ACCIZE

mihalai

ACCIZE

#1 Mesaj de mihalai »

Am si eu urmatoare problema:

Sunt un depozit de medicamente care am cumparat alcool etilic (purtator de accize) si l-am vandut catre spitale si farmacii fara acciza.

De la vama ne-a zis ca nu ne mai trebuie autorizatie de utilizator final(noi am mai comercializat alcool si prin anii 2004-2005,atunci avand autorizatie de utilizator final) .

Am platit acciza la furnizorul de alcool si dupa aceea vama ne-a zis sa pregatim o serie de acte pentru restituirea accizei si sa le depunem la administratia financiara de care apartinem

Surpriza,cand am fost azi la administratia financiara ne-a zis ca nu stie cum sa ne restituie acciza daca nu avem autorizatie de utilizator final.

Poate cineva sa ma ajute,varog mult.

teodorg133

#2 Mesaj de teodorg133 »

1. In cazul in care o societate urmeaza sa foloseasca alcoolul etilic denaturat la fabricarea produselor cosmetice, care este documentatia care trebuie intocmita pentru obtinerea autorizatiei de utilizator final, modul de rambursare a accizelor platite furnizorului, precum si metodologia de inregistrare contabila.

Conform art.200 alin.(1) lit.b) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata accizelor alcoolul etilic si alte produse alcoolice prevazute la art.162 atunci cand sunt denaturate si utilizate pentru producerea de produse care nu sunt destinate consumului uman.

La punctul 22 alin.(5) Titlul VII Accize, din H.G. nr.44/2004 astfel cum a fost modificata prin H.G. nr.1861/2006, este precizat faptul ca “prin consum uman se intelege consum uman alimentar”.

Potrivit alin.(10) al pct.22 Titlul VII din H.G. nr.44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in toate situaţiile prevăzute la art. 200 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, scutirea de la plata accizelor se acordă numai utilizatorului, cu condiţia ca aprovizionarea să fie efectuată direct de la un antrepozit fiscal.

Scutirea se acordă direct conform alin.(13) al pct.22 din actul normativ mentionat mai sus, pentru:

“a) situaţiile prevăzute la art. 200 alin. (1) lit. a), b), d), f) si g) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare (...).

Conform alin.(14) pct.22 Titlul VII din H.G.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, in toate situaţiile de scutire directă, scutirea se acordă pe baza autorizaţiei de utilizator final. Această autorizaţie se eliberează tuturor utilizatorilor care achiziţionează produse în regim de scutire de la plata accizelor.

Autorizaţia de utilizator final se emite conform alin.(15) al pct.22 din actul normativ mentionat mai sus, de către autoritatea fiscală teritorială în raza căreia îşi are sediul solicitantul.

Modelul autorizaţiei de utilizator final este prezentat în anexa nr. 20, la H.G. nr.1861/2006.

Potrivit alin.(17) pct.22 Titlul VII din H.G. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, “autorizaţia de utilizator final se emite în trei exemplare, cu următoarele destinaţii:

a) primul exemplar se păstrează de către utilizatorul final;

b) al doilea exemplar se păstrează de către autoritatea fiscală teritorială emitentă;

c) exemplarul trei se păstrează de către antrepozitul fiscal expeditor”.

Autorizaţia de utilizator final se eliberează potrivit alin.(18) al aceluiasi pct., la cererea scrisă a beneficiarului, însoţită de:

a) actul de constituire - în copie şi original - din care să rezulte că societatea desfăşoară o activitate care necesită consumul de alcool etilic şi de alte produse alcoolice;

b) fundamentarea cantităţii ce urmează a fi achiziţionată în regim de scutire de la plata accizelor la nivelul unui an pentru fiecare produs în parte, identificat prin codul NC şi denumirea comercială;

c) dovada constituirii unei garanţii în favoarea autorităţii fiscale, care să reprezinte 3% din accizele aferente cantităţii aprobate. Această dovadă se depune la autoritatea fiscală emitentă în termen de 15 zile de la data aprobării autorizaţiei. Forma si modul de constituire a garantiei sunt cele prevazute la pct.20 alin.(5), (6) si (7). Garanţia nu se constituie în cazul antrepozitarilor autorizaţi care funcţionează în sistem integrat;

d) orice informaţie şi documente pe care autoritatea fiscală teritorială le consideră necesare pentru eliberarea autorizaţiei. Eliberarea autorizaţiei este condiţionată de depunerea garanţiei.

In conformitate cu prevederile pct.22 alin.(21) Titlul VII din H.G. nr.44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, “in toate situaţiile de scutire directă, livrarea produselor se face la preţuri fără accize, iar deplasarea acestora este obligatoriu însoţită de exemplarele 2, 3 şi 4 ale documentului administrativ de însoţire, prevăzut la pct. 14”.

Autorizaţia de utilizator final are valabilitate 12 luni consecutive, potrivit alin.(32) al pct.22 Titlul VII din H.G. nr.44/2004.

Avand in vedere cele mentionate mai sus, precum si faptul ca activitatea societatii se incadreaza in prevederile art.200 alin.(1) lit.b) din Legea 571/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, rezulta ca pentru aceasta situatie scutirea se acorda direct iar livrarea produselor se face la preturi fara accize. Pentru obtinerea autorizatiei de utilizator final de produse accizabile, documentatia necesara este prevazuta la pct.22 alin.(18) Titlul VII din H.G. 44/2004 astfel cum a fost modificata prin H.G. 1861/2006.

In situatia in care societatea a achizitionat alcool etilic inainte de a detine autorizatia de utilizator final, accizele platite furnizorului nu se restituie de la bugetul de stat deoarece pentru situatia prevazuta la art.200 alin.(1) lit.b) se acorda scutire directa si nu indirecta.

Inregistrarile contabile in cazul in care beneficiarul detine autorizatie de utilizator final iar furnizorul factureaza fara accize, sunt :

% = 401 c/v facturii

301. materia prima

4426 T.V.A.

401 = 5121 achitarea facturii furnizorului

In cazul in care aprovizionarea se face inaite ca beneficiarul sa detina autorizatie de utilizator final si furnizorul factureaza cu accize, accizele se includ in pretul materiei prime si nu se ramburseaza iar inregistrarile contabile sunt:

% = 401 c/v facturii

302. materia prima

4426 T.V.A.

401 = 5121 achitarea c/v accizei furnizorului

401 = 5121 achitarea diferentei de factura furnizorului

si mai citeste si HG 1618/ 4.12.2008 care aduce completari la accize :oops:
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

mihalai

#3 Mesaj de mihalai »

Multumesc mult pentru ajutor.

Scrie răspuns