vine la punctaj cu tema facuta.
eu asa am procedat la firmele mele si erau greseli in fisa, declaratii lipsa si dupa ce m-am dus cu decl. m-am trezit cu majorari ,cu scuza ca ,,asa face programul de la finante "

poate sunt si alte pareri , spor la treaba

Sunt de acord, mai bine verifica amanuntit fisa, deoarece si eu am patit cu o declaratie care nu aparea la ei desi aveam numar de inregistrare si stampila de la ei, precum dupa ce i-am dat o copie mi-au calculat majorari. Dupa o mica discutie cu ei mi-au sters, dar totusi si acum imi apare la dobanzi, ii drept ca nu la neachitat.serbanm815 scrie:declaratii lipsa si dupa ce m-am dus cu decl. m-am trezit cu majorari ,cu scuza ca ,,asa face programul de la finante "
6582=4482 ... cand am fost instiintat despre contituirea acestor obligatii ...paturcai scrie:Inregistrarea este corecta pentru penalizari si majorari:
Plata obligatiei:
4481=5311/5121
Stiu ca am intarzieri cu aceste plati dar nu am un documet dupa care sa fac aceasta inregistrare (Vizita la MF....Raspuns MF. :Nu avem hartie si nici toner !!!) cum procedez cand platesc aceste obligatii , daca am depus bilantul la 30.06 si penalitatile si majorarile sunt anterioare ?
Serbanm815 are dreptate. In niciun caz sa nu faci reglarile luind ca etalon fisa pe platitor. Asta pentru ca, logic, orice decorelare intre ele, trebuie clarificata. Si cum sunt cazuri in care in fisa e problema si nu in contabilitate, trebuie sa te confrunti cu ei. Cere situatia depunerii declaratiilor si fisa de rol pentru a te putea confrunta cu ei.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Sigur ca nu o iau de buna fisa de pe platitor.
Dragii mei daca ati fost atenti colega noastra a iesit si a spus CA NU ARE DE UNDE SA MAI CONFRUNTE DOCUMENTELE dintr-o anumita perioada pentru ca nu le mai detine.
Si atunci daca ma uit in fisa de platitor o confrunt cu ce? Cu ce nu am? Cum pot dovedi ca fisa este eronata daca eu nu am documentele primare?
SOldurile in fisele de platitor au fost preluate in calculatoarele Adm Fin incepand cu anul 2000, atunci cand am depus declaratiile inventar. In 2003 deja eram ingenunchiati de acele fise idioate. Cum suntem si acum.
Dragii mei daca ati fost atenti colega noastra a iesit si a spus CA NU ARE DE UNDE SA MAI CONFRUNTE DOCUMENTELE dintr-o anumita perioada pentru ca nu le mai detine.
Si atunci daca ma uit in fisa de platitor o confrunt cu ce? Cu ce nu am? Cum pot dovedi ca fisa este eronata daca eu nu am documentele primare?
SOldurile in fisele de platitor au fost preluate in calculatoarele Adm Fin incepand cu anul 2000, atunci cand am depus declaratiile inventar. In 2003 deja eram ingenunchiati de acele fise idioate. Cum suntem si acum.
Totusi ... dc patronul vrea sa compenseze suma care o are in ct de venituri in curs de distribuire chipurile platita in plus ... cf fisei (ce nu poate fi verificata...lipsa dosare) si apoi sa plateasca doar diferenta ... ar tb sa modific balanta sa imi apara 0 lei conform fisei dupa compensare ?
Dc primesc de la Administratie o adresa (solicitata anterior de firma) prin care rog sa imi confirme suma din ct de venituri in curs de distribuire , atasez declaratiile curente ...imi rezulta ce am de plata ...scris de ei in adresa ... este valabila in fata unui control ... ca sa nu primesc penalitati ?
Dc primesc de la Administratie o adresa (solicitata anterior de firma) prin care rog sa imi confirme suma din ct de venituri in curs de distribuire , atasez declaratiile curente ...imi rezulta ce am de plata ...scris de ei in adresa ... este valabila in fata unui control ... ca sa nu primesc penalitati ?
Nu este valabila. Degeaba vrea patronul. Corectia se face abia dupa ce se verifica datele din contabilitate cu cele declarate la finante existente in fisa pe platitori. Nu exista sa nu ai de unde confrunta. Daca nu mai exista documente, acestea trebuiesc refacute.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.